Avrupa’da Kobani Günü’ydü

Dünya Kobani ile Dayanışma Günü’nde Avrupa’da yapılan Kobani eylemlerinde Türkiye hükümeti suçlandı ve “Özgür Kürdistan”, “Hepimiz Kobaniliyiz, hepimiz peşmergeyiz” gibi sloganlar atıldı.

BBC Türkçe’nin yansıttığı habere göre, aralarında Nobel Barış Ödülü sahiplerinin, akademisyenlerin, aydınların, yazarların, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de bulunduğu binlerce kişinin çağrısı ile ilan edilen Dünya Kobani ile Dayanışma Günü’nde, dünyanın dört bir yanında insanlar sokaklara döküldü.

Beş kıtada en az 30 ülkede ve 92 kentte yapılan eylemlerde, Suriye’nin kuzeyindeki kentlerinde Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı direnen Kobani halkına destek mesajları verildi.

İNGİLTERE’DEKİ EYLEMDE ÖCALAN POSTERİ TAŞINDI

İngiltere’deki eylemlerin en büyüğü başkent Londra’nın merkezindeki Trafalgar Meydanı’ndaydı.

Binlerce kişinin katıldığı gösteride “Kobani’yi kurtarın”, “Direnişi destekleyin” ve “Sessizliğiniz çocukları öldürüyor” yazılı pankartlar ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının asılı olduğu bayraklar taşındı.

Fransa’da da, başta başkent Paris olmak üzere birçok kentte düzenlenen gösterilerde, Kobani halkına yardım edilmesi istendi.

ALMANYA’DAKİ EYLEMLER

1 Kasım Dünya Kobani ile Dayanışma Günü’nde, Almanya’da Berlin, Frankfurt, Köln, Hannover ve Bremen kentlerinde yürüyüşler düzenlendi. Alman polisi beş kentteki toplam katılımcı sayısını “birkaç bin olarak” nitelendirirken, Almanya’daki tüm yürüyüşler sakin geçti.

Kürtlerin yoğun yaşadığı ve Almanya’daki çeşitli Kürt örgütlerinin merkezlerinin bulunduğu Köln’deki yürüyüşe yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Dini tatil günü olması ve Almanya’da havanın ılık ve güneşli olması nedeniyle, Köln’deki Kobani Dayanışma Yürüyüşü de Almanya’nın diğer kentlerinde olduğu gibi piknik havasında geçti.

Başka gösterilerde bir araya gelemeyen Kürt hareketleri Almanya’daki eylemde bir araya geldi. Köln’deki yürüyüşte KDP, PKK, PYD, Alevi ve Yezidi örgütleri faşizm karşıtı Alman gruplarla ve çeşitli Alman sol örgütlerle birlikte yürüdüler. Almanya Parlamentosu’ndaki iki muhalefet partisinden biri olan Sol Parti de yürüyüşe destek verdi.

Yürüyüş boyunca taşınan pankartlarda, “IŞİD Kobani’den defol”, “IŞID Kürdistan’dan defol”, “IŞİD terörüne dur deyin” ve “Kobani’ye daha çok destek” gibi sloganlar yazılıydı.

HOLLANDA’DAKİ EYLEM

Hollanda’nın hükümet merkezi Lahey’de de binlerce kişi Kobani ile dayanışma için sokağa çıktı. Lahey’de “1 Kasım Dünya Kobani ile Dayanışma Günü” nedeniyle, Hollanda’daki Kürt örgütler ile Türkiye ve Hollanda kökenli bazı grupların desteğiyle bir yürüyüş düzenlendi. Türkiye Cumhuriyeti Lahey Büyükelçiliği’nin karşısında bulunan Malieveld’de toplanan 3 binden fazla kişi Kürtçe, Türkçe ve Hollandaca sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti.

Eylemde, Türk hükümetinin tutumuna da tepki gösterildi. Göstericiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı suçlayıcı sloganlar attılar.

Yürüyüşte YPG bayrakları ve PKK elebaşı Öcalan’ın posterlerinin yanı sıra ABD bayrakları da taşındı.

Göstericiler kısa bir yürüyüşün ardından yeniden Malieveld Parkı’na döndü.

İTALYA’DAKİ EYLEMLER

İtalya’da Roma, Milano, Bologna, Floransa ve Palermo’nun da aralarında bulunduğu birçok kentte Kobani’ye destek gösterileri düzenlendi.

Başkent Roma’daki göster kent merkezindeki Esquilino Meydanı’nda başladı. Buradan yaklaşık iki kilometre uzaktaki Santi Apostoli Meydanı’na doğru yürüyen kortejde yaklaşık 500 kişinin bulunduğu belirtildi. Yürüyüş sırasında İtalyanca, Kürtçe ve Türkçe olarak “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Her yer Kobani, her yer direniş”, “Özgür Kürdistan”, “Hepimiz Kobaniliyiz, hepimiz peşmergeyiz” gibi sloganlar atıldı.

Zaman zaman Abdullah Öcalan’a özgürlük çağrıları da yapılırken, Türkiye ve Türk hükümeti karşıtı sloganlar da dikkat çekti.

852190cookie-checkAvrupa’da Kobani Günü’ydü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.