AVUSTRALYA’DAN… Müslümanlarla ‘diyalog’

Başbakan, son zamanlarda müslümanlarla pek sıkı fıkı. Bir kaç hafta önce, artık Avustralya basınında “colourful” olarak değerlendirilen Tacettin El Hilali’yi kucakladı, Douglas Wood’un kurtarılmasında oynadığı rolden dolayı teşekkür et-ti. Siz bu gazeteyi okuduğunuzda, kendi seçtiği 3’ü kadın, toplam 14 müslüman liderlerle gerçekleştirdiği toplantıdan çıkmış olacak. Hilali Mısır’da olduğu i-çin, bu toplantıya davetli olduğu halde katılamıyor. Toplantıya ilişkin yorumlarını dinleyeceğiz. 

Burada açıklık getirilmesi gereken bir nokta var. Son zamanlarda, Avustralya basını hangi imamın ya da terör şüphelisinin üzerine gitse, o şahıs kendini, “Ben ASIO ile düzenli görüşüyorum” diye savunuyor. Bu durumda neredeyse bütün müslüman liderlerin aslında Avustralya devletiyle “temas” halinde olduğunu söylemek mümkün. Yani  ortada bir “diyalogsuzluk” yok. Baş-bakan’ın zirvesi, bu “gizli” diyaloğu, açık hale getirecek, ki bu iyi bir şey.

Düzenlenen zirvenin biraz da şaşkınlık ve panikten kaynaklandığını da sanıyorum. “Birisi, Opera House’da kendini havaya uçurmadan bir şeyler yapalım” paniği. Her an birinin bu çılgınlığı yapacağı korkusu. Tabii kimse müneccimlik yapıp, “öyle bir şey olmayacak” garantisi veremez. En azından terörist saldırı eğilimde olan kişiler olduğunu, mahkemelerden biliyoruz. Ama bu gerçek, “panik” gerçeğini ortadan kaldırmıyor. 

– Zirve faydasız mı?
– Hayır, faydalı.

Terörü engellemek bakımından değil, fakat, müslüman liderlerin Orta Doğu’nun kan  kültürünü aşamayan toplumun katı ideolojik yapısını yumuşatıp, “entegre” olmaya zorlamaya önayak olması açısından yararlı. Bu kültür, dışardan hiç bir sızıntıya imkan vermemesi yönüyle “cemmatı”, “toplum” haline getiremiyor. Çocuklarımız, başka çocuklarla sağlıklı ilişkiler kuramıyor, gettolaşma kırılamıyor.

Bu noktada toplantıya katılan ve “Avustralya’da müslümanlar İngiltere’de olduğu gibi gettolarda ya-şamıyor” diyen liderlere katılmıyorum. Evet, Avustralya müslümanlarının gettolaşma düzeyi İngiltere, Almanya gibi değil. Ancak pek çoğunuzun benim gibi Auburn ve Broadmeadows’un (Avustralya ölçülerine göre) getto olduğunu kabul edeceğinizden eminim.

Ben, herkesin önce kendi kapısının önünü süpürmesinden yanayım. Buradan “Medya müslümanlara haksızlık yapıyor. Şeyh Muhammed Umran terörizmi kınadığını söyledi bunu kimse duymuyor” gibi şeyler yazmak da var.

Ama eleştiri her zaman iyidir. Nefes açar. 

***

HOŞ ŞEYLER DE OLUYOR

Diyar-ı Avustralya’ya geldiğim günden bu yana çözmek istediğim en büyük sır, gençler olageldi. Avustralyalı gençlerden bahsetmiyorum. Takıntım, Avustralya’daki Türk gençleri.

Başta kendi yeğenlerim olmak üzere ne zaman bir gençle iki kelime sohbet etme fırsatım doğsa, hep hayal kırıklığına uğradım. Sorularıma ya “yes”, ya “no”yla kısa yanıtlar verip, sanki acele bir işleri varmış gibi kaçıyorlar. Galiba benim “sohbet” dediğim şeyi, onlar “sorgu” olarak görüyor. Belli ki, okuldan, derslerden konuşmak istemiyorlar.

Yaşım müsait olsa, “görlfirend” meseleleri açacağım, o zaman da beni babalarına gammazlayacak ahlak zabıtası sanacaklar diye cesaret edemiyorum. Keza bunca yıldır gençlerle aramızda bir lisan tutturamadık, üzerinde konuşacak zararsız bir konu bulamadık, vesselam.

Melbourne’da Med Cezir diye bir tiyatro grubu var. Hepsi genç. Bir dizi hokkabazlıktan sonra kendimi (biraz da) zorla provalarına davet ettirdim. Amacım, bu tuhaf yaratıklara biraz daha yakından bakmak. Ziyaretimden çıkardığım başlıca ders: o kadar da tuhaf olmadıkları.

Aksine, yaptıkları iş çok da hoşuma gitti. İkinci kuşağın, birinci kuşağa bakışıyla karışık lezzetli bir oyun çıkarıyorlar. Zekice espriler var. Melbourne biletlerinin tamamı satılmış. Oyunu Sydney’e de götürecekler. Sydneylilere, bu oyunu kaçırmayın diyorum.

***

RAKAMLARIN DİLİ

World League for the Protection of Animals (WLPA)’a göre NSW’de her yıl öldürülen kedi, köpek sayısı: 
80,000

***

AVUSTRALYA TARTIŞIYOR

ninemsn’in 22 Ağustos’ta yaptığı online anket:
Sydney yaşamak için çok pahalı bir şehir mi?

Evet   37,585
Hayır  4077

1611340cookie-checkAVUSTRALYA’DAN… Müslümanlarla ‘diyalog’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.