‘AP Türkiye raporunu onaylayacak’

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, THY’nin tarifeli uçağıyla Çek Cumhuriyeti’ne hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda açıklama yaptı. 


AB Dönem Başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti’ni ziyaret etmek üzere yetkililerle birlikte bu ülkeye gideceklerini belirten Bağış, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek başta olmak üzere Dışişleri Bakanı, AB İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ile ayrı ayrı görüşmeler yapacağını ifade etti. Bağış, ayrıca Türkiye’nin Prag Büyükelçiliği konutunda Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi çerçevesinde Çek ve Türk iş adamları ile kahvaltılı toplantıda bir araya geleceklerini söyledi. 


Egemen Bağış, aynı dönemde Prag’da Savunma Bakanları Troyka Toplantısı’na katılacak Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile birlikte ortak bir toplantıya da katılacaklarını dile getirdi. 


Bağış, ”Bu toplantı, Türkiye’nin Avrupa Birliği konusundaki ve Çek dönem başkanlığında mümkün olduğunca fazla fasıl açma kararlılığının bir göstergesidir” dedi. 


Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Egemen Bağış, ”Türkiye’nin, AİHM’in 6 yıl önce sonuçlandırdığı Hulki Güneş davasına ilişkin (adil yargılama ilkesine uyulmadığı) gerekçesiyle verdiği (yargılamanın yenilenmesi) kararına uymaması, AB ile Türkiye arasında yeni bir krize yol açtı. AB ülkeleri büyükelçileri karara uyulmadığı gerekçesiyle Ankara’da bir protesto eylemi yapmayı planlarken, Çek Büyükelçisi’nin (Bunun yerinin Ankara değil, Brüksel olduğu) yönündeki girişimleri üzerine eylemi ertelettiği bildirildi. Bu konuda size intikal eden bir durum var mı?” sorusu üzerine, ”AB üyesi ülkelerin büyükelçilerinin birincil muhataplarından birisiyim. Bana bu konuda bir başvuru yok. Bugüne kadar herhangi bir büyükelçiden bir şikayet ve görüşme talebi gelmedi. Bu konu hiç açılmadı. Bana yansımış herhangi bir şey yok” diye konuştu. 


Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda bugün Türkiye raporunun tartışılacağının hatırlatılması üzerine de şunları kaydetti: 


”Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, bugün Türkiye raporunu onaylayacak. Raporun komisyondan geçme sürecinde biz Brüksel’e gitmiş ve ilgili raportörle görüşmelerde bulunmuştuk. Bu görüşmede, raporda Türkiye’nin lehinde bazı değişikliklerin yapılmasını sağlamıştık. PKK’nın terör örgütü olarak vurgulanması, katılım kelimesinin girmesi ve istemediğimiz birtakım vurguların çıkarılması konusunda taleplerimiz makul bulunmuştu. Özellikle Türkiye’nin yılbaşından bu yana AB tam üyelik hedefine yönelik atmış olduğu kararlı adımların takdirine yönelik cümleler konulmuştu. Avrupa Parlamentosu’nda görüşülecek raporun bu haliyle genel kuruldan geçmesini bekliyoruz. Herhangi bir sürpriz beklentimiz yok. Oradaki arkadaşlarımız süreci yakından takip ediyor.” 


Bağış ve beraberindeki heyet, daha sonra Prag’a hareket etti.  
 

1072700cookie-check‘AP Türkiye raporunu onaylayacak’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.