AVUSTRALYA’DAN… Öteki Kerry Packer

Avustralya’nın en zenginlerinin başında Rupert Murdoch ve Kerry Packer gelir. Murdoch’un başına bir şey gelse yatırımlarının çoğunluğu ABD’de olduğu için bu ülkede Avustralya’dan daha fazla gürültü çıkar. Bu nedenle Murdoch’u Amerikalı sayabilir, geçen hafta rahmetli olan Packer’a “Avustralya’nın en zengini” gözüyle bakabiliriz.

68 yaşında hayata gözlerini yu-man Packer’in günlük elde ettiği kazancın $1 milyon olduğu biliniyor. Bu hafta burada okuduklarınızdan sonra eğer beni “kıskançlık”la ya da “servet düşmanı” olmakla suçla-mayacaksanız, Packer’in sizin bilme-diğiniz yönlerini anlatayım.
Rahmetli’nin en tanınan özelliklerinden biri vergi vermekten hoşlanmaması ve bunu açıkça dile getirmesiydi. Oğlu James’in üniversiteye gitmesine, “marijuana içmeyi öğrenmekten başka üniversite başka ne işine yarayacak” diye karşı çıktı ve göndermedi. Batı’da “barbar” imajıyla tanınan Hun İmparatoru Cengiz Han’ı kendisine ilham veren kahraman olarak değerlendirirdi.

Packer’in biyografisini yazan Paul Barry, ABC’de yaptığı konuşmada Kerry Packer’i “müthiş korkutucu” biri olarak tanımladı. Korkutma ve parasının gücü, Avustralya kulislerinde Kerry Packer’i 30 yıl boyunca en iyi tanımlayan özellikleri oldu.

Hoşuna gitmeyen gazeteci, politikacı ve işadamlarına karşı kullandığı “Seni gömeceğim” ifadesiyle ünlendi ve epeycesini ortadan sildi. Son zamanlarında bu ifadeyi artık kullanmıyor, “gömmeyi” kafasına koyduğu kişilere oğlu James’i gönderiyor ve James bu kişilere “Babamın selamı var ” ifadesiyle başlayan mesajı iletiyordu. 

Packer’in tek kızı 39 yaşındaki Gratel, yakında 6 yıldır beraber olduğu işsiz güçsüz bir adam olan Shane Murray’nin çocuğunu doğuracak. Gratel, Murray ile doğumdan hemen sonra evleneceğini, babasının ölümünün evlilik planını ertelemesine izin vermeyeceğini söyledi. Shane Murray, daha önce başından geçmiş iki evlilikten iki çocuk sahibi. Kerry Packer, bu “kızımı mutlu ediyorsa benim için bir sakıncası yok” di-yerek karşı çıkmadı.

Kerry Packer, kızının ilişkilerine karşı her zaman bu kadar anlayışlı olmadı. Gratel, 20 yıl kadar önce, Sydney’de yaşadıkları malikanenin bahçıvanıyla mercimeği fırına ver-miş, olayı duyan Kerry Packer, ilişkinin devam etmesine engel olmak için bahçıvanı işten atmıştı!
Başbakan John Howard, Pac-ker’in eşine başsağlığı için telefon açtığında Packer için bir devlet töreni düzenlenmesini önerdi. Anlayacağınız, Şubat ayında, Avustralya’nın en zengin adamı için düzenlenecek ve seçkin bir davetli topluluğunun katılacağı törenin masraflarını biz vergi mükellefleri karşılayacak.


RAKAMLARIN DİLİ
Sydney’de yılbaşı gecesi Harbour Bridge’deki havai fişek gösterisini denizden izleyenleri taşıyan tekne sayısı : 3000


AVUSTRALYA TARTIŞIYOR
ninesmn’in 22 Aralık’ta yaptığı online anket:

Avustralya’nın çokkültürlülük politikasını benimsiyor musunuz?

EVET  44,102 oy (% 63)
HAYIR    25,382 oy (% 37)

HAFTANIN KÖŞE YAZARI
Kenneth Nguyen, The Age , 1 Ocak
Avustralya’ya hoş geldiniz…

Kenneth Nguyen, “Melting pot safe from stirrers” başlıklı, Avustralya’ya yeni gelen göçmenlere yazdığı açık mektubunda, son zamanlardaki olaylara bakarak bu göçmenlerin göç etmek için yanlış bir ülke seçmiş olabilecekleri kuşkusu taşıyabileceğini varsayarakşunları yazıyor: “Avustralya kamuoyu için çokkültürlülük birçok şeyi ifade eder: Bunun anlamı, Avustralya’da yaşarken de soccer’ı, Vietnamlıların Elvis Presley’i olan char kway teoh/Elvis Phoung’u sevmeye devam edebilirsiniz. Toplu taşım araçlarında arkadaşlarınızla eski dilinizi yüksek sesle konuşabilirsiniz, kendisi hakkında konuştuğunuzu sanan kendine güvensizler ve Alan Jones gibi konuştuğunuz dili anlayamadığı için rahatsız olanlar dışında sizi kimse umursamaz.

Avustralya kültürü içinde asimile olmanız gerekir mi? Bir bakıma, bu bir soru bile değil. Tabii ki başlangıçta, göçmenlikten gelen kuşaklar gibi, bu ülkede yeni bir yaşam kurup geleneklerini de sürdürmek isteyenler gibi çocuklarınızın kendiniz gibi tatlı bir Yunanlı oğlanla, Sudanlı bir kızla, ya da Balili bir prensesle evlenmesini arzu edersiniz. Ama daha büyük bir olasılık, siz ya da en azından çocuklarınız, kaçınılmaz olarak asimile olur.
Hepiniz entegre olacaksınız. Bu entegrasyon, hükümet, bazı yazarlar ve radyo yorumcuları sizden entegre olmanızı istediği için değil, siz istediğiniz için gerçekleşecek.
Sizi, yerleşmek için bu ülkeyi seçme zevkinizden dolayı kutlarım. Hoşgeldiniz. Avustralya, dünyada yaşanacak en iyi ülkedir.”

 

1611500cookie-checkAVUSTRALYA’DAN… Öteki Kerry Packer

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.