‘Avrupa baharı başlıyooor’

Yazarın yorumu şöyle:

“Fransa’da Sosyalist aday Hollande’ın kazanması kemer sıkma politikalarını zora sokacak ama Yunan seçimleri daha da belirleyici olabilir. Yunan toplumu ve siyasetindeki tektonik levhalar kaymaya başladı. Geçen yıl meydanlarda binlerce kişinin yaptığı protestolar ortak ideolojisi olmayan lidersiz bir hareketti.

Sendikalar ve militanlar, hayatlarında ilk kez protesto yapan kitlelerle birlikte hareket etti. Şimdi kendi doğrudan demokrasi ve sosyal dayanışma anlayışlarını parlamento temsiliyle takviye etme şansları var. Pazar günü sadece siyasi elit çökmekle kalmayabilir, solun Pasok’un yerini alacağı yeni bir siyasi harita da şekillenebilir.”

İç savaş sonrasında Yunanistan solu sürgüne gönderdi, partilerini muhalefete mahkûm etti. Ama bu dönem artık sona eriyor. Yaşam hakkı, demokrasi ve bağımsızlığı savunan baskın bir blok, tarihsel olarak karşıt gruplarda yer alan insanları bir araya getiriyor. Kemer sıkma önlemlerine karşı oluşan hissiyat radikal bir yönetim projesine dönüşürken yeni bir demokratik model ve bu modelle birlikte tarihi bir fırsat ortaya çıkıyor.

6 Mayıs’ta Fransa’dan sosyalist bir cumhurbaşkanı ve Yunanistan’dan güçlü bir sol çıkarsa Paris’le Atina arasında bahar kokuları yayılacak. Bu Pazar Fransızlar ve Yunanlılar sadece kendi ülkelerinin değil Avrupa’nın geleceği için de oy kullanacak.”

Guardian’daki Ian Traynor imzalı bir analizde de bu iki ülkedeki seçim sonuçlarının Brüksel’in de politika gündemini yeniden şekillendireceği belirtiliyor. Daily Telegraph yazarı Benedict Brogan ise “Eğer Sarkozy devrilirse deprem İngiltere Başbakanlık konutunu da sarsar” diye yazdı.

Yazar, Paris’teki müttefikinin yenilgiye uğraması halinde İngiltere Başbakanı David Cameron’un dev boyutlardaki bütçe açığını kapamak için uygulamaya başladığı kemer sıkma programının ağır bir darbe alacağını belirtti. Brogan ayrıca bu seçimden Cameron’ın kendi siyasi geleceği için de dersler çıkarması gerektiğini vurguladı.

842590cookie-check‘Avrupa baharı başlıyooor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.