AVUSTURYA’DAN… ABD Avusturya’ya boykot derken

Avusturya’nın Österreich adlı gazetesinin geçtiğimiz haftaki sayılarından birinde  New York kökenli ve H. Bauernnebel imzalı bir haberi vardı. Habere göre, ABD’nin bazı politikacıları kendi dışişleri bakanlıklarına baskıda bulunarak,  Avusturya’ya turizm boykotu uygulanmasını istediklerini duyuruyordu.  Avusturya’ya Amerika’dan gelecek olan turistlerin % 10’nun gelmemesi halinde, Avusturya’nın silah satışlarını düşünmek zorunda kalacaklarını idda etmişler.

Avusturya silahlarıyla Amerikan askerleri öldürülmekte, onun için de Avusturya’ya karşı boykot çağrısında bulunan ABD’li politikcılar, Avusturya’ya tatil amaçlı gelen Amerikalıların Avusturya yerine “daha güzel” buldukları Macaristan’nın başkenti Prag’a gitmeleri halinde, “Irak’da Avusturya silahları ile öldürülen Amerikalı askerlerin öldürülmesinde kullanılan Steyr  menşeeli silahların Irak’a satılması  konusunda Avusturyalılar  düşünecektir” denilmekte.

Bu haberden bir iki hafta önce Avusturya’nın gündemine Irak’ta “ortaya çıkan” Avusturya silahları hakim oldu. Bu konuda bilerek de haber yapmak istemedim. Haber yaptığım taktirde sanki Avusturya ve İran aleyhinde, ABD’nin ise lehinde haber yapmış olacaktım.  Bu da benim düşünceme uymayacaktı.

Daha sonra da bu konuda yazılar ve haberler Avusturya basınında birbirini izledi. Amerikan kökenli bilgilendirme  hakim oldu.  ABD hükümetine yakın çevrelere dayanarak, Think Thank Stratfor tarafından yapılan   açıklamalara  göre Irak’ta öldürülen Amerikan askerleri, Avusturya’nın Iran’a sattığı iddia edilen silahlardan çıkan mermilerle öldükleri basında yeraldı. Think Thank Stratfor nedir, bilmiyorum, öğrenmek de istemedim,  haberlerin kaynağı orasıydı.

Think Thank Stratfor’un iddiasına göre Iran’a satılan Avusturya’nın Steyr silah fabrikasınca imal edilen 50 kalibrelik mermi ve silahların, sadece kurşun geçirmez yelekleri değil, tankları bile delip geçecek kalitede olduğu biçimindeydi. Avusturya’nın Yukarı Avusturya eyaletinde şirin, tipik eski bir işçi kasabası olan Steyr’de imal edilen silahların bir kaç bin metreden hedefi şaşırtmadan vurabilecek kapasitede olduğu belirtilmekteydi. İşte bu silah ve mermilerin Avusturya tarafından İran’a satıldığı, oradan da Iraklı direnişçilere verildiği iddia edilmekteydi. Think Thank Stratfor, öldürülen Amerikalı askerlerin de Avusturya’nın bu silahlarının ve mermilerinin sebep olduğu biçimde de değerlendirmelerde bulunmaktaydı.

ABD’nin bu suçlamalarına ise ilk tepki Avusturya Parlemanentosunda Yeşiller Partisi milletvekili olan ve Irak’ı iyi tanıdığı iddia edilen bir poitikacıdan geldi, iddiaların “ağır suçlamalar” olduğunu belirten eski solcu ve yıllardır ise Yeşiller Partisi’nde politika yapan politikacı, “korktuğum şey böylece onaylanmış oldu” diyerek İran’a silah satışı konusunun gün ışığına çıkartılması gerektiğini savunarak, “hükümet üyelerinin silah satışı ile İran rejiminin güçlendirilmesine son verilmesini” istedi.  Peki ABD  veya Irak’taki işbirlikçi hükümet güçlendirlmiş olsaydı ne derdi milletvekilimiz, aynı reaksiyonu gösterir miydi? Sanırım hayır, uşan kuşun kanadını nasıl çırpması gibi konuda bile düşünce belirten milletvekilimiz Amerikan katliamına tek kelime söz söylememiştir.

İran’ı zayıflatmak ve ABD’nin elini güçlendirmek için ise Irak’ta ortaya çıkan Avusturya yapımı silahlar hakkında “Avusturya hükümetinin açıklama yapmadığını” belirterek, Amerikan iddialarının doğruluğunu Avusturya parlementosunda oturan bir milletvekili olarak onaylamış oldu.

Avusturya dışişleri bakanını da suçlayarak, İran üzerinden Irak’ a giden silahlardan  bizzat bakanın kendisinin sorumlu olduğunu belirtmeyi de unutmadı. Yeşiller Partisi öncesi ve sonrasında politik yaşamında anti emperyalist olduğunu her ortamda  iddia milletvekilimiz, 20 Mart tarihinde toplanacak olan  İçişleri Bakanlığı komisyonunda konuyu gündeme getireceğini duyurdu.

Aslında bu tür politikacı ve aydın tipini bizim ülkemizden de çok iyi tanırız. Onlar da yanıbaşlarında yangın vardır, onu hiç görmezler. Görmemelerinin nedeni yangını çıkaranların beslendikleri ülkeler olan ABD ve İngiltere’nin olmasıdır.  O yangınları görüp, ona karşı durmak bir tarafa, onların çıkarmış oldukları yangınları haklı  göstermek için insan üstü çabalar sarf etmekler. Bu çabaları içinde toplumsal değerleri kendilerine göre ve efendilerinin çıkarlarına göre yeniden tarif etmek ve onun kabulü için kitaplar yazmak, dergiler çıkartmak, televizyonlarda konuşmalar yapmak vardır. İstedikleri tek şey; nemalandıkları emperyal gücü savunmak ve o ülkenin derin devlet ideolojisi “Türkiye’yi Türklerin tek başlarına yönetmelerine bırakılmayacak kadar önemli  bir ülkeyi yerle bir etmek için çalışmaktır. Efendilerini ne kadar ateşli savunduklarını o ükelere anlatmak için de hatta yazılarını zaman zaman Amerikanca dilinde hazırlar ve yayınlarlar. Anti emperyalist perdesi arkasına saklanıp, aslında onların politikasını canı pahasına savunmaktır.

İşte Avusturyalı yeşil politikacı da böyle. “Diktatör” Saddam rejiminden bir dirhem bile korkmadan  zamanında uçağa atlayıp iki de bir Talabanilere, Barzanilere akıl vermek için ziyeretlerde bulunurdu. Amerika’nın Irak’a “demokrasi” götürdüğünden bu yana gelişmeler istediği biçimde olacak ki, uzmanlık alanı Irak’a bir daha ayak basmamıştır ve o uzmanlık alanını ihmal etmiştir.

Şimdilerde ise parlementosnunda milletvekili olarak görev yaptığı ülkesi Avusturya, Amerikalıların tehditi altında bulunuyor da, beyimiz neden İran’ı Avusturya nasıl güçlendirir diye soruşturma açılmasını istiyor. Aynı bizim sözde anti emperyalist, özde ise emperyalist dostları olanlar gibi Irak senin babanın memleketi miydi, sen oralarda neden milyonlarca insanı katlediyorsun, soykırım uyguluyorsun demiyor. Empeyalizmin tehditi altında kendi ülkesine dikleniyor, hey gidi günler hey bir zamanlar ne kadar da ateşli anti emperyalistti.

Bizde de öyle değil miydi,  Amerikan 6. Filosunu denize dökmenin ve Kommer’in arabasını yakmanın politik söylemleri ile büyüyen siyasi çevreler, o ruhta olanların kemiklerini sızlatırcasına ABD Büyükelçisi’nin arkasından Türkiye aleyhinde yürüyorlar.


 

1597230cookie-checkAVUSTURYA’DAN… ABD Avusturya’ya boykot derken

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.