AVUSTURYA’DAN… Seçim öncesi tezgah

Avusturya’da seçimler yaklaşırken skandallar patlatılır. İşte bu patlatılan skandallardan birisi Avusturya Sendikalar Birliği (ÖGB) Genel Başkanı Fritz Verzetnitsch`i buldu ve kendisinin 19 yıldır sürdürmüş olduğu  başkanlık görevinden istifa etmesine sebep oldu. Diğer taraftan da Fritz Verzetnitsch Avusturya parlamentosundaki milletvekilliği görevini de bıraktı.

Avusturya’ da sendikal hareket dünyanın diğer taraflarındaki sendikacılığa pek benzememekte. Bu fark üç noktada toplayabiliriz; Sendikal harekette gönüllü üyeliğin dışında bir de zorunlu üyelik vardır, her çalışan işçi vehizmetli Avusturya Sendikalar Birliği ÖGB’nin yönetimde olduðu İşçi Odasında üyedirler. Diğer fark ise bir yarým yüzyıldır ülkede grev saniyelerle ölçülecek derecede azdır, bunun nedeni bir “sosyal partner” denilen ismi olup da yeri olmayan bir kurumun olmasıdır.

Sendika ve işveren arasındaki sorunlar, işveren ve sendika temsilciliğinin bir masa etrafında buluşup sorunlar bir karara bağlamakta ve çözmektedir. Toplu sözleşme görüşmeleri de bu sosyal partner görüşmeleri ile karara bağlanmaktadır. Başka bir fark ise Avusturya Sendikalar Birliği Avusturya’ nın en büyük bankalarından birine sahip olmasıdır. Dolayısyla yaklaşık 6000 işçi ve hizmetlinin patronudur.

İşte skandal da tam bu bankadan dolayıdır. Bawag banka 1995 ile 2000 yılları arasında  çok riskli bir spekulatif ticari ilişkiye girer, ABD’de bir bankaya para yatırr, bu para ise daha sonraki yıllarda Amerikan bankasının iflas etmesiyle Bawag bankasna tekrar geri dönmez.

2005’lı yıllara gelinceye kadar bundan kimsenin haberi olmaz, 2006 yılında Avusturya’ nın Posta işletmesinin bir bölümü  borsada satılmak istenir. Avusturya Sendikalar Birliği bu satışa karşıdır. Koalisyon hükümetinin ortakları hristiyan demokrat Avusturya Halk Partisi ve aşırı sağcı Avusturya’ nın Gelecegi Hareketi ise bu satışa taraftardırlar ve sosyal demokratların yönetimde olduğu  ÖGB ile uyuşmazlık halindelerdir. Postane İşletmesinin satışı ile ilgili sosyal partner görüşmeleri sonuç vermemiştir ve ÖGB grev kararı alır, grev günü belirlenmiştir ve hazırlıklar ona göre yapılır.

İşletmelere grev kararı bildirlir ve hatta grev konusunda deneyimsiz Avusturya  işçilerine grev halinde nasıl davranacakları da iletilir. Grev günü gelir çatar, ÖGB grev yerine eylem yapma kararı aldıklarını açıklar.

Gerçek daha sonra anlaşılır; ÖGB sahip oldukları bankaları BAWAG’ın iflasa gitmesini önlemek için yıllarca Avusturya Sendikalar Birliğinin grev fonunda biriken parasını garanti olarak gösterir. Bankanın iflasa gitmesi demek ÖGB’den üyelerinin kaçışı ve Avusturya Sosyal Demokrat Partisi’ nin (SPÖ) ise bu yılın Ekim ayının sonu veya Kasım ayının başında yapılamsı gereken genel seçimlerde zaferle değil,  hezimetle çıkması anlamına gelmektedir. Çünkü bankada hesabı olan çevre küçük hesap sahipleridir ve onlar potansiyel SPÖ seçmenidir.

Sendikalar birliğinin grev fonunda biriken paranın bankaya garanti olarak gösterilmesi ve bankanın  yüz milyonlarca parasının çarçur edilmesi 60 yıllık sendika tarihinde dördüncü sendika başkanı Fritz Verzetnitsch’in sorumlu tutulasının yanında, kendisinin de milletvekili olduğu ve gelecek seçimde kesin zeferle çıkması beklenen Avusturya Sosyal Demokrat Partisi,  eski adıyla Avusturya Sosyalist Partisi,  (Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla mahcup bir şekilde başka geleneksel sosyalist partilerle karıştırılmamak için isim değişikligine gitmişti)  de sorumlu olarak hedef tahtasına konuldu. 

Her taraftan köşeye sıkıştırılan ÖGB Başkanı 27  Mart tarihinde 19 yıllık sürdürmüş olduğu başkanlık serüvenine nokta koyduğunu ve SPÖ’ deki milletvekillişinden de istifa ettigini açıkladı. Yılların deneyimli sendikacısı Fritz Verzetnitsch’in yeri doldurulacaktır, Avusturya içindeki tartışma ve SPÖ ve ÖGB içindeki ayrışmalar ise devam edecektir.

Aslında böylece uzun zamandır gündemi işgal eden biz Avusturya’da yaşayan Türkler, bir an gündem dışında kalmış olacaklar. Şimdilik Avusturya’daki işsizlikten sürekli sorumlu tutulan gene yabancı kökenliler, özellikle Türkler ve AB’ye üyelik başvurusunda bulunan Türkiye biraz soluk alma fırsatı bulacak.

1596900cookie-checkAVUSTURYA’DAN… Seçim öncesi tezgah

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.