Arap Birliği’nden Beşir’e destek

Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen ve yarın öğle saatlerinde sona ermesi öngörülen 21. Arap Birliği Zirvesi, çalışmalarını bu akşam tamamlayarak sonuç bildirgesi yayınladı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa tarafından okunan nihai bildiride, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Sudan Devlet Başkanı Ömer beşir hakkında verdiği tutuklama emri reddedilerek, Beşir’e destek verildi.

Bildiride, “Sudan ile dayanışmamızı ve UCM’nin Devlet Başkanı Beşir aleyhinde aldığı kararı reddimizi vurguluyoruz” denildi.

Bugün öğle saatlerinde başlayan zirve, Arap yöneticilerin çalışmalarını kısa kesme kararı üzerine erken sona erdi.

KADDAFİ ZİRVEYİ TERKETMİŞTİ

Libya lideri Muammer Kaddafi, Katar’da yapılan Arap Birliği zirvesinde Suudi Arabistan Kralı’nı Batı ile ilişkileri dolayısıyla kınayarak toplantıyı terketmişti.

Kaddafi, zirvenin açılış oturumunda Kral Abdullah’ı ‘İngiliz malı ve Amerikan müttefiki’ diye tanımladı. Albay Kaddafi, geçmişte de sert ifadeleriyle Arap liderlerini öfkelendirmişti.

Kaddafi’nin Kral Abdullah ile sürtüşmesinin geçmişi, 2003 yılındaki ABD önderliğinde yürütülen Irak işgali öncesindeki bir Arap toplantısına uzanıyor. Sözkonusu toplantıda, iki lider sert bir söz dalaşına girmişti.

Libya lideri, “Altı yıl sonra, sizin yalancı olduğunuz ortaya çıktı” dedi; ancak şimdi ‘sorunun sona erdiğini’ düşündüğünü ve uzlaşmaya hazır olduğunu ekledi.

Ancak Katar Emiri mikrofonu kapatınca, Albay Kaddafi, kendi sözleriyle, “Arap liderlerinin başı, Afrika Krallarının Kralı ve Müslümanların dini lideri olarak, zirvede konuşma yapmasının engellenemeyeceğini” belirtti.

1197670cookie-checkArap Birliği’nden Beşir’e destek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.