Avam Kamarası’nda Gülen toplantısı

Avam Kamarası’nda başlayan İslam Dünyasındaki Değişime Gülen Hareketinin Katkısı’ konulu koferansta katılımcılara gönderilen ‘e-posta protestoları’ ayaküstü sohbetin ana konusu oldu.


Lordlar Kamarası’nda başlayan “İslam Dünyasındaki Değişime Gülen Hareketinin Katkısı” başlıklı resepsiyon ve toplantıya çoğu farklı dinlerden teokrat ve akademisyen olmak üzere 150’ye yakın izleyici katıldı. Parlamentoda yapılan resepsiyon-toplantı sonrası Londra’yı ikiye bölen Thames nehri üzerinde bir bot gezisi de düzenlendi. Konferanslar 26-27 Ekim 2007 tarihlerinde de London School of Economics  (LSE) ve University of London’da (SOAS) sürecek. Üniversitelerdeki toplantılara 300-350 izleyicinin katılması bekleniyor.


Dialogue Society’nin yanısıra Konferansı düzenleyenler arasında University of Birmingham, Irish School of Ecumenics, Leeds Metropolitan University, London Middle East Institute, Middle East Institute ve University of London sayıldı. Londra konferansları Kasım ayında da Rotterdam’da yinelenecek.


MİLLETVEKİLİ LORD AHMED EV SAHİBİYDİ


Avam kamarası’ndaki toplantıya Türkiye’den de eski bakanlardan Yaşar Yakış, eski politikacı Bülent Akarcalı, bilim adamı Doğu Ergil, gazetecilerden Fehmi Koru, Ali Bayramoğlu ve Nazlı Ilıcak’ın katıldığı gözlendi.


Avam Kamarası girişinde alkolsüz içki sunuldu ve konferans boyunca sunulacak tebliğlerin toplandığı kitap ve Zaman gazetesi tanıtım dosyası dağıtıldı.


Konuşmalar öncesindeki video gösterisinde de Gülen bir barış elçisi olarak tanıtıldı ve teröre ilk tepki gösteren Müslüman ruhani lider olduğu belirtildi. Gülen videoda “Terörist bir Müslüman, Müslüman da bir terörist” olamaz diyerek Müslüman dünyasına barış çağrısında bulundu.


Açılış konuşması yapan Pakistan kökenli milletvekili Lord Ahmed, islamın bir barış, sevgi, bağışlayan ve hoşgörü dini olduğunu belirterek Gülen’in bu felsefeyle farklı kültürler ve dinler arasında diyalog çağrısı yapmasından memnuniyet duyduklarını söyledi. Milletvekili, Gülen’in 2’si İngiltere’de olmak üzere bütün dünyadaki 1000’e yakın okullarını överek okulların artmasından yana olduğunu belirtti.


Birleşik Krallık Eğitim’den sorumlu müsteşarlarından Bill Rammel de İngiltere’deki Gülen okullarının göçmen toplumun uyum sağlamasında önemli işlevleri olduğunu belirterek, yöntemlerinden yararlanmak istediklerini söyledi.


Konuşmacılar arasında yer alan eski Westminister Belediye Başkanı Harvey Marshall, Prof. Dr. Marcia Hermanssen, Prof. Thomas Michel, Prof. Paul Weller Gülen hareketini küreselleşen dünyada barış ve iletişim için el uzatan bir Müslüman hareketi olarak değerlendirdiler.


PROTESTOLAR DOĞAL


Sorularımızı yanıtlayan konferansların organizatörü Dr. İhsan Yılmaz, Gülen’e karşı önyargılı yaklaşıldığını belirterek “Protestolarda öne sürüldüğü gibi Gülen’in takiyye yaptığı, cumhuriyetin altını oyduğu sözleri asılsızdır. Açık toplumlarda herşey konuşulabilmelidir. Biz herşeye hoşgörüyle yaklaşıyoruz ve eleştirileri de çok sesliliğin bir parçası olarak doğal buluyoruz” dedi.


Yılmaz, kendisi adına düzenlenen konferanslara Gülen’in katılmama nedenini de hasta olmasına bağladı ve konferans bütçesini hakkında da “Çoğu gönüllü kalabalık bir grup çalıştık. Toplam 70-80 bin Sterlin bir bütçe ile konferansları düzenledik.Konuşmacılara 600 dolar telif ödedik” diye konuştu.


LONDRA’DAKİ BAZI DERNEKLERDEN TEPKİLER


Londra’da faaliyet gösteren bazı Türk ve Kıbrıslı dernekleri, yaptıkları ortak açıklamayla Gülen Konferansları’na tepki gösterdi. İngiltere’deki 16 derneği çatısında toplayan İngiltere Kıbrıs Türk Örgütleri Konseyi’nin yanısıra tepki gösteren dernekler şöyle:


“İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Anadolu Kültür Merkezi, İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği, Britanya Türk Kadınları Derneği, Mustafa Kemal Derneği, Pekünlüler Derneği, Reform 2000 Partisi, Türk Öğretmenler Derneği, Türk Yaşlılar Derneği”


Derneklerin ortak açıklamasında Fethullah Gülen Konferansları’nı protesto ediyor ve kamuoyunu uyarmayı bir  görev biliyoruz” denildi.

806340cookie-checkAvam Kamarası’nda Gülen toplantısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.