Avrupa IŞİD’li vatandaşları ile sınanıyor

Avrupa ülkeleri terör korkusu nedeniyle IŞİD’li vatandaşlarını geri almak istemiyor. Berlin-Brandenburg Yüksek İdare Mahkemesi’nin son kararı ise Alman hükümetini bu konuda adım atmaya zorluyor.

Türkiye’nin, elindeki IŞİD’lileri yurttaşı oldukları ülkelere göndermeye hazırlandığı yönündeki açıklamaları, Avrupa hükümetlerini uzun süredir yok saydıkları, görmezden geldikleri bir sorunla yüzleşmek zorunda bıraktı.

Avrupa başkentleri şimdi şu soruya yanıt arıyor: “Vatandaşımız olan IŞİD’lilerle ne yapacağız?”

Oysa Türkiye’nin Avrupa gündemine damgasını vuran ve “tehdit” olarak algılanan, “IŞİD’lileri ülkelerine geri göndereceğiz” açıklamalarının benzerlerini hem bu kampları kontrolü altında tutan Suriye Demokratik Güçler (SDG) hem de ABD uzun süredir yapıyor.

Trump’ın “sınırınıza bırakırız” tehdidi

Özellikle IŞİD’in yenilgiye uğratıldığı Mart ayından bu yana ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD’li vatandaşlarını geri alıp yargılamaları için yoğun baskı kurduğu Avrupa hükümetlerine çok daha sert mesajlar vermişti.

Trump son olarak 27 Ekim’de, IŞİD lideri Bağdadi’nin öldüğünü açıkladığı basın toplantısında, IŞİD’li vatandaşlarını almak istemeyen Almanya, Fransa ve İngiltere gibi Avrupa ülkeleri ile konuyu görüştüğünü söyleyerek şunları kaydetmişti:

“Avrupalılara, ‘eğer onları geri almazsanız, onları ben alıp getirip tam sınırınıza bırakacağım. İşte o zaman, onları yakalamaya çalışırken çok eğlenirsiniz’ dedim.”

PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin denetimindeki “hapishane” ve “gözaltı merkezlerinde”, en az 10 bin IŞİD’li savaşçı tutuluyor. “IŞİD’li aileler” olarak nitelendirilen 100 bin kişinin de yine bölgedeki kamplarda tutulduğu belirtiliyor.

Brüksel merkezli Egmont Enstitüsü’nün elindeki verilere göre Avrupa vatandaşı olanların sayısı yaklaşık 1250, bunlardan 750’si çocuk.

Güvenlik uzmanlarına göre on binlerce kişinin ve özellikle çocukların, yargılama süreçleri olmaksızın, çok kalabalık ve çok kötü durumdaki bu kamplarda tutulmaları, hem Batı’nın değerleriyle çelişiyor hem de gelecek nesil IŞİD’lilerin yetiştirilmesine zemin sağlayarak, büyük stratejik riskler taşıyor.

Ancak uzun süredir bu uyarılara kulak tıkayan, kontrollü bir şekilde IŞİD’li vatandaşlarını geri almamakta direnen Avrupa başkentleri şimdi çok daha büyük risklerle karşı karşıya.

Terör endişesi

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki YPG/PYD hedeflerine karşı operasyon başlatması ile birlikte, 750 IŞİD’linin yaşanan kaostan faydalanarak kaçması, pek çok Avrupa başkentinde, savaşçıların geri dönerek terör saldırısı düzenleme riskinin artması nedeniyle büyük paniğe yol açtı.

Alman dış istihbarat teşkilatı BND’nin başkanı Bruno Kahl geçen hafta mecliste yaptığı konuşmada bu endişeyi, “Suriye’de kaçmayı başaracak IŞİD’lilerin sayısındaki artış aynı zamanda Almanya için de tehdidi arttıracak” sözleriyle dile getirdi. Kahl, Almanya’nın IŞİD’li yurttaşlarını kontrollü bir şekilde ülkeye geri getirme imkanının da zora girdiğine dikkat çekerek, “Bölgedeki durum, orada herhangi bir operasyonun sorumluluğunu üstlenebilmemize imkan tanımıyor” dedi. DW

YAZININ DEVAMI
https://www.dw.com/tr/avrupa-i%C5%9Fidli-vatanda%C5%9Flar%C4%B1-ile-s%C4%B1nan%C4%B1yor/a-51176418

 

2349870cookie-checkAvrupa IŞİD’li vatandaşları ile sınanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.