Çavez: Biz barış istiyoruz

Hugo Çavez, başkent Caracas’ta dün bir tiyatroda yüzlerce kişinin önünde yaptığı ve Venezüella Televizyonu’nda yayınlanan konuşmasında, Kolombiya’nın Ekvador toprağında FARC gerillalarına operasyon düzenlemesiyle patlak veren krizin ardından Kolombiya ile başlayan krizle ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile yaptığı telefon görüşmesinde, Sarkozy’ye “Venezüella ulusunun ve halkının barışçı olduğunu, barış istediklerini, hiçbir şeyin ve hiç kimsenin kendilerini gerçek barış yolundan çıkaramayacağını söylediğini” kaydetti.

Sarkozy ile görüşmesinde, “Kolombiya hüktümetinin Ekvador’un egemenliğini ihlal etmesiyle ortaya çıkan durumu” ele aldıklarını ifade eden Çavez, ABD’nin bölgeyi “sömürge” yapmak istediğini öne sürdü.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü David Martinon da Sarkozy’nin görüşmede, kısa bir süre içinde diyalog ve işbirliği yolunun bulunması amacıyla bölge ülkelerine “itidal ve sorumluluk” çağrısı yaptığını bildirdi.

Sarkozy’nin, “6 rehinenin serbest bırakılmasını sağlayan çabalarından ötürü Çavez’e bir kez daha teşekkür ettiğini” belirten Martinon, Çavez ve Sarkozy’nin görüşmede ayrıca, “bu son gelişmelerin, FARC’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması sürecinin devamını önlememesi dileğinde bulunduklarını” kaydetti.

KOLOMBİYA : PROVOKASYONLARINA KAPILMAYACAĞIZ

Öte yandan Kolombiya Devlet Başkanı Yardımcısı Francisco Santos, Venezüella’nın provokasyonlarına kapılmayacaklarını söyledi.

 Francisco Santos, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile Belçika’nın başkenti Brüksel’de yaptığı görüşmeden sonraki açıklamasında, ülkesinin, Venezüella’nın provokasyonlarına kapılmayacağını belirterek, Venezüella’nın iki ülke arasındaki sınıra 10 tabur asker göndermesine bir karşılık vermeyeceklerini kaydetti.

Santos, “Şimdi önemli olan provokasyonlara kapılmamaktır. Sınıra, zaten orada olanlar dışında hiçbir güç göndermeyeceğiz” dedi.

Kolombiya’nın, Ekvador’da geçen cumartesi günü yaptığı saldırının ardından Venezüella Devlet Başkanı Hugo Çavez, pazar günü sınıra 10 tabur asker konuşlandırılması talimatını vermişti. Çavez ayrıca, tank birlikleri ve hava gücünün sınıra konuşlandırılmasını istemişti.

1168110cookie-checkÇavez: Biz barış istiyoruz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.