Azeri gazetecilerden açlık grevi

Azatlık gazetesi binasındaki açlık grevine Azatlık ve Yeni Müsavat’ın yanı sıra “Novoye Vremya” ve “24 saat” gazeteleri, “Kanun” dergisi ile Turan haber ajansı redaktörleri katıldı.

Redaktörler ortak açıklamalarında, Azatlık gazetesinin yanı sıra çeşitli basın yayın organları, Halk Cephesi (AHCP) Partisi ve bazı sivil toplum kuruluşlarının faaliyet gösterdiği binanın boşaltılması yönündeki girişimlerin durdurulmasını, ayrıca gazetecilere yönelik baskıcı uygulamaların sona erdirilmesini talep etti.

İktidarın bağımsız basın yayın organlarına karşı ilan edilmeyen bir savaş yürüttüğü savunulan açıklamada, açlık grevine, daha önce gazetecilerin seslerini duyurmak için gösteri yapma girişimlerinin de sonuçsuz kalması üzerine başlandığı ifade edildi.

Gazeteci Elmar Hüseyinov’un öldürülmesinden sonra yönetimin basına yönelik baskılarının giderek arttığı, basın çalışanlarına kaba güç uygulama, uydurma suçlamalarla hapsetme gibi uygulamaların sayısız

olduğu ileri sürülen açıklamada, “Bugün Azearbaycan’da iktidarın kitlesel özellik taşıyan baskıları sonucunda ifade özgürlüğü kritik bir duruma geldi” denildi.

Demokratik ülkelere ve demokratik dünya toplumuna, “bu tehlikeli durumdan kurtulmak için yardım edin” çağrısında bulunulan açıklamada, öldürülen gazeteci Elmar Hüseyinov’un katillerinin bulunması, uydurma ithamlarla hapsedilen gazeteci şair Sakit Zahidov’un serbest bırakılması, Azatlık gazetesinin bulunduğu binadan çıkarılması girişimine son verilmesi istendi.

Açıklamada ayrıca, kitle iletişim araçları (özel nitelikli basın yayın kuruluşları) ile ilgili sahte vergi ve mahkeme cezaları konusunda af ilan edilmesi, gazetecilerin mesleki çalışmalarını serbestçe yapabilmeleri için uygun koşulların oluşturulması, ANS televizyon kanalı, BBC, Azatlık Radyosu (Radio Liberty) ve Amerika’nın Sesi radyolarına yönelik baskıların sona erdirilmesi, gazetecilere karşı kaba güç uygulayanların cezalandırılması, herhangi bir basın yayın organının bugüne kadar faaliyetini sürdürdüğü binadan çıkartılmaması talepleri yer aldı.

Öte yandan, Azatlık gazetesinin binadan çıkarılması girişimini protesto etmek amacıyla 11 gün önce yine aynı binada açlık grevine başlayan çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de, bugün açlık grevini sona erdirdi.

1140340cookie-checkAzeri gazetecilerden açlık grevi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.