Avrupa Komisyonu’ndan tehdit

Rehn, AB dönem başkanı Slovenya’nın ev sahipliğinde yapılan gayri resmi dışişleri bakanları toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, bu olayın Türkiye’nin anayasal çerçevesinde değişiklik gerektirebilecek “bir sistem hatası” bulunduğunu ortaya koyduğunu savundu.

Olli Rehn, normal bir Avrupa demokrasisinde bu tür siyasi meselelerin mecliste tartışılması ve bu meseleler hakkında mahkemelerde değil, sandıkta karar verilmesi gerektiğini kaydetti.

“Mahkemenin AK Parti’yi kapatma, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gibi siyasilere yasak getirme kararı almasının ne gibi etkileri olabileceğinin” sorulması üzerine Rehn, “Brüksel’in, AB’nin siyasi ve insan hakları kriterlerinin ısrarlı ve ciddi ihlali durumunda müzakere sürecini gözden geçirmeye mecbur kalabileceğini” söyledi.

Rehn, “Türk hükümetinin sükunetini koruması ve sinirlerine hakim olması ve bu kargaşaya rağmen reform sürecindeki ivmeyi sürdürmesinin önemli olduğunu” belirtti.

Olli Rehn, Anayasa Mahkemesi hakimlerinin Türkiye’nin AB’ye katılma ve işleyen bir Avrupa demokrasisi olma konusundaki “uzun dönemli hedefini göz önüne alacaklarını” ümit ettiğini söyledi.

1169440cookie-checkAvrupa Komisyonu’ndan tehdit

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.