AP’de ‘Kürt Sorunu’ tartışılıyor

”AB, Türkiye ve Kürtler Hakkında İkinci Uluslararası Konferans” adı altında düzenlenen ve iki gün sürmesi planlanan toplantı, AB televizyon kanalı EBS tarafından canlı yayında yansıtılıyor ve 7 dilde tercüme yapılıyor.


EUTCC Başkanı olarak tanıtılan Kariane Westrheim, ”Kürt sorununa çözüm bulmak” hedefinden söz etti ve Türkiye’nin Kopenhag kriterlerine uyumunu izlemekte olduklarını söyledi.


Westrheim, ”katılımcılar arasında adı geçen DEHAP Başkanı Tuncer Bakırhan’ın özgürlüğünün kısıtlandığını, Türkiye’den çıkamadığını” öne sürerek, bunun protesto edileceğini bildirdi.


Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı İngiliz Hıristiyan Demokrat Edward McMillan-Scott, ”Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinin başlamasından yana oy kullandığını, ancak bireysel olarak, Türkiye’nin AB’ye katılımının Kürtler ve AB halkları açısından avantaj getireceğinden emin olmadığını” belirterek, bu konuda Avrupa Parlamentosu’nda farklı görüşler bulunduğunu söylemekle yetindi.


Toplantıda konuşan, kapatılan DEP üyesi eski milletvekili Hatip Dicle, ”Türkiye, İran ve Suriye’nin baskıcı tavırlarından” söz ederken, ”Türkiye’de, 1924 Anayasası ile Kürtlerin kimlik, dil ve kültür haklarının inkar edildiğini, ret ve inkar politikasının sürdüğünü” savundu.


”Türkiye’nin toprak bütünlüğü içinde, sınırlarına dokunulmadan barışçı bir çözüm” gereğinden söz eden Dicle, 1982 Anayasası’nın ömrünü tamamladığını, ”Kürtlerin ulusal varlıklarını tanıyan yeni bir anayasa beklentisinde olduklarını” söyledi.


İmralı’da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’dan ”Sayın” diye söz eden ve ”savaş yaralarının sarılmasını” isteyen Dicle, ”dağlardaki silahlı gerillaların, hapistekilerin ve yurtdışındakilerin koşulsuz olarak siyasi yaşama katılım hakları elde etmeleri” çağrısında bulundu.


AB’nin, terör örgütü KONGRA-GEL’i teröristler listesine almasını eleştiren ve bunun olumsuz etken olduğunu söyleyen Dicle, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının Kürtlerde ”ihtiyatlı bir iyimserlik” yarattığını bildirdi.


Konferansa katılan diğer konuşmacıların, Öcalan’ın cezaevi koşullarına sık sık değindikleri, bir ”ulusal uzlaşma komisyonu” oluşturulmasından, ”siyasi diyalog”dan söz ettikleri dikkati çekti.


FOTOĞRAF: Almanya’da halay çeken Kürtler ve Brüksel’deki AP Merkezi

1024620cookie-checkAP’de ‘Kürt Sorunu’ tartışılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.