Avrupa’da sel felaketlerinda can kaybı artıyor

Almanya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda’nın bazı bölümlerinde Çarşamba gününden beri etkili olan sağanak yağış onlarca can kaybı ve ciddi hasara neden oldu.

Sel sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı Almanya’da en az 80’e ulaştı. Onlarca kişinin de kayıp olduğu belirtiliyor. Belçika’da da en az 11 kişi hayatını kaybetti.

Meteoroloji uzmanları Cuma günü de şiddetli yağışların süreceği uyarısında bulundu.

Almanya’da en çok Rheinland-Pfalz ve Kuzey Ren- Vestfalya eyaletleri etkilendi. En kötü etkilenen yerlerde incelemelerde bulunan Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin Genel Başkanı Armin Laschet, aşırı iklim olaylarının iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu belirtti.

Laschet “Bu gibi olaylarla daha sık karşılaşıyor olacağı, bu iklim koruma önlemlerini hızlandırmamız gerektiği anlamına geliyor çünkü iklim değişikliği tek bir bölgeyle sınırlı değil” dedi.

Belçika’da çalışmalar yavaş ilerliyor

Sağanak yağış yüzünden Belçika’da arama kurtarma çalışmaları yavaş ilerliyor. Liege Belediyesi yetkilileri, Maas nehrinde yüksek su seviyesi nedeniyle bölgede durumun hala kritik olduğunu söyledi.

Liège ve Namur kentlerinde alçak bölgelerdeki kent sakinlerine evlerini tahliye etmeleri çağrısı yapıldı. Maas Mechelen kentinde 3 köy, su baskını tehdidi nedeniyle boşaltıldı. Verviers bölgesinde bu gece sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Hollanda’da Maas nehri en yüksek su seviyesine ulaştı. Ölçümlere göre nehirden saniyede 3,1 milyon litreden fazla su akıyor.

Bu nedenle Maastricht kentindeki iki mahallede yaşayan yaklaşık 10 bin kişiye, olası baskın nedeniyle evlerini boşaltma çağrısı yapıldı.

Hollanda’nın Venlo kentindeki VieCuri Hastanesi de, diğer hastaları tahliye ederek, olası su baskınları için kurtarma çalışmalarına hazırlık yapıyor.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-57849860

2532230cookie-checkAvrupa’da sel felaketlerinda can kaybı artıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.