Aylardır kapalı olan Zıp Zıp Park Kumluca’da taşınıyor!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin otogara bitişik 18.500 metrekarelik alanda kurduğu Zıp Zıp Park adlı oyun parkının sökülerek Kumluca ilçesine taşınması için ihale açıldı. İhale 13 Mart’ta yapılacak…

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin otogara bitişik alanda kurduğu Zıp Zıp Park adlı oyun parkının sökülerek Kumluca ilçesine taşınması için ihale açıldı. ‘Türkiye’nin en büyük kapalı çocuk oyun merkezi’ olarak duyurulan ve Haziran 2016’da 18 bin 500 metrekarelik alanda hizmete açılan Zıp Zıp Park, 5.600 metrekare kapalı alana sahip. Pandemi döneminde kapatılan Zıp Zıp Park normalleşme döneminin ardından açılması beklenirken uzun süredir kapalı kalması dikkat çekiyordu. 2019 yılında 180 bin çocuğa hizmet veren parkın orta ve alt gelir grubu aileler için önemli bir işleve sahip olduğu belirtiliyor. Ancak 13 Mart’ta yapılması planlanan ihale ile Zıp Zıp Park’ın sökülerek Kumluca ilçesine götürüleceği ortaya çıktı. Kumluca Belediyesi’nin yapacağı ihale, Zıp Zıp Park’ın sökülerek ilçedeki bir başka alana taşınarak yeniden kurulumu işlerini kapsıyor.

2019’DA 180 BİN ÇOCUĞA HİZMET VERDİ

Antalya’nın Kepez İlçesinde, Yenidoğan Mahallesi Otogar yanındaki 30129 Ada 3 nolu parselde kurulan Zıp Zıp Park’ta 16 adet şişme oyun grubu, 2 adet kaydıraklı oyun grubunun yanı sıra 8,5 metre yüksekliğinde ip parkuru, 4 adet trambolin ve bin metrekarelik Avrupa’nın ikinci büyük trambolin alanının bulunduğu belirtiliyor. Açık olduğu dönemlerde ayda ortalama 10 bin, 2019 yılında ise toplam 180 bin çocuğun eğlence adresi olan Zıp Zıp Park, 2-15 yaş arası gruplara hitap ediyordu.

PANDEMİDEN BU YANA KAPALI

Bölgede yaşayan orta ve dar gelirli aileler için önemli bir işlevi olan oyun merkeziydi. Özel bireylerin de kontrollü bir alanda hareket ederek spor yapmasına ve eğlenmesine olanak sağlayan Zıp Zıp Park, pandemide kapatıldı. Ancak Antalya Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki ANET A.Ş tarafından işletilen parkın kapıları halen kapalı. Pandemi sonrasında hayatın normal seyrine dönmesiyle birlikte toplu kullanıl alanları da açılırken Zıp Zıp Parkın kapalı kalması dikkat çekiyordu.

ANET HALA KORINAVİRÜSÜ GEREKÇE GÖSTERİYOR

ANET’in resmî internet sitesinde halen “Koronavirüs tedbirleri gereği eğlence ve oyun alanı kategorisine giren Zıp Zıp Park Oyun Merkezimiz kapalıdır” notu yer alıyor.

SÖKÜM VE TAŞIMA İHALESİ 13 MART’TA

EKAP’ta yer alan bir ihale detayı, aylardır kapalı duran ve çürümeye terk edilen  Zıp Zıp Park’ın Kumluca ilçesine taşınacağını ortaya koydu. Kumluca Belediyesi’nin 13 Mart 2023 tarihinde yapacağı ihale, Zıp Zıp Park’ın sökülerek ilçedeki bir başka alana taşınarak Kumluca Adliyesi karşısındaki arazide yeniden kurulumu işlerini kapsıyor. İhale ilanında yer verilen bilgilere göre, işin süresi 120 gün olarak belirtiliyor.

ARAZİ BAŞKA AMAÇLA MI DEĞERLENDİRİLECEK?

Zıp Zıp Park’ın önce atıl bırakılıp ardından da Kumluca’da taşınmak istenmesi akıllarda soru işareti yarattı. Parkın bulunduğu arazinin başka bir amaçla değerlendirilmek istendiği düşünülürken konuyla ilgili bilgi almak için aradığımız ANET A.Ş yetkililerinden henüz bir açıklama gelmedi.

AVM’LERDE DAHA KÖTÜSÜ DAHA PAHALI

Orta ve dar gelirli ailelerin çocukları için önemli bir oyun ve gelişim alanı olduğu belirtilen parkta sunulan hizmetin çok daha düşüğü AVM ve benzeri eğlence merkezlerinde oldukça yüksek ücretler karşılığında sağlanıyor. Zıp Zıp Park’ın giriş ücreti ise kapanmadan önce 15 TL’ydi. Zıp Zıp Parkın sessiz sedasız çocukların elinden alınmasının hayal kırıklığı olduğunu belirten vatandaşlar yetkililerden parkın taşınmasıyla ilgili bir açıklama bekliyor.

‘ÇOCUĞUMUN KAS GELİŞİMİNE FAYDA SAĞLADIK’

Daha önce Zıp Zıp Park’a birçok kez çocuklarını götürdüğünü belirten bir anne, parkın uzun süredir kapalı kalması ve taşınması girişimine ilişkin şunları dile getirdi: “Çocuğumun kas gelişimi için çok önemli bir merkezdi. Çocuğumun bacak kaslarının gelişiminde çok önemli fayda sağladık. Çift bacakla zıplayamazken, iyi koşamazken, çok hızlı bir şekilde bacakları gelişti. Gelişimini gördükçe alandan daha fazla yararlanmaya başladık. Burası bir eğlence merkezinin ötesinde, çocukları harekete teşvik eden bir spor alanıydı. Çocuğumun gelişimiyle birlikte onu mutlu ve eğleniyorken görünce bizler de çok mutlu oluyorduk.

‘NEDEN KAPATILDIĞINI ANLAYAMIYORUM’

Bizlere böyle güzel bir imkan sağlayan bir alanın neden kapatıldığını anlayamıyorum. Birçok kez sordum, her seferinde pandemi nedeniyle kapatıldığı, tadilatta olduğu, en kısa sürede tekrar hizmet vereceği gibi farklı cevaplar aldım ama bugün öğreniyorum ki bir daha hiç açılmayacakmış. Antalya’da böyle bir merkezin muadili yok. Alışveriş merkezlerinin içindeki kafes gibi oyun alanlarından aynı hizmeti almamıza imkan yok. Ayrıca bu tür özel işletmeler ne yazık ki yarım saati 40-50 tl’den aşağı hizmet vermiyor ve bu bizim bütçemiz açısından karşılanabilir değil. Belediyemizin çocuklar için en iyi hizmetiydi. Bu kapatmanın tekrar değerlendirilip, tesisin ivedilikle hizmete tekrar açılmasını talep ediyorum.”

ANET’İN BAŞINDA ESKİ BİR AKP’Lİ VAR

Zıp Zıp Parkın da bağlı olduğu ANET’in başında eski bir AKP’li meclis üyesi ve AKP’li Kepez Belediye Başkan Yardımcısı olan Mesut Kocagöz bulunuyor. CHP’li Başkan Muhittin Böcek döneminde Antalya Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden ANET’e yönetim kurulu başkanı olarak atanan Mesut Kocagöz, 2019 yerel seçimlerinden 2 ay önce “bir süreden beri parti disiplinine, siyasi ilke ve nezakete aykırı başka siyasi partiler ile görüşmeler yaptığı” iddiaları üzerine eski Başkan AKP’li Menderes Türel tarafından tüm görevlerinden alındığı duyurulmuştu. AKP’den ihraç edilmesinin ardından CHP’ye geçen ve 2019 yerel seçimlerinde birinci sıradan meclis üyesi adayı yapılan Mesut Kocagöz, yeni yönetim döneminde Başkan Muhittin Böcek’in ekibinde yer aldı.

2674790cookie-checkAylardır kapalı olan Zıp Zıp Park Kumluca’da taşınıyor!
Önceki haberEverything Everywhere All at Once 7 dalda Oscar kazandı
Sonraki haber‘Dünyada Özgürlüklerin Durumu’ Raporunda Türkiye
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.