AP’de Le Pen karşıtı girişim

Milletvekilleri, oturuma en yaşlı üyenin başkanlık etmesi kuralının değiştirilşmesini istiyorlar. Avrupa Parlamentosu seçimleri Haziran’da yapılacak. Parlamento’nun açılış töreni ise 14 Temmuz’da. Kurallara göre, bu oturumlara en yaşlı üye başkanlık ediyor.

1984’den beri Avrupa Parlamentosu üyesi olan 80 yaşındaki Jean-Marie Le Pen, seçimlerde yeniden aday olacak. Gözlemciler, Ulusal Cephe Partisi’nin lideri olan Le Pen’in yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakıyorlar. Haziran’da 81 yaşına girecek olan Le Pen mevcut kurallara göre oturuma başkanlık edecek. Bu olasılık Yahudi soykırımına ilişkin açıklamaları nedeniyle Le Pen’e tepkili olan Avrupalı parlamenterleri harekete geçirdi. Bu kuralın değiştirilmesini ve açılış oturumuna en yaşlı değil en genç üyenin başkanlık yapmasını isteyen Sosyalistler ve Yeşiller’in girişimlerine parlametodaki en büyük grup olan Hristiyan Demokratlar da destek verdi.

Kural değişikliği için parlamentodaki tüm siyasi grupların onay vermesinden sonra oylama yapılması gerekiyor. Ancak Liberallerin lideri Graham Watson, “Siyasi görüşlerinden nefret etsek de Le Pen’e diğerlerinden farklı davranılmaması gerekiyor” diyerek öneriye karşı çıktı. Bu girişimin ardından dün kürsüye çıkan Jean Marie Le-Pen, 1987’de yaklaşık 300 bin dolar para cezasına çarptırıldığı iddiasını yineledi ve “O zaman sadece, gaz odalarının İkinci Dünya Savaşı’nın bir ayrıntısı olduğunu söylemiştim – ki bu açık bir gerçekliktir.” diye konuştu.

Le Pen, değişiklik önerisini “aptalca” diye niteledi ve “Bunlar yakında dünyanın durmasını engellemek için de teklif verir” dedi. (BBC)

1192050cookie-checkAP’de Le Pen karşıtı girişim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.