Aysel Tuğluk, adli tıp kurumuna sevk edilecek

Kocaeli’deki Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan HDP’nin eski eş genel başkan yardımcısı Aysel Tuğluk için adli tıp kurumu (ATK) üst kuruluna yapılan itiraz ve Kobanê davasının görüldüğü Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinin talebi üzerine ATK tekrar inceleme yapacak.
Demans hastası Tuğluk’un, önümüzdeki hafta içerisinde ATK’ye götürülmesi bekleniyor.
Alaattin Tuğluk, kardeşi Aysel Tuğluk’un oluşan kamuoyu sayesinde hastaneye sevk edildiğini söyledi ve kardeşinin durumunun her geçen gün kötüleştiği bilgisini paylaştı.
“DURGUNLUK VE UNUTKANLIK VAR”
İki hafta önce kardeşini ziyaret ettiğini söyleyen Alaattin Tuğluk, “Durgunluk ve unutkanlık var. Konuyu tam anlamıyla devam ettirememe durumu var. Söylenen şeyleri ciddi bir şekilde tekrarlıyor. Yine hareketlerinde bir kararsızlık gördüm. Bütün olayları unutuyor, söylediği şeyleri bir daha söylüyor. Ama fiziksel olarak iyi gördüm. Diğer arkadaşlarına karşı sevecen tavrı vardı. Avukatları yasal girişimlere devam ediyor” dedi.
“DERHAL SERBEST BIRAKILMALI”
Kocaeli Seka Devlet Hastanesinde de hastalığının teşhisi konulunca, kamuoyunun baskısıyla ATK’nin yeniden durumu görüşme ve müşahede kararı verdiğini belirten Alaattin Tuğluk, “Arkadaşları ve kadınlar, çağrılar yapıyorlar. Özellikle kamuoyunda bu kadar gündem olduğu için ailemiz adına teşekkür ediyorum. Aysel Tuğluk’un derhal serbest bırakılmasını istiyorum” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Demans tanısı konulan Aysel Tuğluk, 5 yılı aşkın süredir Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuluyor. Tuğluk, cezaevindeyken, 13 Eylül 2017’de annesi Hatun Tuğluk’u kaybetti. Ankara’da yapılan cenaze törenine düzenlenen ırkçı saldırının ardından Hatun Tuğluk’un cenazesi, gömüldüğü yerden çıkarılıp memleketi Dersim’de toprağa verildi. Aysel Tuğluk, annesini kaybetmesinden kısa bir süre sonra sağlık sorunları yaşamaya başladı.
Sevk edildiği Kocaeli Üniversitesi Hastanesi, 15 Mart 2021’de Tuğluk’a demans tanısı koydu. KOÜ Adli Tıp Anabilim Dalı, 12 Temmuz’da açıkladığı kesin raporunda “demansın ilerleyebileceğini, cezaevi koşullarında tıbbi destek ve bakımın yeterliliğinde sorun yaşanabileceğini, Tuğluk’un yaşamını bir başkasının yardımı olmaksızın sürdürmesinin mümkün olmadığını, zorunlu ihtiyaçları karşılayamayacağını, infazının ertelenmesi gerektiğini, infaz kurumunda hayatını yalnız idame ettiremeyeceğini” belirtti.
Tuğluk, daha sonra İstanbul Adli Tıp Kurumuna sevk edildi. Buradaki iki saatlik incelemenin ardından “Hayatını yalnız başına idame ettirebilir, tedavisi ve düzenli kontrolleri sağlanarak, cezaevinde infazına devam edilebilir” denildi. Son ATK raporu nedeniyle savcılık, infaz ertelenmesi talebini reddetti.
Avukat Reyhan Yalçındağ, üçüncü bir rapor verilmesi için başvuru yaptı ve Aysel Tuğluk, 21 Aralık’ta yeniden hastaneye sevk edildi. Hastanenin incelemesinin ardından ATK, Tuğluk’un durumunun yeniden incelenmesine karar verdi.
Öte yandan Aysel Tuğluk için kadınlar tarafından başlatılan imza kampanyasına uluslararası ve ulusal alanda destek büyüyor. Kadınlar Tuğluk’un tahliye edilmesi için çağrıda bulunuyor. (Ankara/MA)
2580500cookie-checkAysel Tuğluk, adli tıp kurumuna sevk edilecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.