AVUSTRALYA… KISA KISA…

Pluto’ya yeşil ışık…

Federal Hükümet, petrol devi  Woodside’ın Batı Avustralya’daki Avustralya’nın en büyük gaz çıkarma projesine başlamasına yeşil ışık yaktı. Burrup Peninsula’da deniz dibinden doğal gaz çıkarmayı öngören 12 milyar dolarlık projede çevre kirliliği yaratılmaması için çok sıkı tedbirler alınacak. Çalışmaların birkaç ay içinde başlaması bekleniyor. Aborjinler, tesislerin hem denizde, hem karada çevre kirliliği yaratacağı iddiasıyla projenin başlamasını engellemeye çalışıyor.  Tesisler çalışmaya başladığında Woodside deniz dibinden yılda 4.3 milyon ton doğal gaz çıkaracak. Gazın b,y,k bir bölümünü Japon Kansai enerji firması satın alacak. Gaz, Japonya’ya 2010 yılından itibaren gönderilmeye başlanacak ve 15 yıl boyunca bu ülkeye 20 milyar dolar değerinde doğal gaz satılacak.

Sorun sadece kuraklık değil…

Ulusal Çiftçiler Federasyonu (NFF), meyve ve sebze fiyatlarındfaki artışın sadece kuraklıktan kaynaklanmadığını açıkladı. NFF’de economist olarak görev yapan Charles McElhone, tarım ürünleri ihracatının iç Pazar fiyatlarını da etkilediğini söyledi. McElhone, “Aslında fiyat artışlarında kuraklığın en önemli rol oynadığını söylemeye pek hevesli olmamıza rağmen kuraklık sadece faktörlerden biri. Bize göre asıl faktör ihracat. Dışarıya gönderilen mallardan dolayı içeriye yeterince ürün sunulamıyor ve fiyatlar bu nedenle artıyor” diye konuştu. 

“Yaş emeklilik sınırı 67 olsun”

Avustralya’nın en önemli think – thank kuruluşu Committee for Economic Development of Australia (CEDA), hükümeti yaş emeklilik hakkı kazanma sınırını 65’den 67’ye çıkarmasını istedi. CEDA, yaşlanan nüfusun ortaya çıkaracağı sorunlarla ancak sınırın yükseltilmesiyle başa çıkılabileceğine inanıyor. CEDA, geçen hafta yayınlanan raporunda, yaşam süresinin uzamasına bağlı olarak yaşlanan kuşakların daha uzun süre çalışması gerektiğini vurguladı. Raporu hazırlayan Dr David Knox, yaşlılık emeklililk yaşının iki yıl uzatılmasıyla yılda 800 milyon dolar tasarruf edileceğini, kişinin iki yıl daha fazla çalışmasıyla superannuation gelirinin de artacağını kaydetti. Knox, ABD, İngiltere, Almanya ve Danimarka’da yaş emeklilik sınırının 67’den 68’e çıkarıldığını da ekledi.
CEDA Genel Müdürü David Byers, raporun yaşlanan nüfusun sorunlarına ilişkin makul bir yaklaşım getirdiğini, 65 yaşına ulaşanların çoğunluğunun çalışma hayatından zaten çekilmediğini kaydetti. Byers, “Yaşlanmak eskisi gibi çok önemli bir dönemeç olarak kabul edilmiyor.  Avustralyalılar daha uzun ve sağlıklı bir hayata sahip. Bu nedenle emekliliğe ve çalışmaya yaklaşımları da değişiyor” dedi.
Yaşlı örgütleri karşı
Yaşlılar Derneği Seniors Association Genel Müdürü Michael O’Neill ve Combined Pensioners and Superannuants Association Koordinatörü Paul Versteege, yaşlanan nüfusun yaratacağı sorunlarla başa çıkmak için emeklilik yaşını yükseltmekten başka yollar olduğunu ileri sürdü. Versteege, emeklililk yaşını yükseltmenin düşük gelirli yaşlılar için çok daha olumsuz etki yaratacağını söyledi.

Hırsızın günahını işçi çekiyor…

Victoria Fair Employment Advocate’in yaptığı bir araştırma, bazı benzin istasyonlarının, benzin deposunu doldurup bedelini ödemeden kaçanların yol açtığı zararı istasyondaki görevliden çıkardığını ortaya koydu. İki benzin istasyonu işçisinin ücretlerinden kesinti yapıldığı iddiasıyla Victoria Fair Employment Advocate’ı araması sonucu yapılan araştırmada rasgele seçilen 25 benzin istasyonun beşinde, istasyon sahibinin hırsızlardan kaybettiği parayı o an istasyonda çalışan işçinin ücretinden keserek çıkardığını ortaya çıkardı. Fair Employment Advocate’den Helen Creed, işverinin, işçinin ücret kesintisine dair rızasını gösteren  yazılı anlaşma olmadığı koşullarda işçilerin ücretlerinden çalınan benzinin bedelini kesmesinin yasa dışı olduğunu, her işverenin her kesintiye karşılık 2 bin dolar para cezasına çarptırılacağını söyledi.

1160000cookie-checkAVUSTRALYA… KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.