Avrupa Komisyonu: Taliban’ı tanımıyoruz

Taliban Afganistan’da yönetimi ele geçirmesi sonrası yeni hükümeti kurmaya hazırlanırken, binlerce insan yaşanan kaosun ortasında ülkeden kaçmaya çalışıyor. Afganistan’ın yeni lideri olması beklenen Taliban’ın kurucu liderlerinden Molla Abdulgani Baradar, hükümet görüşmeleri için başkent Kabil’e geldi. Taliban ile temasların hangi düzeyde yapılacağı konusunda ülkeler arasındaki fikir ayrılığı sürerken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin Taliban’ı tanımadığını ve örgütle siyasi temas kurmadığını açıkladı.

AB kurumlarında çalışan ve Kabil’den tahliye edilen Afganların getirildiği Madrid’deki Torrejon de Ardoz askeri üssünü ziyaret eden Leyen, burada düzenlediği basın toplantısında “Taliban ile sadece insan hayatını kurtarmak için operatif temasımız var” dedi.

Leyen, “Kabil’deki insanların havalimanına getirilmesini sağlamak istiyoruz. Çocukların ve kadınların haklarını yok sayan bir rejime bir euro bile verilmeyecek” diye konuştu.

“Afganistan’a insani yardımların devam etmesi” çağrısında bulunan Leyen, Afgan mültecileri kabul eden ülkelere gerekli yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi.

AB Konseyi Başkanı Michel, “Uluslararası toplum, temel ilkelerini Afganistan’da savunmaya çalışmaya devam etmelidir. Şimdiye kadar yapılanların yitirilmemesi için çalışacağız. Afganistan’da daha fazla istikrar istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Taliban’la temaslar konusunda fikir ayrılığı

Afganistan’da kısa sürede kontrolü ele geçiren Taliban’la hangi düzeyde temas kurulacağı, ülkeler arasında fikir ayrılıklarına neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gazetecilere yaptığı açıklamada Taliban’dan gelen “değişim” sinyallerinin olumlu olduğunu söylemiş, Taliban ile görüşebileceklerini belirtmişti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Afganistan için “bir çözüm bulmak” adına Taliban’la birlikte çalışabileceğini açıklamıştı.

Çin, Afganistan’da yeni ve meşru bir hükümet kurulana kadar “Taliban’ı meşru bir otorite olarak görmeyeceğini” ancak örgütle çalışmaya hazır olduğuna dikkat çekerken, Rusya’nın da Taliban’la yakın temas geliştirme arayışında olduğu ileri sürülmüştü.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise ülkesinin Taliban’ı Afganistan’ın resmi hükümeti olarak tanımayacağını belirtmişti.

2542390cookie-checkAvrupa Komisyonu: Taliban’ı tanımıyoruz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.