Atatürk yurtta ve dünyada saygıyla anılıyor

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 81. ölüm yıldönümü nedeniyle tüm yurtta tören ve etkinlikler düzenlenecek, yurtdışında da özel anma günleri düzenleniyor.

İstanbul’da Taksim, Dolmabahçe ve Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda anma törenleri gerçekleştirecek. İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Atatürk için Dolmabahçe Camii’nde mevlit okutacak. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, mevlitten sonra Üsküdar Karacaahmet Sultan Cemevi’nde birlikte lokma dağıtacak.

Beşiktaş Belediyesi tarafından Dolmabahçe’de ve Beşiktaş’ta gün boyu anma etkinliği düzenlenecek. Saat 09.05’i gösterdiğinde Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Ata’nın Dolmabahçe Sarayı’nda son nefesini verdiği yatağının başında hazır bulunarak resmi anma törenine katılacak. 06.30’dan itibaren Beşiktaş Belediyesi ve TRT arşivi özel görüntülerinden oluşan özel Atatürk yanını Barbaros Meydanı ve Dolmabahçe Sarayı girişinde bulunan dev ekranlardan saat 20.00’ye kadar yayımlanacak. 08.50-09.10 saatleri arasında ise Anıtkabir ve Dolmabahçe Sarayı Atatürk Dairesi’nden canlı yayın aktarılacak. Atatürk ve silah arkadaşları için düzenlenen Mevlid-i Şerif Programı da 12.55’te Dolmabahçe Camii’nde başlayacak. Saat 05.30’dan itibaren “Mustafa Kemal ile Uyanış” temasıyla Atamızın kendi sesinden Beşiktaş’tan Dolmabahçe’ye uzanan ağaçlı yol boyunca özel dinletiler saat 23.00’e kadar sürecek.

Beylikdüzü Belediyesi tarafından, Atatürk’ü Anma programı bugün saat 09.05’te Yaşam Vadisi Çanakkale Zafer Meydanı ve Atatürk Anıtı’nda Çelenk Koyma Töreni ile başlayacak. Anma programı kapsamında ayrıca saatler 14.00’ü gösterdiğinde ise, Yaşam Vadisi 3 Etap’ta “Atatürk Ormanı” oluşturulacak ve 320 ağaç toprakla buluşacak. İkindi namazı sonrası Fatih Sultan Mehmet Camii’nde ve saat 18.00’de Gürpınar Cem Evi’nde Beylikdüzü Belediyesi tarafından geleneksel hale gelen Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler için mevlit okutması ve lokma dağıtımı gerçekleşecek.

Kadıköy Belediyesi Fenerbahçe Orduevi ile Bostancı Sahil yürüyüş yolunda bugün saat 09.05’te binlerce kişi bir araya gelerek 6.5 kilometrelik “Ata’ya Saygı Zinciri” oluşturacak. Anma törenine denizden de kanolar, su jetleri ve tekneler 09.05’te sirenlerini çalarak katılacak.

Büyükçekmece Belediyesi 10 Kasım Atatürk’ü Anma etkinliklerinde Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün talimatlarıyla Ahmediye Meydanı ve Atatürk Anıtı açılış töreni bugün saat 12.00’de gerçekleştirilecek.

Avcılar Belediyesi ise bugün saat 13.00’te Atatürk Evi’nde anma etkinliği düzenleyecek.

Maltepe Belediyesi de Küçükyalı Sahil’de 08.00’de ilçeli yurttaşları bir araya getirerek, 09.05’te “Ata’ya Saygı Zinciri” oluşturarak, 16 dalgıcın katılacağı “Ata’ya Saygı Dalışı” etkinliği düzenleyecek. Uzun yıllardır İstanbul’da çalışan, Atatürk âşığı İngiliz ressam Ned Pamphilon’a ait “Atatürk’ün Gözleri” tablosu, Atatürk posteri ve dev Türk bayrağını sönmeyen meşaleler eşliğinde denizden çıkarılacak. Etkinlikler çerçevesinde saat 08.00’den itibaren, Küçükyalı sahilden Bostancı’ya kadar insan zinciri oluşturulup, Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 9’u 5 geçe saygı duruşunda bulunulacak.

Sarıyer Belediyesi ise Sarıyer Merkez Atatürk Anıtı önünde 08.45’te çelenk koyma töreni düzenledikten sonra Maslak TİM Show Center’da tören düzenleyecek.

Ataşehir Belediyesi ile Bisikletliler Derneği’nin birlikte düzenlediği “Atamızın Yolundayız” bisiklet turu kapsamında, onlarca bisikletli Anıtkabir’e gitmek için Ataşehir Belediyesi’nin önünden yola çıktı. Bisikletliler, 10 Kasım’da ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün huzurunu varmak için pedal çevirecekler.

Esenyurt Belediyesi, Belediyenin Klasik Türk Klasik Müziği Topluluğu ile yurttaşları bir araya getirecek. Şehit Erol Olçok Kültür Merkezi’nde akşam 19.00’da Atatürk’ün sevdiği eserleri çalınacak.

RESMİ TÖRENLER SAAT 09.05’TE
Ankara’da devlet erkânının katılacağı Anıtkabir’deki resmi tören, saat 09.05’te bir dakika süren siren sesi eşliğinde başlayacak. Ardından, İstiklal Marşı okunacak. Yurttaşlar Anıtkabir’i saat 22.00’ye kadar ziyaret edebilecek. Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ise, saat 14.15’te Atatürk ve tüm Kurtuluş Savaşı kahramanları için Hacı Bayram Camii’nde mevlit okutacak. Türk Hukuk Kurumu (THK) ise, 10 Kasım’da Ulus’taki 1. Meclis önünde “Atatürk’e Bağlılık Buluşması” gerçekleştirecek. Buluşma, saat 13.00’te başlayacak.

SİYASİLER MESAJ YAYIMLADI
Siyasiler yayımladıkları mesajlarla, Atatürk’ü andı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, mesajında, “Bugün, yas tutma ya da yakınma günü değil. Bilakis Meclisimizin ilk başkanını, istiklal mücadelemizin önderini, devletimizin kurucu liderini anlamak, ideallerini anlatmak için fırsat günüdür” ifadelerini kullandı. Atatürk’ü rahmet ve şükranla andığını, aziz hatırası önünde saygıyla eğildiğini ifade eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, mesajında özetle “İlhamımız, karakteri özgürlük ve bağımsızlık olan ulu önder Atatürk’ün ‘Milletin kayıtsız şartsız egemenliği’ anlayışına dayalı devrimci fikirleridir” dedi.

2349710cookie-checkAtatürk yurtta ve dünyada saygıyla anılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.