Araç kundaklama DTP’yi zora soktu

Davutlar beldesinde, geçen yıl bir minibüs ile kamyoneti kundakladıkları gerekçesiyle yargılanan 5 kişi tutuklanmıştı.


Derinleştirilen soruşturma kapsamında, olaya karıştığı gerekçesiyle 1 kişi daha yakaladı. Ayrıca bu kişiyle birlikte, 3 tutuklunun DTP üyesi olduğu belirlendi.


4 kişinin terör örgütü PKK ile bağlantıları bulunduğu da ortaya çıktı. Dosyanın DTP’nin kapatılması davasına delil oluşturması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılğı’na gönderileceği belirtildi.


DTP’nin kapatılma istemi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP’nin “devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı” haline geldiği gerekçesiyle “temelli kapatılması” istemiyle dava açmıştı.


DTP’nin ön savunmasını vermesinin ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş, DTP’ye gönderilecek.


Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.


Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raporun, Anayasa Mahkemesi’nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek.


Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. DTP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak.


Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak. Anayasa’ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak.


Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi’nin 11 asıl üyesinin en az 7’sinin oyu gerekecek. (CNN TÜRK)

1056410cookie-checkAraç kundaklama DTP’yi zora soktu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.