AVUSTRALYA… KISA KISA…

Özürlüler çalışma hayatına…

Federal Hükümet, fiziksel özürlüler ve ruhsal sağlığı yerinde olmadığı için “özürlü maaşı” alanların çalışma hayatına tekrar dönmelerini sağlamak amacıyla yeni tedbirler alıyor. Bu tedbirler arasında özürlülerin çalışma hayatına katılmasının önündeki engellerin aşılması için çalışmalar yapılması da bulunuyor. Hükümet bu amaçla hafta sonunda “National Mental Health and Disability Employment Strategy” başlıklı bir plan açıkladı.
Employment Participation Bakanı Brendan O’Connor’la Canberra’da buluşan 20 sosyal yardım kuruluşunun temsilcileri planı destekliyor. Mental Health Council of Australia Genel Müdürü David Crosbie, özürlü maaşı alan onbinlerce kişinin çalışmak istediğini kaydederek, “Psikolojik ve fiziksel özürlü ne kadar çok kişiyi çalışma hayatına katarsak, Avustralya ekonomisinşin verimliliğini o derece artırmış oluruz” dedi. Crosbie, bu konudaki en önemli sorunun, iş arayan özürlünün sosyal güvenlikten aldığı “disability pension”  ödeneğinden vaz geçmesi olduğunu kaydetti.

“Zenginlerin vergi kesintisi dondurulsun”…

Demokratlar, Federal Hükümetten enflasyonla mücadele amacıyla aldığı tasarruf tedbirlerine, seçim vaadi olarak ilan edilen vergi kesintilerinin zenginlere uygulanmamasını eklemesini istedi. Demokrat Senatör Andrew Murray, bazı ertelemeler yapması halinde, hükümetin vergi indirimi seçim vaadini çiğnemiş olmayacağını ileri sürdü. Murray, “Seçimlerden bu yana enflasyon arttı. Enflasyon kontrol altına alınana kadar varlıklıların vergi indirimini isterlerse durdurabilirler. Ayrıca çok yüksek maaşlı bürokratların maaşları da dondurulabilir. Bunun için yoksulları hedef almaya gerek yok” dedi.

James Murdoch’un maaşı 20 milyon…

News Corporation’un Asya – Pasifik Bölgesi Operasyonlar Müdürülüğüne atanan medya imparatoru Rupert Murdoch’un oğlu James Murdoch’un yıllık maaşının 20 milyon dolara yakın olduğu açıklandı. Genç Murdoch’un çıplak maaşı 3.4 milyon dolar olacak, ayrıca 3.4 milyon dolara kadar da ikramiye alacak. News Corporation’un, babasının imparatorluk koltuğuna oturması beklenen James Murdoch’a ayrıca 12.5 milyon dolarlık News Corporation “bonus”u vereceği bildiriliyor.

Faturalar el yakıyor…

Yapılan son bir araştırmaya göre su – elektrik – gaz – telefon faturaları Victoria’da gelecek 4 yıl içinde toplam 1000 dolar yükselecek. 22 sosyal yardım kuruluşunun oluşturduğu Affordable Living Alliance’ın araştırmasına göre bu faturalar 2004 yılından bu yana yıllık zaten 480 dolar arttı.

Victorian Council of Social Service Sözcüsü Kate Colvin, artışın aile bütçesine önemli bir darbe burduğunu katdederek, eyalet hükümetinin verdiği su, elektrik ve gaz indirim kartlarının koruması olduğunu söyledi. Colvin, “Düşük ve orta gelirli aileler bu artışları karşılayabilecek gelirden yoksun. Eyalet Hükümeti indirim kartı sahiplerine daha çok yardımcı olmalı” diye konuştu.

Emlak pazarı yavaşlıyor…

Geçen hafta sonu ev açık artrırmalarında elde edilen sonuç, Melbourne ev fiyatlarında uzun zamandan bu yana devam eden patlamanın sona erdiğine işaret şeklinde yorumlandı. Real Estate Institute of Victoria, hafta sonunda açık artırmaya çıkarılan evlerin satılma oranının geçen yıl aynı dönemle karşılaştırıldığında çok düşük düzeyde kaldığını, Victoria’da ev fiyatlarının tepe noktasınma ulaştığını açıkladı. Hafta sonunda yapılan açık artırmaların sonuçlarını açıklayan emlak acentalarından bazıları, satış oranının yer yer yüzde 60’ın bile altında kaldığını bildirdi.

Geçen yıl bu dönemde açık yapılan açık artırmalarda satış oranı yüzde 80’in üzerinde gerçekleşmişti.

Geçen hafta sonunda yapılan açık artırmalara katılımın düşük olduğu, alıcıların “kelpir fiyat” istenen evleri bile satınb almakta çekingen davrandığı gözlendi. Emlak acentaları sonuçtan Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmasını sorumlu tutuyor.

Real Estate Institute of Victoria Başkanı Enzo Raimondo, konuştuğu bütün acentaların emlak piyasasının yavaşlamaya başladığı konusunda hemfikir olduğunu kaydetti.

Hafta sonunda gerçekleştirilen açık artırmalardan dikkat çekenler şunlar oldu:
Geçen Kasım ayında 255 bin dolar teklif edilen Melton West’teki 6 yatak odalı ev 200 bin dolara alıcı bulabildi.

Daha önce 5 alıcı tarafından 850 bin dolar teklif edilen Vermont’daki 4 yatak odalı ev 800 bin dolara satıldı.
Altona North’ta 3 odalı evin açoık artyırması kimse ilgilenmediğiiçiğn iptal edildi.

Centrelink 2000 kişinin işine son verecek…

Rudd Hükümeti’nin tasarruf tedbirleri centrelink çalışanlarını da vuracak. Centrelink, tasarruf tedbirleri çerçevesinde 2000 kişinin işine son verecek.

İşçi Partisi Hükümeti, Masyıs bütçesinde açıklanmak üzere hükümet harcamalarından 14 milyar dolarlık kaesinti yapma hazırlıklarına devam ediyor. Kesinti, enflasyon ve faiz oranlarının artmaya devam etmesini durdurmayı amaçlıyor. Bu çerçevede yapılacak kesintilerden Centrelink’de nasibini alacak. Centrelink Geneş Müdürü Jeff Whalan, kurumda işine son verileceklerin belirlendiğini,ve tazminatlarının hazırlanmdığını söyledi. Whalan ilgili Senatro komisyonunda yaptığı açıklamada “Bu yıl, bütçe baskısı nedeniyle 2000 kadar personelimizin tazminatları ödenerek işlerine son verilecek” dedi.
Centrelink’te çalışlanların sayısı  2006 -2007 mali yılında ülke çapında 27,298 kişi oldu. İşine son verilecek 2 bin kişi Centrelink çalışanlarının yüzde 7’sini oluşturuyor. 

Borç batağındayız…

Avustralyalıların kredi kartı borcu 42 milyar dolara ulaştı. Merkez Bankası’nın yeni açıkladığı rakamlara göre Avustralyalıların Aralık ayı itibarıyla kredi kartı borcu 42 milyar 698 milyon doları buldu. Sadece Aralık ayında kredi kartıyla yapılan alış verişin toplam değeri bir önceki aya göre yüzde 5.1 artarak 19 milyon 250 bin dolar olarak gerçekleşti.


İnşaat işçisi olmak varmış…

Avustralya’nın maden sektöründeki ihracat patlamasından en fazla inşaat işçileri faydalanıyor. Bu sektörde çalışan bir işçinin haftalık ücreti geçen yıl ortalama yüzde 10 artarak ortalama bir inşaat işçisinin yıllık ücretini 63 bin 564 dolara yükseltti. Avustralya İstatistik Bürosu verilerine göre inşaat işçilerinin haftalığı, geçen yıl Kasım ayı itibarıyla Avustralya’daki çalışan nüfus arasında en fazla artış sağlanan ücret oldu.

Buna göre bir inşaat işçisinin haftalığı ortalama 1222 dolar 40 cent olarak belirlendi. Avustralya’da ortalama haftalık ücret ise 1110 dolar 30 cent, bir diğer ifadeyle yıllık 57 bin 730 dolar olarak hesaplanıyor. Kasım ayı itibarıyla özel sektörde çalışan bir işçinin yıllık ücret artışı yüzde 5.4 olurken bu oran kamu sektöründe yüzde 1.2’de kaldı.

Avustralya’da en yüksek ücreti, haftalık ortalama 2 bin dolarla maden işçileri alıyor.

 

1167770cookie-checkAVUSTRALYA… KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.