Avusturya, Hırvatistan koşulunda ısrarlı

Avusturya, AB’nin Türkiye ile müzakerelerin başlaması için müzakereleri savaş suçları sebebiyle askıya alınan Hırvatistan’a da ‘yeşil ışık’ yakması görüşünde ısrarını sürdürüyor.


AB Dönem Başkanı İngiltere, birlik ülkelerine bir mektup göndererek, Türkiye ile AB arasındaki yol haritası niteliğindeki müzakere çerçeve belgesine ilişkin kararın 2 Ekim akşamına kadar alınması gerektiğini belirtti. AB’nin yürütme organı AB Komisyonu tarafından hazırlanarak 29 Haziran’da onaya sunulan müzakere çerçeve belgesinin, 3 Ekim’de müzakerelerin resmen başlamasından önce AB karar organı AB Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor. 
   
AVUSTURYA’NIN İNADI


Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, ülkesinin AB’nin Türkiye ile üyelik görüşmelerine başlaması konusundaki kaygılarını birçok Avrupalının paylaştığını öne sürdü. Plassnik, “AB’nin Türkiye’yi tam üye olarak kabul etmeye yeterli ve hazır olup olmadığı ve tam üyeliğin tüm gerektirdiklerinin yeterince incelenip incelenmediği konusunda Viyana’nın kaygılarını tüm Avrupa paylaşıyor” dedi.
   
“Hazmetme kapasitesi meselesinin merkezinde bunun bulunduğunu” belirten Plassnik, “Bu koşul, Türkiye’nin tam üyeliğin tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi kadar önemli. Avusturya’nın mantıklı ve ılımlı bir tutum almasının nedeni de bu” diye konuştu.
   
Kendilerinin, üyeliğin işlememesi durumunda bir seçenek önerdiklerini belirten Plassnik, “Eğer Türkiye gerekleri yerine getirir ve AB de Türkiye’yi hazmetme durumda olursa, Türkiye için tam üyelik günün birinde mümkün” dedi. Plassnik, “Ancak şimdi tüm Avrupa’da bu kadar çok insan tarafından dile getirilen kaygıları göz önüne almalıyız” ifadesini kullandı.
   
Avusturya’nın AB işlerinden sorumlu müsteşarı Hans Winkler, Avusturya televizyonuna yaptığı açıklamada, pazar günü AB dışişleri bakanlarının katılımıyla yapılacak Genel İşler Konseyi’nde oybirliğiyle bir anlaşmaya varılabilmesi için İngiltere’nin somut önerilerde bulunması gerektiğini söyledi.


İMAJ: Başbakan Tayyip Erdoğan ve Hırvatistan Başbakanı Hırvatistan Başbakanı Ivo Sanader. (Açık Gazete Notu: İmajlarımızı kullanan basın yayın organlarından Açık Gazete imzasını silmemelerini rica ediyoruz)

1025000cookie-checkAvusturya, Hırvatistan koşulunda ısrarlı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.