AP genişlemeden rahatsız

Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu Başkanı Alman Hristiyan Demokrat Elmar Brok tarafından hazırlanan genişleme stratejisi raporunda, AB Komisyonunun genişlemeye yaklaşımı eleştirilirken, Türkiye’nin “Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü dahil iyi komşuluk ilişkilerine tam olarak bağlı kalması” isteniyor. 

Taslak raporda, ”Yeni genişlemelerden önce Birliğin hangi sorunlarını çözmesi gerektiği konusunda AB Komisyonunun ciddi bir analiz yapmamış olmasından üzüntü duyuluyor” ifadesi yer alıyor. 

Yaklaşık 200 değişiklik önergesiyle AP Dışişleri Komisyonunda Çarşamba günü oylanacak raporda, ”hazmetme kapasitesine” vurgu yapılırken, AB Komisyonu, ”bu kavramı güçlendirecek prensipleri ortaya koyamadığı” gerekçesiyle eleştiriliyor. 

”Genişlemenin kurumsal (anayasal) tarafını yüzeysel ele aldığı için AB Komisyonu eleştirilir” denilen taslak raporda, Komisyonun ayrıca ”yeni genişlemelerin mali boyutunu ciddiyetle incelemediği” ileri sürülüyor. 

Türkiye’nin üyeliğine karşı olmasıyla tanınan Elmar Brok’un kaleme aldığı raporda, AB Komisyonu tarafından yayımlanan Türkiye İlerleme Raporunun, AP’nin çok eleştirilen Türkiye Raporuyla ”aynı içeriğe sahip olduğu” iddia ediliyor. 

Raporda, Türkiye dışında hiçbir aday ya da potansiyel aday ülkeye yer verilmezken, ”Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü dahil Türkiye iyi komşuluk ilişkilerine tam olarak bağlı kalmalıdır” deniliyor ve Türkiye’nin Rum kesimine limanlarını açmaması ”mevcut tıkanıklığın en büyük nedenlerinden biri” olarak gösteriliyor. 

Türkiye’nin bu yıl içinde limanlarını açmaması durumunda AB Komisyonunun en geç Aralık ortasında yapılacak AB Zirvesine kadar ”açık önerilerini” sunması istenen taslak raporda, AB Komisyonuna, ”güçlendirilmiş (AB) komşuluk politikasının açık tanımını ve neleri kapsadığını” ortaya koyma çağrısı yapılıyor. 

Diplomatik kaynaklar, AP Genel Kurulunda 13 Aralıkta oylanması öngörülen raporla 14-15 Aralıkta yapılacak AB Zirvesine mesaj verilmek istendiğine dikkat çekiyor.

1140990cookie-checkAP genişlemeden rahatsız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.