Atalay: Ne yaptığımızı biliyoruz

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kürt Açılımı konusunda basın toplantısı düzenledi.

Atalay konuşmasına Şemdinli’de şehit düşen 4 askerin ailelerine başsağlığı dileyerek başladı. Atalay “İnşallah yürütüğümüz çalışma başarıya ulaşır da, bir daha bu acı olayları yaşamayız” dedi.

Atalay “Çok önemli kapsamlı çalışmalar yaptık. Toplumun farklı kesimlerini dinledik. 22 STK, 11 meslek örgütü ile görüştük. Son günlerde Tarhan Erdem, Hasan celal Güzel gibi kişilerle bireysel görüşmeler de yaptım.

HERKES TERÖRÜN BİTMESİNİ İSTİYOR

Bu görüşmelerde pek çok husus gündeme getirilmiştir. Farklı kesimlerin önerilerini, kaygılarını ve önceliklerini dinleme imkanı buldum. Ortak noktaların çokluğu görüşmelerimizin hedefe ulaştığını gösteriyor. Toplumda büyük ve güçlü bir mutabakat var. Herkes terörün bitmesini istiyor, herkes demokratik standartların yükselmesini istiyor. Siyasi partilerin ve kuruluşların elini taşın altına konulması bekleniyor.

Toplumun duyarlılığını, insanımızın sorun paylaşma özelliğini yeniden keşfettim. Pekçok kuruluş ve kişi bana dosya verdi.

TOBB bütün odalarıyla görüşmeler yapıyor. Ülke geneli konusunda rapor sunacaklar. Meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri sürece katkı koydu. Toplumda büyük bir olgunlaşma var.

Bölgesel araştırmalar yaptırdık. Çalışmamızda bunları veri olarak kullanıyoruz. Meselenin bilimsel yönünü araştırdık. YÖK’le görüşmelerimiz olacak.

NİYE KENDİMİZE HAKSIZLIK YAPIYORUZ?

Her açılımın arkasında yabancı el aranmamalı. Türkiye’nin gücünün farkında olalım. Bu meseleyi biz çözeceğiz. Bu özgüvenin sahibi olalım. Bir tane bilmem kaçıncı sınıf yabancı düşünce kuruluşu rapor yayınladı diye kendimizi mi küçümseyeceğiz? Niye kendimize haksızlık yapıyoruz? Süreci yabancı kuruluşla ilişkilendirmek siyasi komplekstir. Ben buna üzülüyorum.

Demokratik açılım süreciyle birlikte verimli çalışmalar yapılıyor. Çok derinlikli analizler yapılıyor. İnanın ben çok keyif aldım. Bununla övünmeliyiz.

BÖLÜNME SENDROMUNDAN KURTULMAMIZ LAZIM

Atılımın amaçları ve nedenleri çok net olduğu halde zihinler bulandırılmaya çalışıldı. Katılmadığımız toplantıları bize malederek, söylemediğimiz sözleri bize atfederek bir yere varmaya çalışıldı.

Randevu istedik, kabul etmediler. Bilgi sahibi olmadan üretilen siyasi polemiklerin sürece faydası yoktur. Biz herhangi bir paket ya da eylem planı çıkarmadık. Ortak aklı bularak olgunlaştırmaya çalışıyoruz. Buna rağmen muhalefet bizi içeriği açıklamamakla suçladılar. Açılım sürecinin üniter yapıyı bozacağını, ülkeyi bozacağını söylediler. Artık şu bölünme sendromundan kurtulmamız lazım. Milletimizin hamuru kardeşliktir. Çatışma lobisinin değirlmenine su taşınmamalı. Üniter devlet yapısının sürekli gündeme getirilmesi özgüven eksikliğinden kaynaklanıyor.

Bu bir kardeşlik ve huzur projesidir. Tek muhatabımız milletimizdir. Biz millete güveniyoruz.

ÜLKENİN BÜTÜNLÜĞÜNÜN GARANTİSİ BİZİZ

Açılım sürecinin sonunda terör sona erecektir. Birlik beraberlik ve kardeşlik duyguları pekişecektir. Demokratik standartlar yükselecek. Özgürlük alanını genişleterek sorunu çözeceğiz. Ülkenin bütünlüğünün garantisi biziz. Bizim gizli bir gündemimiz yok. Komplo teorilerini yadırgıyoruz. Biz her bölgeden oy aldık. Bütünlüğün garantisiyiz.

NE YAPTIĞIMIZI BİLİYORUZ

Bugün bölünme gibi laflar ediliyorsa zamanında bu çalışmalar yapılmadığı içindir. Bu bir sorumlululuk ve dirayet işi. Vatandaşların gönlü rahat olsun. Ne yaptığımızı biliyoruz. Adımlarımızı hesaplayarak atıyoruz. Kimse kaygıya kapılmasın, devletimizin temel hassasiyetleri de milletin duyarlılıkları da dikkate alınmaktadır. Toplumsal mutabakata ve genel kabule dikkat ediyoruz.

Yaptığımız görüşmeler ve gelen tepkiler yaklaşımımızın doğru olduğunu gösterdi. Değerlendirmeleri Başbakan’a sunacağız. Bu konu hem Bakanlar Kurulu’nda, hem grubumuzda görüşülecek.

AÇILIMIN AÇIKLANACAĞI YER TBMM’DİR

Bizim niyetimiz, zamanlamamız mümkün olabildiğince yasama yılı başlayıncaya kadar çalışmaları belli bir seviyeye getirmektir. Önerilerin politikaların açıklanacağı yer TBMM çatısıdır. Çözümün adresi TBMM’dir. Bu çalışma çok önemli bir fırsattır, iyi değerlendirelim.”

Beşir Atalay konuşmasınnı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Atalay bir soru üzerine “Bu süreçle ilgili bir Anayasa değişikliği gündemimizde yok.” dedi.

AF KAVRAMINI HİÇ ZİKRETMEDİK
Atalay af konusundaki soruya “Af diye bir kavramı hiç zikretmediklerini belirterek “Zikretmiyoruz da ama, bu işin başı silahların bırakılması ve tasfiye. Bunun için çok çalışmak lazım. Bütün alternatifler üzerinde de çalışıyoruz.” yanıtını verdi.

Atalay “Resmi dilimiz Türkçe, eğitim dilimiz Türkçe’dir. Bu konuda hiç açıklama yapmadık. Örnek alacağımız bir uluslararası model yok. Bu, bizim kendi çalışma ve modelimizdir.” dedi.

1216740cookie-checkAtalay: Ne yaptığımızı biliyoruz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.