Asgari Ücret’i arttırmak mı istiyoruz? Kolay!

7 Haziran 2015 seçimlerine giderken, Asgari Ücret konusu çarpıcı bir şekilde gündeme gelmişti. CHP, iktidara gelmeleri halinde, Asgari Ücret’i 1.500. TL yapacaklarını, seçim beyannamesinde açıkladı.

Dönemin bakanlarından, tepki geldi. İşverenlere şikayet ettiler, bu açıklamaya karşı niye açıklama yapmıyorsunuz diye ve yön vermek istediler.

Geçen yıl aralık ayında dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK, Asgari Ücret’i BİN LİRA yapıyoruz diye açıklama yapmıştı. O da, 1Temmuz 2015 den sonra olacaktı.

CHP’nin, Asgari Ücret 1.500.TL olacak açıklamasına, AK Parti’nin bu tepkisel açıklamaları dışında, yeni bir açıklama ya da öneri gelmedi. Sessiz kalınma tercih edildi. Ancak, Asgari Ücret 1.500 TL açıklaması, işçiler üzerinde olumlu dalgalanmalara yol açtıysa da, bu dalgalanma, oya yeterince yansımadı.

Seçim sonuçları. AK Parti 13 yıldır tek başına iktidar olmaktan, tek başına iktidar olamama konumuna geldi. Ama, Hükmet değişmedi ve yeniden seçime gidiyoruz.

1 Temmuz 2015 öncesi, Asgari Ücret BİN TL olacak ama, daha arttırılabilir açıklaması ya da Komisyon’un yeniden toplantıya çağrılması konusu da, gündeme gelmedi.

Sanki, Koalisyon olacakmış görüşmeleri yapılırken de, CHP Hükümet ortağı olursa bu sözünü tutacak mı beklentisi de oluştu.

Koalisyon da olmadı. Asgari Ücret 1.500. TL de olmadı. 1 Temmuz’dan itibaren de, BİN TL asgari ücret yürürlüğe girdi. Öncesinde veya sonrasında, bu gün de, Komisyon toplansın asgari ücret yeniden belirlensin diyen de olmadı. Hükümet’ten ve Bakanlık’dan da bu konuda bir işaret te gelmedi.

Geçen hafta sonu değişik bir şeyler oldu. Biraz şaşkınlık da yarattı doğrusu. AK Parti, Asgari Ücret’i 1.300. TL yapacaklarını açıkladı.

Altı ay önce 1.500. TL açıklamalarına sert tepki verilirken, bu kez 1.300. TL yapacağız açıklaması geldi. Gelişme ilginç tabi.

İlginç de, eğer bu söylem gerçekleştirilmek isteniyorsa;

– Ne seçimleri beklemeğe,

– Ne bir ay geçiktirmye,

– Ne de yeni bir yasa çıkarmaya, gerek yok.

Hükümet eğer asgari ücreti 1.300.TL yapmak istiyorsa, bu sadece ve sadece, BİR GÜNLÜK bir iş.

Zaten bunu yaptıkları zaman da, Asgari Ücret yine 1 KASIM’dan itibaren yürürlüğe girmiş olacak.

Ne, nasıl yapılacak, sırayla belirtelim ve bir günde asgari ücreti 1.300. TL yapalım.

Bunu, eski bir Çalışma Genel Müdürü ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu Başkanı olarak görev yapmış, bir kişi olarak belirtiyorum.

1. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı bir açıklama yapacak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu yarın toplantıya çağırıyorum diye. Telefon ile tebligat yapılacak, 5 kamu, 5 Türk-İş ve 5 TİSK temsicisi toplantıya çağrılacak.

2. Bakan’ın Komisyon toplantısını açmasından sonra, Komisyon Başkanı Çalışma Genel Müdürü, toplantıyı sürdürecek ve asgari ücret ile ilgili TÜİK’den ve Hacettepe Üniversitesi’n den hemen verileri alarak, ya da hiç almayarak, Asgari Ücret’in 1.300.TL olmasını önerecek. Asgari Ücret’in artmasını zaten isteyen 5 Türk-İş temsicisi, bu öneriyi doğal olarak destekleyecek. TİSK temsicileri ise toplantıya katılmayacak ya da muhalefet şerhi yazacak. Sonuç. Çoğunluk oylarıyla, Asgari Ücret 1.300.TL. olarak belirlenecek.

3. Sekreterya hemen, KARAR’ı yazacak, imzalar tamamlanıp, Başbakanlığa gönderilecek.

4. Başbakanlık da bu kararı, hemen yayımlamaları için Resmi Gazete’ye gönderecek. Resmi Gazete sabah yayımlandı ama, gece gün bitmeden aynı günkü tarih ile “mükerrer” baskı yapabilir. Ve Asgari Ücret Kararı, Resmi Gazete de yayımlanır.

5. Yasa ya göre Asgari Ücret, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi takip eden aybaşında yürürlüğe girer. Yani böylece, 1 Kasım’ dan itibaren, seçimler olurken, Asgari Ücret de 1.300. TL olmuş olacak.

Gördüğünüz gibi bu kadar kolay.

Bu olmazse ne olacak.

1 Kasım’dan sonra yeni Hükümet veya devam eden Hükümet, zaten kasım sonu ya da aralık başında, Komisyonu toplantıya çağıracak ve Asgari Ücret yeniden belirlenerek, bu kez 1.Ocak 2016 dan itbaren yürürlüğe girmiş olacak.

Yani uygulama topu topu İKİ AY öne çekilmiş, ya da ertelenmiş olacak.

Asgari Ücret 1.300. TL yapılmak mı isteniyor. Haydi hemen Bakan, Konmisyonu toplantıya çağırsın.

Eskilerin deyimi ile Halep oradaysa, arşın da burada.

Bakalım ve bekleyelim.

Ankara. 6 Ekim 2015. Salı. [email protected]

1576410cookie-checkAsgari Ücret’i arttırmak mı istiyoruz? Kolay!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.