B Plansız hükümet

Üniversitede, “Uluslararası ilişkiler karşılıklı çıkara dayanır” diye öğrenmiştik… Özellikle dış politika bir devlet politikasıdır. Gelip geçen hükümetler de bu çizgiyi pek zorlamazlar…

Geçenlerde Kıbrıslı iki toplum üyesi sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Londra’daki meslektaşları, akademisyen ve politikacılarla beyin fırtınası yapmak için toplantılar düzenlediler. Düğümü çözmek için farklı bir akışı geliştirmeyi amaçladılar…

Liberal Demokrat Parti Milletvekili ve Başkan Yardımcısı (Üstelik de Çatışma Çözümü Konusunda Partilerarası Parlamento Grubu’nun eş başkanı) Simon Hughes, Kıbrıs sorununa ilişkin “Bugünlerde Birleşik Krallık bir sonraki adımda ne yapacağını tartışıyor” dedi. Hughes, “İngiltere de ne yapacağını bilmiyor. O nedenle yeni önerilere açık” diye konuştu.

Garantör ülke İngiltere, Kıbrıs politikasını BM nezdindeki görüşmelere havale ederek bir anlamda otomatik pilota bağlamıştı. Uçak irtifa kaybedince de ne yapacağını şaşırmış durumda. Hughes’e göre bir B Planı bile yok…

***

Geçen hafta IMF Başkanı Christine Lagarde, Maliye Bakanı George Osborne’a ekonomiyi canlandırmak için faiz oranlarını düşürmesi yolunda çağrıda bulundu. IMF Başkanı ekonomide bir B Planı hazırlama çağrısında bulunarak “Ekonominin güçlenmemesi halinde kamu harcamalarındaki kesintileri azaltabilirsiniz” önerisinde bulundu.

David Cameron hükümeti aklını kesintilere taktı. Alternatif çıkış yollarına da kulağını tıkadı… Sol partiler, sendikalar, öğrenci dernekleri ve dezavantajlı grup temsilcilerinin yanısıra kapitalizmin ağa babası IMF bile Cameron’a kesintileri azaltmasını öneriyor…

***
Herkes kendisine “memleketi batırıyorsun yapma etme” diye dursun Cameron da Yunanistan’a “Ya kesintileri gerçekleştir ya da eurodan çık” diye seslendi… (Bu arada Yunan halkının ne istediğini sorgulayan pek yok…)

Yunanistan eğer eurodayken batarsa fatura bütün AB ülkeleri gibi İngiltere’ye de gelecek… Gerçekten Yunanistan batarsa İngiltere nasıl etkilenecek? Başbakan’ın bu konuda da bir B Planı yok. Geçen haftaki açıklamasında krizin nereye savuracağını bilmediğini itiraf etti.

Independent, Başbakanın destek kaybetmeye başlayınca biraz ağız değiştirmeye başladığını yazdı… Cameron ve Liberal ortağı Nick Clegg’le birlikte Hazine’ye altyapı ve emlak projeleriyle büyümeyi garanti altına alma konusunda bastırıyormuş. Ancak iki lider de bütçe kesinti planlarına halen sadık.

Dostlar, hükümetin B Planı yok ama sizin kendi B Planı’nız olsun lütfen… “Ülke ekonomisinde kara bulutlar dolaşıyor. Başka deyişle yağmur ve fırtına geleceğim diyor… “Hava patlamadan önce çatıdaki delikleri yamayın, en azından köşede bir şemsiyeniz olsun” derim.

1083680cookie-checkB Plansız hükümet
Önceki haberErdoğan şaka yapıyor galiba?
Sonraki haberLondra “Pırlanta Yıl Dönümü”ne hazır
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.