AVUSTRALYA’DAN… Siyasilerin tehlikeli oyunları

Neos Kosmos, Avustralya’da Yunan toplumuna yönelik olarak yayın yapan bir gazete. Gazeteyi bayide gördüm, ve başlığın ırkçılıkla ilgili bir şey olduğu tahminiyle, Yunanlı gazete bayiine, benim için başlığı tercüme etmesini rica ettim. Tahminim doğruydu. Yunan gazetesi, bu hafta manşet haberini Avustralya’da gelişen ırkçılığa ayırmıştı.

Orta Doğulular, müslümanlar değil de, Yunanlılar gibi yerleşmiş ve hıristiyan bir toplumun en büyük yayın organının, ırkçılıktan şikayet eden bir başlık atması önemli.

Demek ki, saldırgan demeçler, yalnızca müslümanları değil, toplumun başka kesimlerinin de dikkatini çekiyor ve rahatsızlık yaratıyor.   

Son bir haftaya saldırgan ifadeleriyle damgasını vuran siyasileri sıralarsak durumun vehameti daha iyi anlaşılır:

• “Avustralya değerlerini kabul etmeyenler çekip gitsin” diyen Eğitim Bakanı Brendan Nelson;
• “Okullarda başörtüsü yasaklansın” diyen Liberal Federal Milletvekilleri Bronwyn Bishop, Sophie Panopoulos, ve Victoria Parlamentosu Bağımsız Milletvekili Russell Savage;
• “Avustralya yasalarını İslami yasaların arkasına koyan ve çifte vatandaş olan imamların vatandaşı olduğu diğer ülkeye gönderilmesini” öneren Maliye Bakanı Peter Costello;
• NSW eski Başbakanı Bob Carr’ın Malezya kökenli eşi Helena’ya “ısmarlama gelin” ifadesi kullanan NSW Muhalefet Lideri John Brogden.
Bu ifadeler, bizlerin her gün kahve köşelerinde şahit olduğu cahil konuşmalar değil. Onlar hoşgörülür. Ama parlamenterler, asla.

Bu arada, yukarda adlarını verdiğim siyasilerin açıklamalarıyla, daha önce bu gazetede yer alan Victoria Milletvekili Adem Somyürek ve Liberal Parti Milletvekili adayı İrfan Yusuf’un bazı müs-lümanlara yönelttiği eleştirileri aynı kefeye konamaz.

Somyürek ve Yusuf, diğer siyasilerden daha cesur ve olumlu bir tavır takınarak, “içerden” eleştiri yöneltiyorlar ve diğerlerinden çok daha anlamlı bir iş yapıyor. Yusuf ve Somyürek’in eleştirileri yapıcı ve olumludur. Diğerlerinin açıkla-malarının daha çok gerginlik yaratmaya ve bundan siyasi çıkar elde etmeye yönelik olması çok daha muhtemeldir.

Özellikle Victoria Eyalet Milletvekili Russell Savage’in, temsilcisi olduğu kırsal muhafazakarlığın hoşuna gidecek işler yapmaya çalıştığına inanıyorum. Savage’in, okullarda başörtüsü yasağını haklı göstermek için Türkiye’yi örnek göstermesi ise, demagojik bir ifadedir. Avustralya’daki potansiyel başörtüsü ya-sağı  ile Türkiye’deki yasağın koşulları aynı değildir. Avustralya’da uygulanırsa, buna ırkçılık denir.


BRENDAN’IN EŞEĞİ
Brendan Nelson, bu ülkenin Federal Eğitim Bakanı. Baş-bakan Howard, müslüman liderlerle yaptığı zirvedeyken, toplantının dışında sarfettiği “clear off” ifadesiyle, takip eden günlerde zirveyi de, başbakanı da gölgede bırakıp, dikkatleri üzerine çekti. Bakan, Avustralya değerlerini kabul etmeyenlere sesleniyordu bu ifadesiyle. İfadenin gerçek anlamı “uzak durmak.” Avustralya değerlerini kabul etmeyenler, uzak dursun. Yani, daha açık bir ifadeyle “çekip gitsin”.

Bu tercüme yanlızca bana ait değil. Bakanın ne demek istediği konusunda Avustralyalı gazetecilerle de konuştum. Yorumuma katıldılar.

Ayrıca The Australian Gazetesi’nde yayınlanan karikatürde de,   Nelson bir kürsüden müslüman dinleyicilerine “clear off” diye nutuk atarken;  arkasında Irağın işgali, Telstra’nın özelleştirilmesi gibi “Avustralya değerlerine” katılmayan binlerce Avustralyalı, ülkeden ayrılmak için havalanında kuyruğa girmiş olarak çizildi. 

Gazeteciler, Nelson’a “Avustralya değerlerine” örnek vermesini istedi. Nelson Gelibolu’da eşeğiyle çok sayıda yaralı asker taşıyan Jack Kirkpatrick’i örnek verdi. Jack Kirkpatrick, daha çok John Simpson diye biliniyor ve hakkında anlatılan öykülerin çoğunluğu efsane.
John Simpson’a ilişkin gerçek-ler ise bahse girerim, Nelson’un hoşuna gidecek türden de-ğil. En başta, yasa dışı göçmen. Perth’te gemiden atlayıp karaya çıkmış. Savaşa katılmasının nedeni de, İngiltere’ye, evine dönmek, Avustralya için savaşmak değil!
Tabii, Brendan Nelson’a Avustralya tarihi dersi vermek, haddime düşmez. Ama daha iyi bir örnek bulsa, iyi olur!

***

RAKAMLARIN DİLİ

Avustralya’daki müslüman sayısı:  300,000

Müslüman okul sayısı: 29

Bu okullardaki öğrenci sayısı: 12,800

Bu okullara yapılan hükümet yardımı: $100,000,000

1611350cookie-checkAVUSTRALYA’DAN… Siyasilerin tehlikeli oyunları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.