Avustralya’da ormanların kesilmesi yasaklanıyor!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Batı Avustralya Eyaleti hükümeti, ormanların kesilmesinin 2024’ten itibaren yasaklanacağını duyurdu. Karar, 400 bin hektarlık ormanı koruyacak…

Batı Avustralya eyaletinde ormanların endüstriyel amaçlı kesilmesi 2024 yılından itibaren yasaklanacak. Yerel hükümetin aldığı karar doğa korumacıları sevindirirken, ahşap endüstrisinin ise tepkisini çekti. 2019-2020 yıllarında yaklaşık 8 ay süren yangınlarda büyük orman kayıpları yaşayan ülkede doğal ormanların korunması amaçlanırken, ahşap endüstrisinin ihtiyacını karşılamak için de 350 milyon dolar bütçe ayrılarak hızlı büyüyen ağaç türlerinin yetiştirilmesi amaçlanıyor. Ahşap endüstrisi işçilerini desteklemek için de 50 milyon dolarlık bütçe ayrıldığı kaydediliyor.

Avustralya’da ormancılık açısından tarihi bir karara imza atıldı. Batı Avustralya Eyaleti hükümetinin aldığı karara göre doğal ormanların kesilmesi 2024 yılından itibaren yasaklanacak.

KARARI EYALET BAŞBAKANI MCGOWAN DUYURDU

Batı Avustralya Eyaleti Başbakanı Mark McGowan, doğal ormanların kesilmesinin yasaklanmasıyla ilgili eylem planıyla ilgili yaptığı duyuruda, “Yerli ormanlarımız, özellikle iklim değişikliğine karşı mücadelede eşsiz, güzel ve önemlidir ve bugün, gelecek nesiller için toplamda yaklaşık iki milyon hektarın korunmasını sağlayarak, yerli ormanlarımızın ağaç kesimine son verme planımızı duyurduk” ifadelerine yer verdi.

AHŞAP ENDÜSTRİSİ VE ÇALIŞANLAR İÇİN 400 MİLYON DOLARLIK DESTEK

Eyalet Başbakanı McGowan, alınan yeni kararın 2024’ten itibaren yürürlüğe gireceğini ve onaylanmış madencilik çalışmalarını etkilemeyeceğini belirterek söz konusu karardan etkilenmesi beklenen işçilerin ve ahşap endüstrisinin destekleneceğini duyurdu. Buna göre eyalet hükümetinin hazırladığı Adil Geçiş Planı aracılığı ile ahşap endüstrisinin ihtiyacı olan hızlı yetişen ağaç türlerinin üretimi desteklenerek bu amaçla 350 milyon dolar tutarında yatırım yapılacak. Sektör çalışanları için de 50 milyon dolarlık bir bütçe ayrıldığı açıklandı.

ORMAN KESİMİNİ DURDURAN İLK EYALET OLDU

The Guardian Gazetesi de Avustralya’da alınan bu kararla ilgili kapsamlı bir habere yer verdi. Guardian’ın aktardığına göre aktivistler alınan kararı olumlu karşıladı. Batı Avustralya Eyaleti, Victoria Eyaletinin 2030 yılında ormanların aşamalı kullanılması yönündeki vaadinden önce yerel ormanların kesimini durduran ilk eyalet oldu.

400 BİN HEKTARLIK ORMAN KORUNACAK

Yerel ormanların kesilmesinin durdurulması kararının en az 400 bin hektarlık ormanı koruyacağı, 9 bin hektarlık yeni ormanın da koruma altına alınmasını sağlayacağı belirtiliyor.

‘İKLİM, DOĞAL HAYAT, SU VE KÜLTÜR İÇİN HAYATİ ÖNEMDE’

Eyalet ormanlarını korumak için kampanya yürüten WA Forest Alliance kampanya direktörü Jess Beckerling, alınan kararın önemli olduğunu belirterek hükümeti uzun süredir beklenen adımı attığı için överek, “Güneybatı ormanları inanılmaz derecede değerli ve iklim, vahşi yaşam, su ve kültür için hayati önem taşıyor” dedi.

Karar ahşap endüstrisi sektöründe ise adeta şok etkisi yarattı. Batı Avustralya Orman Endüstrileri Federasyonu Genel Müdürü Melissa Haslam, “Herhangi bir istişare olmaksızın alınan bu acele ve tuhaf karar karşısında şok olduk” dedi.

YEREL JARRAH ORMANLARI MADENCİLİKTEN KORUNSUN

Doğa koruma çalışmaları yürüten Wilderness Society de kararı olumlu karşılayan kuruluşlar arasında. Topluluğun ulusal kampanyalar direktörü Amelia Young, Batı Avustralya Eyaleti hükümetini Perth yakınlarındaki jarrah (yerel bir okaliptüs türü) ormanlarını madencilikten korumaya çağırdı.

VİCTORİTA EYALETİ YÖNETİMİNE DE KESİMİ DURDURMA ÇAĞRISI

Avustralya genelinde halen ağaç kesimi yapılan korumada öncelikli ormanlar bulunduğuna işaret eden Young, Victoria Eyaleti Hükümetine de 2019-2020 orman yangınlarının neden olduğu hasar nedeniyle yerel ormanların kesimini aşamalı olarak durdurma çağrısında bulundu.

2548140cookie-checkAvustralya’da ormanların kesilmesi yasaklanıyor!
Önceki haberOrta Vadeli Program: Ortaya vasat propaganda belgesi
Sonraki haberKoca: Yerli aşı acil kullanım onayı alırsa Ekim’de seri üretimde
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.