Askeri gücünün % 25’i imha edildi

Libyalı isyancıları silahlandırma tartışması büyüyorABD: İsyancılara silah sağlanabilirKaddafi’ye ‘git’ baskısıDevamı için tıklayın
İlgili KonularOrta DoğuFakat Amiral Mullen, Libyalı isyancıların Kaddafi güçleri karşısında çok daha az sayıda olduğu uyarısında bulundu.

Amiral, Kaddafi’ye bağlı her on askerin karşısında sadece bir isyancının durduğunu söyledi.

Aynı komitenin sorularını yanıtlayan Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates ise, isyancılara askeri eğitim ve destek verme görevinin Amerika dışında başka ülkelere düştüğünü kaydetti.

Fakat isyancılara destek konusunda uluslararası planda bir uzlaşma yok.

Erdoğan, silahlandırmaya karşı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Londra ziyareti sırasında İngiltere Başbakanı David Cameron’la düzenlediği ortak basın toplantısına Libya tartışması hakim oldu.

Erdoğan, Kaddafi’ye karşı savaşan isyancı güçlerin silahlandırılması fikrini desteklemediğini söyledi.

İsyancılara silah sevkiyatının Libya’da farklı bir durum doğuracağını belirten Başbakan Erdoğan, silahların terörü besleyebileceğine işaret etti.

Daha önceki saatlerde NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de Libya’daki isyancılara silah sağlanmasına güçlü biçimde karşı çıktığını söylemişti.

Rasmussen, Nato’nun görevinin Libya halkını silahlandırmak değil, korumak olduğunu belirtti.

Başkan Erdoğan ve Nato Genel Sekreteri’nin açıklamaları, isyancıların silahlandırılması seçeneğini gündeme getiren ABD ve İngiltere hükümetlerinin yakın zaman içindeki ifadeleriyle çelişiyor.

Komuta Nato’da

Nato, Libya’daki tüm hava operasyonlarının komutasını perşembe sabahı ABD’den resmen devraldı.

Rasmussen, NATO’nun Libya operasyonunun uçuşa yasak bölge, silah ambargosunun denetlenmesi ve Kaddafi’ye bağlı güçlerin sivillere saldırılarının önlenmesi konularını kapsadığını söyledi.

İsyancıların silahlandırılması tartışması sürerken, Libya’da Kaddafi’ye bağlı güçlerin isyancılar karşısında bugün yeni kazanımlar elde ettiği haberleri geliyor.

Bir BBC muhabiri, kilit önemde iki kent olan Ecdebiye ve Bureyke arasındaki yolda isyancıların oluşturduğu konvoyun öncü aracının uğradığı saldırıda havaya uçuruluşuna tanık oldu.

Muhabirimiz, isyancıları taşıyan yüzlerce aracın saldırı ardından yolda dönüp ters yönde kaçtıklarını bildiriyor. (BBC)

1525960cookie-checkAskeri gücünün % 25’i imha edildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.