Avusturya Başbakanı: Burka yasaklanabilir

Başbakan burka yasaklanmadan önce Kadın Bakanı Gabriele Heinisch- Hosek’in düşüncesini alacağını ve onun bu konudaki görüşlerinin önemli olduğunu söyledi.

Ayrıca Başbakan Faymann, Kadın Bakanı Gabriele Heinisch- Hosek’in burka konusunu yasakla mı, yoksa aydınlatıcı bilgilendirmeyle çözülmesi gerektiğini de konuşmak istediğini ifade etti.

Geçtiğimiz hafta Kadın Bakanı Heinisch Hosek Avusturya’da Burka yasaklanmasına dair geniş platformlu bir tartışma isteğini bildirmiş, “Vücudun tümünün çarşafla kapatılması kadının aşağılanmasıdır” demişti.

Avusturya Sostyal Demokrat Partisi (SPÖ) üyesi Kadın Bakanı Heinisch Hosek’in bu düşüncesine ise Avusturya Hıristiyan Demokrat Partisi (ÖVP) üyesi aileden sorumlu Devlet Bakanı Christine Marek’ten destek geldi ve resmi dairelerde burkanın yasaklanması gerektiğini belirtti.

Burka konusu “ciddi” olarak tartışılmalı diyen Kadın Bakanı Gabriele Heinisch- Hosek, Avusturya’da da burka giyiminden dolayı işe alınmayan kadın olmadığını söyledi. Bakan, “Evinde herkes ne giyeceğine kendisi karar verir, ancak birlikte yaşam içerisinde bazı kurallara uymak zorunludur. Başörtüsüne karşı değilim, ancak vücudun tümünün çarşafla kapatılması kadını sosyal yaşamın dışında tutmaktadır ve onu engellemektedir” dedi.

Diğer taraftan ÖVP’li politikacı Marek, “Bu tür bir yasağın yürülüğe sokulmadan önce Avusturya’da kaç kadının burka giydiğini tespit etmek gerektiğini” dile getirdi.

Bu tartışmalara Avusturya Yeşiller Partisi kadın milletvekili Alev Korun ve Yeşiller kadın konularından sorumlu sözcüsü Judith Schwendtner tarafından tepki geldi, Yeşil politikacılar “bu yasak tartışmaların Müslümanlara karşı kullanılacaktır” görüşünü savundular.

Aşırı sağcı BZÖ partisi ise “Sadece burka değil, camilere minare yapılması da yasaklanmalıdır” diye konuştu.

1503480cookie-checkAvusturya Başbakanı: Burka yasaklanabilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.