Avusturya’nın Hırvatistan şansı kalmadı

Avusturya AB Daimi Temsilcileri Komitesi (COREPER) toplantılarında, Türkiye’nin 3 Ekim’de müzakerelere başlamasını sağlayacak Çerçeve Belgesi’ne ‘imtiyazlı ortaklık’ seçeneği ve Hırvatistan koşulundan vazgeçmemişti. Avusturya’nın, Türkiye’ye Hırvatistan’ı koz olarak kullanarak AB’nin “yeşil ışık” yakması görüşünden rapor sonrası yumuşama bekleniyor.


Hırvatistan BM Raporu açıklandı. Başsavcı Carla Del Ponte’nin olumsuz raporu üzerine AB-Hırvatistan görüşmeleri başlamadan tekrar ertelendi. AB, Hırvat hükümetiyle müzakerelere başlamak için mahkemeyle tam işbirliğini önkoşul yapmıştı. Raporda Hırvatistan’ın savaş suçlusu General Ante Gotovina’ya karşı işbirliğinden kaçındığı belirtildi.


General, Hırvatistan’ın 1995’de Yugoslavya’dan bağımsızlığını elde etmek için giriştiği savaş sırasında 150 Sırp kökenli Hırvat vatandaşının öldürülmesinden sorumlu tutuluyor. Binlerce Sırp’ı da evlerinden sürdürdüğü iddia edilen General Gotovina, ülkesinde bir kahraman olarak görülüyor. Hırvatistan – AB görüşmeleri ilk kez geçen Mart’ta ertelenmişti.


İNGİLTERE’NİN DESTEĞİ


AB Dönem Başkanı İngiltere, birlik ülkelerine bir mektup göndererek, Türkiye ile AB arasındaki yol haritası niteliğindeki müzakere çerçeve belgesine ilişkin kararın 2 Ekim akşamına kadar alınması gerektiğini belirtti.


AB’nin yürütme organı AB Komisyonu tarafından hazırlanarak 29 Haziran’da onaya sunulan müzakere çerçeve belgesinin, 3 Ekim’de müzakerelerin resmen başlamasından önce AB karar organı AB Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor. 


FOTOĞRAF: General Ante Gotovina

1025020cookie-checkAvusturya’nın Hırvatistan şansı kalmadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.