Azerbaycan askeri harekatı bitirme koşullarını açıkladı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, askeri harekatı sonlandırma koşulu olarak Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’dan çekilmek için bir takvim belirlemesini istedi.

Televizyondan yayımlanan konuşmasında İlham Aliyev, Ermenistan’ın özür dilemesini de talep etti.

Aliyev şöyle konuştu:

“Ermenistan ordusu topraklarımızdan çıksın. (Ermenistan Başbakanı Paşinyan) Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıdığını açıklasın. Azerbaycan halkından özür dilesin ve Dağlık Karabağ’ın Ermenistan toprağı olmadığını söylesin. Bize Ermenistan ordusunun işgal ettiği topraklardan çekilmesinin takvimini versin. O zaman biz de ateşkesi sağlayacağız.”

Azerbaycan ile Ermenistan arasında statüsü uyuşmazlık konusu olan Dağlık Karabağ bölgesinde Pazar günü çatışmalar şiddetlendi.

Azerbaycan, Pazar günü en büyük ikinci kenti Gence’nin Ermenistan tarafından bombalandığını açıklarken, Ermenistan kendi topraklarından Azerbaycan’a bir atış yapılmadığını duyurdu. Dağlık Karabağ yönetimi ise Stepanakert kentinin Azerbaycan tarafından bombalanması nedeniyle karşılık verdiklerini açıkladı.

Azeri yetkililer, 330 bin kişinin yaşadığı sivil yerleşimin Ermeni güçler tarafından hedef alındığını, 22 kişinin hayatını kaybettiğini, 74 kişinin de yaralandığını belirtti. Dağlık Karabağ yönetimi Gence Havalimanı’nın kullanılamaz hale getirildiğini duyurdu. Azerbaycan ise bu iddiayı yalanladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev, 1993’ten bu yana Ermenistan’ın işgali altında olan Dağlık Karabağ’ın güneyindeki Cebrayil kenti ve rayonunun geri alındığını açıkladı, Ermenistan ise bu iddiayı yalanladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan’ın kontrolündeki Dağlık Karabağ bölgesinden Azerbaycan’daki kentlere yapılan saldırıları kınadı, Ermenistan’ın “başta Cenevre Sözleşmeleri olmak üzere insancıl hukukun tüm ilkelerini ihlal ettiği” açıklamasını yaptı. Milli Savunma Bakanlığı’ndan ise “Sivilleri hedef alan Ermeni teröristlerle işbirliği yapan PKK-YPG’li teröristler bölgeyi derhal terk etmeli” açıklaması geldi.

2457530cookie-checkAzerbaycan askeri harekatı bitirme koşullarını açıkladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.