Azerbaycan’da muhalif basına baskı

Devlet Emlak İdaresi Komitesinin açtığı davaya ilişkin olarak bugün Bakü 1 Numaralı İktisat Mahkemesinde görülen dava Azatlık gazetesi ve aynı binada bulunan diğer kuruluşların binayı boşaltması kararıyla sonuçlanırken, mahkeme kararında “kararın biran önce uygulanması gereği” de vurguladı.

Mahkeme kararı üzerine Azatlık gazetesinin yanı sıra ülkenin önde gelen muhalefet partilerinden Halk Cephesi (AHCP), Turan haber ajansı ve çeşitli sivil toplum kuruluşların faaliyet gösterdiği bina çok sayıda polis tarafından kordon altına alındı.

“Azatlık” gazetesinin 1 ay içinde kararla ilgili olarak üst mahkemede temyiz davası açabileceği belirtilirken, binaya giriş çıkışlar da güvenlik görevlilerinin “sadece yetkililer girebilir” uyarısıyla engellendi.

Polis yetkilileri, tahliyenin sabah yapılacağını ifade ederken, gelişmeleri izleyen gazeteciler binanın çevresinden uzaklaştırıldı.

Binanın sabah saatlerinde tahliye edileceği ifade edilmesine rağmen, partililerin destek amacıyla yarın binaya gelme olasılığı nedeniyle tahliyenin gece yapılması bekleniyor.

Binada, “Azatlık gazetesine ve özgür basına yapılan baskıları protesto etme” gerekçesiyle açlık grevinde bulunan gazeteciler de bulunuyordu.

AHCP yetkilileri, konuyla ilgili gelişmeleri değerlendirirken, daha önce Müsavat Partisi’nin de kentin merkezinden çıkarılarak şehrin dış kesimlerinde bir binada faaliyet göstermeye mecbur bırakıldığını, şimdi de kendilerinin aynı sürece tabi tutulmaya çalışıldığını savundu.

Ana muhalefet Müsavat Partisi de 2003’te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra başkentin merkezinde faaliyet gösterdiği binadan çıkarılmıştı.

Muhalefet temsilcileri, bu gelişmeleri “muhalefetin topyekün şehir dışına sürülmesi” olarak nitelendiriyor.

 FOTOĞRAF: Aliyev zor durumda
 

1141370cookie-checkAzerbaycan’da muhalif basına baskı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.