Aşıya neden AB ülkeleri hala ulaşamadı?

Bütün dünyayı etkisi altına alan corona virüs Avrupa ülkelerini, özellikle AB ülkelerini derinden etkiledi. 27 üyesi olan AB’de 31 Aralık 2019’dan bu yana vaka sayısı 13 milyon 500 bine yaklaşırken hayatını kaybedenlerin sayısı ise 320 bine ulaşmak üzere. Belçika’nın Flanders bölgesinde yer alan Puurs bölgesinde üretilen ve ABD’li Pfizer ile Alman Biontech tarafından geliştirilen aşının, AB’de üretilmesine ve AB üyesi bir geliştiricisi olmasına rağmen hala AB vatandaşlarının kullanımına sunulmaması ise dikkat çekiyor. Kanadalılar, İngilizler ve Amerikalılar corona virüse karşı Almanya tarafından geliştirilen bir aşı ile aşılanmaya başlarken, Pfizer – Biontech tarafından yapılan aşıyı onaylaması için Avrupa İlaç Ajansı (EMA) üzerinde baskı artıyor. Alman yetkililer aşının özellikle Noel’den önce onaylanmasını istediklerini söylerken AB sınırları içerisinde üretilen ve geliştirilen bir aşıya neden halen AB ülkeleri erişemedi?

Corona virüs ile mücadele kapsamında geliştirilen aşıların teker teker onaylandığı ya da onaylanma sürecinde olduğu şu günlerde, ilk olarak Pfizer-Biontech aşısına AB’den geçtiğimiz yıl ayrılan ve geçiş süreci pazarlıklarını yürüten İngiltere onay verdi. Geçtiğimiz hafta ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından da onay alan AB menşeli Pfizer-Biontech aşıya son olarak Kanada da onay verdi ve bu üç ülke aşıyı vatandaşlarına uygulamaya başladı.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından klinik çalışmaları incelenen ve onay süreci işleyen aşının Aralık ayının son haftası AB ülkeleri için acil kullanım izni alması beklenirken AB’de üretilen ve AB üyesi bir ülke tarafından geliştirilen aşının AB’de neden bu kadar geç kullanıma sunulmasını mercek altına aldık.

‘AŞININ LİSANSI BİR YILLIK VERİLECEK’

Avrupa Birliği’ndeki 27 ülkenin tümü için yeni tedavileri ve aşıları inceleyen ve onaylayan kurum olan Avrupa İlaç Ajansı (EMA), kabaca ABD’deki Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile aynı işlevi görüyor. Yaklaşık 900 çalışanı olan EMA’nın Pfizer-Biontech aşısına uyguladığı prosedür herhangi yeni bir aşıya uyguladığı prosedürün biraz daha hızlandırılmışı durumunda. Hızlandırılmış prosedürlerle incelenen corona virüs aşıları, her yıl yeni veriler sunmak zorunda ve lisansları bir yıllık olarak veriliyor.

‘SÜREÇ 150 GÜNE İNDİRİLDİ’

EMA İcra Direktörü Emer Cooke, Associated Press’e yaptığı açıklamada, “ABD, İngiltere ve Kanada’daki tüm düzenleyici kurumlar büyük ölçüde aynı verilere bakıyor fakat, hepimiz verileri aynı anda almamış olabiliriz” ifadelerini kullanırken Pfizer-Biontech aşısı Avrupa İlaç Ajansı’na (EMA) acil kullanım izni için Ekim ayında başvurmuştu ve 1 Aralık itibarıyla ruhsatlandırma talep etmişti.

Avrupa İlaç Ajansı, “EMA, normal şartlarda yeni bir ilaç ya da aşıyı değerlendirme süresi 210 gündür. Acil kullanım izni için başvurulan aşı ve ilaçlar için ise bu süreç 150 güne indirilmiştir” açıklamasını yaparken Almanya Sağlık Bakanı EMA’ya daha hızlı hareket etmeleri gerektiğini açıkladı. AKIN MURTEZA / ntv.com.tr

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI NTV’DE OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.ntv.com.tr/galeri/dunya/alman-sirkettarafindan-abde-gelistirilen-asiya-ab-ulkeleri-neden-hala-ulasamadi,RYC_zdmuHk-M9dYBYfR-RA/qydegt87BUCYpx60PB7WHw

2476480cookie-checkAşıya neden AB ülkeleri hala ulaşamadı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.