‘Artık benim annem değilsin’

‘Hadi iç şu ilacı nolur, bak senin annen olmam ama..’ diyordu. Dünyada en sevdiğinin seni reddetmesi kadar kötü bir şey olamazdı o yaşta… Hemen elindeki tüm ilaçları içer, her türlü zehiri yutmaya hazır bir halde boynuna sarılırdım. Koklayarak öperdi. Senelerce unuttuğum bu cümle, bu sefer BBC’nin haberlerinde, bir kız çocuğundan anneye gidiyordu; 18 kere bıçaklandıktan sonra, onu seyreden annesine, boğazı kesilmeden önce söylenen son sözlerdi bunlar… ‘Artık benim annem değilsin…’


Samaira Nazir, 25 yaşında, İş Bulma Danışmanı İngiltere’de Southall’da ailesiyle birlikte yaşıyordu. Okulunu bitirmiş, işe girmiş, Salman Mohammed adında Afgan bir mülteciye aşık olmuş ve evlenmek istemişti. Oysa, ailesine göre, Pakistanlı ve mülteci olmayan biriyle evlenmeliydi.


İki sevgili o gün görüşmüşlerdi ve Samaira annesiyle birlikte akrabalarında otururken, evlenmek için izin istemişti. Annesi kabul etmemiş ve eve geldiklerinde meseleyi yeniden konuşmaya başlamışlardı. 29 yaşındaki ağbisi, 17 yaşındaki kuzeniyle birlikte Samaira’yı 18 kere bıçakladı ve boğazını keserek öldürdü. Sadece bu kadar değil… Okumaya kalbiniz dayanacaksa devam edin… Olay, o sırada evde bulunan iki minik kız çocuğunun gözleri önünde oluyordu. İki minik kanlar içinde kalmıştı. Ailenin yorumu içler acısıydı, ‘Onlar da şimdiden yanlış erkeğe aşık olmamayı öğrensin.’


Benzer cümleleri geçtiğimiz yıl, Türkiye’de Yasemin Bozkurt’un Kanal D’de yayınlanan ‘Kadının Sesi’ programına çıkan ve eşinden dayak yediğini söyleyen Birgül Işık’ın oğlu da söylüyordu; bir farkla, o bu cümleleri, silahla söylemeyi seçmişti.


Programa eşinden habersiz çıktıktan sonra İstanbul’dan dönerken, Elazığ Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde 14 yaşındaki oğlu tarafından kurşunlanarak öldürülmüştü Birgül Işık… Henüz 33 yaşındaydı… Başörtüsünü çıkarmıştı programda… Popülerleşen bugünün medyası, dünle uyumsuzluğunun faturasını yine en korunaksızlara kesiyordu.. Medya, çocukların analarıyla bile aralarına giriyordu kanlı iştahıyla… Kanal D’ye reklam lazımdı. Reklam almak için Rating.. Rating için popüler programlar lazımdı..  lazım da lazımdı..


Yasemin Bozkurt, olayın ardından ‘Şimdi beni eleştiriyorlar ama ilerde heykelimi dikecekler’ diyecek kadar şuursuzdu.


Annesini alnından beş kere vururken… Beş kere.. Sanırım benim gibi, düşünce sistemleri, her şeyi görselleştirenler için bu tür olayları okumak, dinlemek ya da yazmak, görmekle eşdeğer… Kafamda hep aynı film… Silahı doğrultuyor, tetiği çekiyor, ateş ediyor, alnından vurulan annesinin gözlerine bakarak, bir daha ateş ediyor. Annesini gözleri açık… Bir daha ateş ediyor. Hiç pişman olmadan… Yere düşen, kanlar içindeki annesini yerden kaldırmayı falan istemeden.. Ona son bi kere ‘Anne ya da Ana..’ demeyi istemeden mesela.. Gül yanaklarını öpmeden… Ağlamadan, öyle annesinin gözlerine bakıp sıkıyor dördüncüyü… Hınçlı, öfkeli, nefret dolu.. Yetmez, daha da kötü şeyler haketti bu anne.. Çünkü ezildiğini, dayak yediğini söyledi. Beşinci kurşun… Aklım dizemiyor kareleri, kurşunları sıralayamıyor, aklım almıyor… Kendime kızıyorum.. Çok kızıyorum.. Peki, napıyorum önümüzdeki yıl ölmeyi bekleyen diğer 5000 kadın için? Peki, napıyorsun?


***


Kaç Yıl Eder Bir Kadın


İngiltere bugünlerde geçen yıl ağbisi ve kuzeni tarafından 18 kere bıçaklanarak öldürülen genç kızın ardından Töre Cinayetlerini tartışıyor. Çünkü geçtiğimiz hafta mahkeme sonuçlandı.


Eskiden Türkiye’de 2 yıl yatıp çıkan suçlular, İngiltere’de de oldukça şanslı… Samaira Nazir’in ağbisi 20 yıl, 17 yaşındaki kuzeni ise 10 yıl hapis cezası aldı. İngiltere’de evine giren hırsızı öldürürsen, ömür boyu hapis cezası alıyorsun ama kardeşini, eşini ya da anneni öldürürsen, bu o kadar önemli değil.. Kaç yıl ederki bir kadın? Üstelik de, başka bir erkeğe kalbini verecek, aşık olacak, evlenmeye, hayatını kurmaya kalkacak…
Türk Ceza Kanunu’nda bir yıl önce “töre saikiyle adam öldürmek”, “nitelikli adam öldürme” kapsamına alındı. TCK’daki yeni düzenlemeye göre, töre cinayetinin cezası müebbet hapis; bu durumda İngiltere Türkiye’nin gerisinde mi kalıyor? Durun, elbette bir hinliğini buluruz. Üstelik sistemle alay eder gibi bir yöntem bularak çıkarız işin içinden… Peki ne yaparız?


Kadınları artık kendimiz bile öldürme zahmetine girmeyiz, kendi kendini öldürmelerini sağlarız, yani intihara zorlarız. Onlar istedikleri kadar yürüyüş yapsınlar, yasa çıkarsınlar, vız gelir bize vız!!! Değil mi ki, milletvekilim bile karısını dövdükten sonra, bunun bir aile içi mesele olduğu söyleniyor. Karım değil mi, söverim de, döverim de, öldürürüm de…’


***


Tecavüze Telli Duvaklı İzin


Birleşmiş Milletlerin açıklamalarına göre, tüm dünyada her yıl 5000 kadın töre cinayetlerine kurban gidiyor. Polis İngiltere’de, her yıl 12 kadının bu nedenle öldürüldüğüne inanıyor. Ancak ölümlerin bazıları kaza, yangın gibi nedenlerle aileler tarafından ört pas ediliyor.


Birleşmiş Milletler’in AB adaylığı nedeniyle yaptırdığı bir araştırmaya göre, Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 100 kadın öldürülüyor. Türkiye’de ayrıca tecavüze uğrayan kadınların da ailelerin onurunu, namusunu lekelediğine inanılıyor. Eğer erkek bekarsa, tecavüzcü ‘koca’ oluyor ve her an ve her istediği zaman ‘devlet tastiknamesi olan evlilik cüzdanıyla’ tecavüze resmi hak kazanıyor. Eğer erkek bir başkasıyla zaten evliyse, kız öldürülüyor.


Türkiye ile ilgili araştırma raporunu incelemek isteyenler aşağıdaki linkten bilgi alabilirler.
http://www.unfpa.org.tr/docs/HonorKillings/HonorKillingsReport.pdf


Peki tüm bu sosyal olgunun temelinde nasıl bir psikoloji var.. Kadını öldüren erkekler neden bunu yapıyor…


Tıpkı dövmese de, bağırmasa da, psikolojik baskıyla, kaşlarını çatarak bize istediğini yaptırmaya çalışan ya da duygu sömürüleriyle hayatımızın kontrolünü elinde tutmaya çalışarak, iki kişilik hapisler yaratan diğer erkeklerden ne farkı var.. Sanırım sonuç ayrı da olsa, temel aynı… Kadının kontrolünü elinde tutacak, böylelikle aşağılık duygusunu azaltacak, üstte duracak, güçlü olacak, zorla saygınlık kazanacak. Yine mi iktidar meselesi yoksa…


[email protected]

691410cookie-check‘Artık benim annem değilsin’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.