AVUSTRALYA… KISA KISA…

Cornelia Rau’ya 2 milyon…

Avustralya’da oturma izni olduğu halde yanlışlıkla gözetimevine kapatılan Cornelia Rau’ya Federal Hükümet 2 milyon dolar tazminat teklif etti. Rau 6 milyon dolar talep ediyordu. Geçen yıl Koalisyon Hükümeti Rau’ya 1 milyuon dolar teklif etmişti. Rau teklifi kabul etmemişti. Göç İşleri Bakanı  Chris Evans, hükümetin Rau davasını bir an önce sonuçlandırmak istediğini söyledi. Rau Şubat 2005’de gözetimevinden serbest bırakılmasından bu yana tazminat bekliyor.

Deve sırtında devri alem…

Eski bir öğretmen, sosyal yardım kuruluşları yararına bağış toplamak amacıyla Avustralya’yı kuzeyden güneye deve sırtında kat edecek. 6 bin km’lik yolculuk Nisan ayında Darwin’den başlayacak ve Russel Osbourne adlı öğretmen bir yılda  Darwin’den Alice Springs via Katherine, Halls Creek, the Canning Stock Route and Great Central’a ulaşacak. Osbourne,  8 deveden oluşan kervanıyla bir yıl daha seyahat ederek Finke, Oodnadatta ve Mildura üzerinden Melbourne gelecek.

NSW’nin yarısı aşırı kilolu…

NSW’de kanser hastalıkları konusunda yapılan bir anket, eyaletin yetişkin nüfusunun yarısnın aşırı kilolu olduğunu ortaya koydu. Kanser enstitüsü tarafından bin 500 kişi üzerinde yapılan anket erkeklerin yüzde 60, kadınların yüzde 43’ünün aşırı kiloluolduğunu tesbit etti. Anket, yetişkin nüfusun sadece yüzde 9’unun yeterli oranda sebze yediğini de belirledi.

Adelaide sokaklarında kurbağa avı…

Sadece ülkenin kuzyinde görülen zehirli cane toad adlı dev kurbağalardan birinin Adelaide’de ortaya çıkması üzerine ilgililer harekete geçti. Bir evin bahçesinde bulunan kurbağanın bölgeye Northern Territory’den yük treni aracılığıyla geldiğine inanılıyor. İlgililer bölgedeki bin evin posta kutuısuna uyarı broşürü bıraktı. Bölgedeki bataklık ve ırmak boylarında aramalara ise Pazartesi günü başlanıyor.

Australia Post pula zam istiyor…

Australia Post yurt içi pul ücretlerinin 5 cent zamlanarak 55 cent’e çıkarılmasını istiyor. Australia Post bu amaçla Avustralya Tüketici Hakları ve Rekabet Komisyonu’na (ACCC) başvurarak zammı onaylamasını istedi. ACCC kararını gerekli incelemeyi yaptıktan sonar açıklayacak.

Parlamenterlerin maaşları donduruldu…

Başbakan Kevin Rudd, milletvekili maaşlarına 18 ay süresince zam yapılmamasını kararlaştırdı. Rudd, enflasyon baskısını azaltmak için uygulamaya konan tasarruf tedbirlerine milletvekillerinin de katkı yapması gerektiğini, bu nedenle maaşlara yapılacak zammın ertelendiğini söyledi. Federal Milletvekili maaşlarına geçen yıl yüzde 6.8 zam yapılarak en düşük milletvekili maaşı yıllık 130 bin dolara çıkarılmıştı. Federal Hükümetin alacağı tasarruf tedbirleri arasında hükümet reklam harcamalarının azaltılması da bulunuyor. Finansman Bakanı Lindsay Tanner, Howard Hükümetinin reklam harcamalarını 2002’den 2007’ye kadar yüzde 285 artırdığını söyledi.

Askere estetik yok…

Savunma Bakanı Joel Fitzgibbon, ordu mensuplarının vergi mükelleflerinin parasıyla psikolojik nedenlerle estetik ameliyat olabilmelerine olanak veren kuralın yeniden gözden geçirilmesi için emir Verdi. Bakan, bundan sonra estetik ameliyat olmak isteyen ordu mensuplarının bakanlık onayı olmadan vergi mükelleflerinin parasıyla bıçak altına yatamayacağını söyledi. Geçen yıl Sydneyli bir estetik cerrah, bir kadın askerin gögüslerini büyüttüğünü, faturayı da Savunma Bakanlığı’na gönderdiğini açıklamıştı.

Rahat nefes alın, Rusty bulundu…

İki ay önce Collingwood’daki evinden kaçan Rusty adlı 3 metrelik piton yılanı hafta sonunda Clifton Hill’deki Roseneath Street’te bulundu. Gece yarısı evine yürüyen birinin yılanı caddede görmesi üzerine polise haber verdi. Bir bahçeye giren Rusty, polisler gelince sokağın drenaj deliğine kaçtı. Sahine haber verilen Rusty, sahibin ve polisn çabaları sonucu “kurtarıldı”. Yılanın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Taksiler yeşerecek…

Sera gazlarının azaltılmasına yönelik olarak Melbourne’un taksi filosunda değişiklikler yapılıyor. Victoria Başbakanı John Brumby, her yıl yola koyulan ve öğleden sonra 3 ile sabah 7 arasında çalışan 100 taksinin yarısının bu yıl hibrid arabalardan oluşacağını söyledi. Bu arabalar yılda normal arabadan 2 ton daha az karbon dioksit üretiyor ve yakıt giderinden yıllık 5 bin dolar tasarruf sağlıyor. Hibrid plakaların fiyatı da 5 bin dolar ucuz olacak.

“Biri ‘Allahu Ekber’ diye bağırdı”…

Irak’ta 2006 yılında kendi silahından çıkan kurşunla ölen er Jake Kovco’nun NSW Coroners Court’ta görülen davasında konuşan Albay Mark Willetts, olay sırasında odada bulunan askerlerin gerçeği söylemekten çekindiklerine inandığınmı söyledi. Kovco’nun ölümün 24 saat sonra olay yerine giderek soruşturma yapan Albay, diğer askerlerin Kovco’nun saygınlığına gölge dürümemek için konuşmaktan kaçınıyor olabileceklerini de kaydetti. Albayın o zaman tuttuğu notlar arasında, bir askerin silah patlamadan10 saniye önce “Allahu Ekber” diye bir nida duyduğu yazılı.

000 müptelasına hapis…

İki yıl içinde 3 bin 600 kez polis, itfaiye ve ambulansın acil telefon hattı 000’ı gereksiz yere arayan 51 yaşındaki Charlie Vella 4 ay hapse mahkum edildi. Genellikle sarhoş ve aradığında görevliye hakaretler eden Vella ilk kez geçen yıl 1 Ağustos’ta tutuklandı ve cep telefonuna el kondu. Serbest bırakıldıktan iki gün sonra yeni bir telefonla 000’I arayan ve telefonunu isteyen Vella’nın aramaları devam edince tutuklanarak 3 ay hapse mahkum edildi. Serbest kalınca huyundan vaz geçmeyen 000 müptelası geçen hafta yeniden 4 ay hapse yeniden mahkum oldu.

Family First kurucusundan buraya kadar…

Family First Partisi’nin kurucusu, Güney Avustralya Eyalet Milletvekili 72 yaşındaki eski papaz Andrew Evans siyaseti bırakıyor. Şeker hastası olan Ewans Eylül’de emekli olacağını açıkladı. 2002’den bu yana Güney Avustralya Parlamentosu Üst Meclis Üyesi olan Ewans’ın yerine eski Liberal bakan Robert Brokenshire’ın geçmesi bekleniyor. Family First, Adelaide’ın Paradise semtindeki Assemblies of God adlı kilisede doğmuştu. Parti’nin Güney Avustralya Parlamentosu’nda 2, Federal Parlamento’da da bir üyesi bulunuyor.

İki şüpheli tutuklandı…

Endonezya Polisi, Bali’de iki hafta önce öldürülen Sydney’li Heidi Murphy’nin katil sanığı olarak iki Endonezyalıyı tutukladı, bir kişinin de arandığını açıkladı. 35 yaşındaki kadın Bali’de kaldığı yerde 37 yerinden bıçaklanmış olarak bulunmuştu. Cinayet mahallinde bir de aşk mektubu bulundu. Heidi Murphy’nin cenazesi hafta sonunda Bali’de kaldırıldı. Polis, sanığa Murph’nin cep telefonundan aradığı numaralara bakarak ulaştıklarını açıkladı.

Melbourne turistlerin gözdesi…

Roy Morgan tarafından ulusal çapta bin 400 kişi arasında yapılan ankette Melbourne Avustralya’nın en gözde turistik merkezi seçildi. Ankete katılanlar Melbourne’u ülkenin alış veriş, tiyatro, restaurant, kafe, bar ve gece kulubü merkezi seçti. Değerlendirmeye göre Melbourne spor olaylarının, kültürel etkinliklerin merkezi, romantik ve kendine göre bir üslubu olan bir kent. Anket sonucuna göre Melbourne ve Victoria 13 kategorinin 9’unda biri hariç ilk üç sırayı aldı.

Taksiciye saldırıdan tutuklandı…

Polis, Roxburgh Park’da Glenview Street’te oturan 19 yaşındaki Murat Kılınç adlı genci,  hafta sonunda Campbellfield’da bir taksi şoförüne saldırı ve hırsızlık suçundan tutukladı. Öte yandan yine hafta sonunda bir başka takisiciye saldıran ve konsüldeki paraları alıp kaçan iki kişi olaydan kısa süre sonra Eastern Freeway’de yakalandı. Olayla ilgili iki genç gözaltına alındı.

Kent merkezinden uzak durum…

Cumartesi gecesi Melbourne şehir merkezinde sarhoş olup olay çıkaran 28 kişi tutuklandı. Flinders Street Tren İstasyonu’nda çıkan kavgada 17 ve 19 yaşlarındaki iki genç hastanelik olurken Mens Gallery’de düzenlenen “bekarlığa veda” partisinde çıkan kavgada 5 kişi tutuklandı. Southgate’de kavga edenleri ayırmaya çalışan bir kadın aldığı daerbeler nedeniyle bayıldı. Emniyet Müdür Yardımcısı Kieran Walshe, şewhir merkezindeki şiddet olaylarının sadece polisiye tedbirlerle çözülemeyeceğini, toplumsal bir sorun haline geldiğini söyledi.

Gibson’un yeni yatırımı…

Avustralyalı ünlü actor Mel Gibson’un Icon Film Distribution adlı şirketi, Dendy sinema ve film dağıtım şirketini 21 milyon dolara satın aldı. Dendy’nin sahibi Becker Group, satışın çekişmeli bir açık artırma sonunda gerçekleştiğini açıkladı. 

Karton başbakan…

Federal Muhalefet, hükümetin Cuma günü oturumlarından soru – yanıt bölümünü kaldırmasını ve başbakanın oturuma katılmamasını başbakanın kartondan resmini meclis salonuna getirerek protesto etti. Başbakan oturuma katılmayarak NSW’deki bir Aborjin yerleşim yerini ziyaret etti, sonra da sel baskınına uğrayan Queensland’daki Mackay’a gitti. Muhalefet milletvekilleri salonda “Burada başbakanın kartondan resmini değil, kendisini istiytoruz” dediler. Çıkan tartışmalar nedeniyle Meclis oturuym başkanı Harry Jenkins ,ç muhalefet milletvekilini salondan dışarı attı.

“Nükleer enerji seçenek değil”…

Federal İklimn değişikliği Bakanı Penny Wong, nükleer enerjinin, karbon gazlarının miktarının düşürülmesi konusunda hala bir seçenek olmadığını söyledi. Güneş, rüzgar gibi diğer alternatifler konusunda çalışmalar yapıldığını kaydeden bakan, hükümnetin nükleer enerji seçeneğini göz önünde bulundurmadığını kaydetti.

Kraliçelerin Avustralya turu…

Dünyanın en büyük yolcu gemileri Queen Victoria ve Queen Elizabeth 2 Avustralya’da. Biri 70, diğeri 90 bin tonluk gemiler Cumartesi günü Sydney’de karşılaştı. İki devin buluşmasını izlemek için binlerce Sydneyli kent merkezine akın etti. QE2 okyanuslardaki 40 yıllık macerasından sonra Kasım ayında emekli olarak Dubai’de demirleyecek ve orada yüzen otel olarak kullanılmaya devam edecek. Yapımı tamamlanıp Kasım ayında denize açılan Queen Victoria’da bin oda, iki katlı kütüphane de bulunuyor.

 

 

 

 

1167780cookie-checkAVUSTRALYA… KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.