Asgari ücrette ‘döviz ayarı’ beklentisi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2007’den itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Kasım ayında toplanacak.


Komisyonun bu yıl 16 yaşından büyükler için brüt 531 YTL olarak belirlediği asgari ücret, yıl başında 332 avroya karşılık gelirken, döviz fiyatındaki artışla birlikte bu miktar 43 avro azalarak 289 avroya düştü.


Türk-İş Araştırma Müdür Yardımcısı Enis Bağdadioğlu, Türkiye’de asgari ücretle çalışanlara ilişkin resmi veri bulunmadığını söyledi. Bu konudaki tek verinin, SSK’nın 2005 yılı istatistiklerine dayandığını ifade eden Bağdadioğlu, buna göre sigorta primi asgari ücret üzerinden ödenen işçi sayısının, kayıtlı işçilerin yüzde 43’üne karşılık gelen 3 milyon kişi civarında olduğunu belirtti. Kayıt dışı çalışanlar da düşünüldüğünde asgari ücretten doğrudan etkilenen işçi sayısının 5,5 milyonu bulduğunu dile getiren Bağdadioğlu, bu işçilerin büyük çoğunluğunun turizm, tekstil gibi sektörler ile kapıcılık ve tezgahtarlık gibi işlerde çalıştıklarını söyledi.


Açıklanan asgari ücretten hiçbir adla kesinti yapılamayacağını vurgulayan Bağdadioğlu, bazı işverenlerin çeşitli adlar altında kesintiye giderek işçilere asgari ücretin de altında ödeme yaptıklarını belirtti.


Bu arada Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5’i işçi, 5’i işveren, 5’i de hükümet temsilcisi olmak üzere, toplam 15 kişiden oluşuyor. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise TİSK temsil ediyor.


 

1034820cookie-checkAsgari ücrette ‘döviz ayarı’ beklentisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.