AVUSTRALYA… KISA KISA:..

Meyve sebze fiyatlartında düşme bekleniyor

NSW’ye haftalardan bu yana düşen yoğun yağışın kuraklığı önemli ölçüde ortadan kaldırdığı ve yağışın neden olduğu olumlu gelişmenin etiket fiyatlarına yansıması bekleniyor. NSW Hükümeti, kuraklığın etkisini önemli ölçüde kıran yağışların meyve ve sebze fiyatlarında düşme yaratmasının beklendiğini açıkladı. NSW Hükümeti, eyeletin yarısından fazlasının artık kuraklık çekmediğini kaydederek Ocak ayılda eyaletin yüzde 90’ına ortalamanın üzerinde yağış düştüğünü açıkladı.

Banka değiştirmek kolaylaşıyor…

Ev alıcılarının yüksek faiz oranlarından korunmasının yolu olarak düşünülen kredi kullanılan bankayı değiştirme kolaylığı ile ilgili düzenlemelere başlandı. Uygulamayla, yüksek faiz uyguladığı için bankasından memnun olmayan ve değiştirmek isteyen banka müşterileri, kendilerini bankaya bağlayan yüksek ayrılma cezasından kurtarılacak. Hükümet uygulamayla, müşterinin başka bankaya geçebileceğinden endişe eden bankaların faizlerini artırırken bir daha düşünmeye zorlanacağına inanıyor.

Merkez Bankası’nın geçen hafta resmi faiz oranlarını .25 artırması ardından bankalar da değişken ev kredi faiz oranlarına zam yaptı. National Australia Bank .29 artış yaparken ANZ değişken faiz oranını Merkez Bankası’nın yaptığı .25 artışta bıraktı. NAB gibi bazı bankaların kredi faiz zam oranını Merkez Bankası’nın artış oranıyla sınırlamaması, aksine daha fazla artış yapması dikkat çekti. Yapın artışla NAB’nin standart değişken faizli kredisi yüzde 8.98’e, ANZ’ninki ise yüzde 9.02’ye yükselmiş oldu.

Bankaların uygulaması Federal Hükümeti kızdırdı. Maliye Banaknı Wayne Swan, “Banka değiştirmeyi kolaylaştıran reformlar yapıyoruz. Bankanızı beğenmiyorsanız değiştirin” dedi.
Uygulamayla Australian Securities and Investments Commission (ASIC), bankaların kredi verdişkleri kişilere uyguladığı ücretlendirmeyi inceleyecek. Bankalar, kendilerinden ayrılmak isteyen müşterilerine yardımcı olacak. Bankasından şikayetçi olanların şikayetlerini bildirebilecekleri bir telefon hattı kurulacak. Hükümet bire web sitesi hazırlayarak tüketicilere banka değiştirme konusunda tavsiyelerde bulunacak. Bütün bu plan en geç Kasım ayında yürürlüğe girmiş olacak.

Emekliler zor durumda…

Yaşlı tüketiciler için lobi faaliyetleri yürüten National Seniors’un Genel Müdürü Michael O’Neill, hayat pahalılığının emekliler üzerinde büyük baskı yaptığını söyledi.

Hayat pahalılığının yaşlılar üzerindeki etkisini inceleyen bir Senato Komisyonu’na emeklilerin yaşam koşulları konusunda brifing veren O’Neill, kira, belediye vergileri, sigorta, benzin fiyatları gibi unsurların yaşlılar üzerinde büyük ekonomik baskı yarattığını, hükümetin buı duruma müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Michael O’Neill, “Mali güçlük içindeki bu insanlara daha fazla mali yardım yapılmalı” diye konuştu. O’Neill, emekli ödenekleri hesaplanırken hayat pahalılığının göz önünde bulundurulmadığını da ileri sürdü.

Hükümetin gözü “cash” ekonomide…

Federal Hükümet, sosyal güvenlik ödeneklerindeki sahtekarlıkların önüne geçme çalışmalarının bir parçası olarak “cash”  ekonomi olarak adlandırılan belgesiz vergi dışı ekonomiye savaş açacak. Federal Human Services Bakanı Joe Ludwig, ABC Radyosu’na yaptığı açıklamada müfettişlerin “cash ekonomiye” odaklanacaklarını söyledi.

Ludwig, hak etmediği halde sosyal güvenlik ödeği alanlara müsamahalı yaklaşılmayacağını söyledi. Bakan, sistemi istismar edenlerin, gerçekten sosyal güvenlik ödeneğine ihtiyacı olanların hakkını yediğini kaydetti. Bakan, “Hükümet, sosyal güvenlik sahtekarlıklarını çok ciddiye alacak. Vergi mükelleflerinin parasının doğru kişilere, gitmesini sağlamak zorundayız” dedi.

Öte yandan NSW’nin kuzeyinde sahte kimlik kullanarak toplam 195 bin dolar işsizlik parası aldığı tesbit edilen bir kadın 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

 

 

1167170cookie-checkAVUSTRALYA… KISA KISA:..

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.