Asgari ücreti hâlâ açıklayamadılar

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu yıl asgari ücret görüşmelerinin diğer yıllara göre erken sonuçlanacağını söylerken asgari ücret hâlâ açıklanmadı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunu oluşturan Hükümet, patron ve Türk-İş temsilcileri bu yıl asgari ücret görüşmelerinin diğer yıllara göre erken sonuçlanacağını, asgari ücretin en geç aralık ayının ortasında açıklanacağını belirtmelerine rağmen asgari ücret hâlâ açıklanmadı.

Asgari ücret görüşmeleri bu yıl yüzde 60’ları bulan enflasyon ve rekor üstüne rekor kıran döviz kuru karşısında ücretlerin eridiği bir tabloda başladı. Hükümet asgari ücret zammıyla ilgili emekçilerde yüksek beklenti yaratırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da asgari ücrete fevkalade bir zam yapılacağını duyurmuştu. Öte yandan 2 bin 825 liralık asgari ücret birkaç aydır açlık sınırının altında kalırken, enflasyon ve TL’nin değer kaybı karşısında asgari ücrete yapılacak zam daha gelmeden eriyor.

Ancak yüksek beklenti yaratılıp, görüşmelerin kısa sürede sonuçlanacağının açıklanmasına rağmen, rakamın açıklanacağı son toplantı henüz yapılmadı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını 9 Aralık’ta yaptı. TÜİK’in asgari geçim maliyetini açıklamadığı bu toplantının ardından, işçi ve patron temsilcilerinden ilk rakamlar telaffuz edildi. TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol, TÜİK’in yüzde 21 olarak açıkladığı enflasyon oranını kabul ettiklerini ifade ederek, 3 bin 500 lirayı dillendirdi. Uzun süredir ne kadar zam talep ettiklerini işçilerle paylaşmayan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise geçtiğimiz günlerde 4 bin liranın kırmızı çizgileri olduğunu açıkladı.

SON SÖZ ERDOĞAN’A BIRAKILDI?
Ancak pazartesi günü yapılması beklenen son toplantı hâlâ yapılmadı. Komisyonda bulunan taraflar konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmazken, asgari ücrete gelecek zam konusunda son sözün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bırakıldığı ifade ediliyor.

Bu nedenle gözler Cumhurbaşkanı ve Bakan arasında yapılacağı öne sürülen görüşmeye çevrilmiş durumda.

Görüşmede ise SGK kesintisinin 5 puan düşürülmesi, patronlara 6 yıldır verilen desteğin sürmesi ve vergi diliminin düzenlenmesi konularının masaya yatırılacağı söyleniyor. (Ankara/EVRENSEL)

2571570cookie-checkAsgari ücreti hâlâ açıklayamadılar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.