Başı açık gazeteciye saldırı kınandı

“Basına ve kamuoyuna” diye başlayan AMARGİ’nin kınama yazısı şöyle:


“İslamın peygamberinin karikatürleriyle birlikte birçok yerde gösteriler, mitingler yapıldı. Bunlardan biri de, Konya’da gerçekleştirildi.


Konya’da gerçekleştirilen mitingde aynı zamanda bir kadın muhabire yönelik bir saldırı yaşandı. Konya’da Halk Eğitim, Dayanışma ve Araştırma Derneği (Heda-Der) tarafından düzenlenen ’Resul’e Sadakat’ yürüyüşü sırasında, Aliye Çetinkaya, başı açık olduğu gerekçesiyle ’tahrik edici’ bulunup taşlı saldırıya uğradı. Basına yansıyan habere göre, yürüyüşteki bir grup, muhabire sataşıyor, muhabirin kendilerini tahrik ettiğini savunarak otobüsten inmesini istiyor. Aynı zamanda, Kuran okunurken, başı açık olduğu için ve ayaklarını sarkıtarak oturan basın görevlisinin bu hali karşısında, ‘kahpe’, ‘kafir’ olarak nitelendiriliyor. Bunlar, Sabah Gazetesi muhabiri Aliye Çetinkaya’nın saldırıya uğramasına yetiyor.


Biz, Amargi olarak birçok yönden özgürlükleri sınırlayan bu saldırıyı kınıyoruz.


Saldırı, bir kadın muhabirine yapılmıştır. Biz kadınlar, hangi mesleğe yönelirsek yönelelim, erkek meslektaşlarımızdan birkaç adım geride başlıyoruz. Zira içinde yaşadığımız toplum, kadına yönelik hangi tür önyargıları ve sınırlamaları taşıyorsa, bizim meslekteki kaderimiz de bu sınırlamalardan ve önyargılardan payını alıyor. Aliye Çetinkaya’nın bu güruhu ‘tahrik’ ettiği iddiası, biz kadınların günlük hayatta en sık karşılaştıkları bir baskı türüdür. Erkek bakış açısına göre şekillenen toplum, kendi zayıflığının ve çirkinliklerinin faturasını, kadını böyle baskı altına almaya çalışarak çıkartıyor. Konya’daki bu olayda da, peygamberine sahip çıkmak için bir araya gelen grup, asıl davalarını bırakıp, bir kadının nasıl giyindiğiyle ve nasıl oturduğuyla ilgileniyorlar. Üstelik sadece ilgilenmekle kalmıyorlar, Aliye Çetinkaya’nın duruşunun ‘tahrik edici’ olduğunu iddia ediyorlar. Yani aslında dini değerleri için bir araya gelen grup, bir an içinde tahrik olabiliyor. Dolayısıyla Aliye Çetinkaya, bir kadın olarak, giyiminden ötürü şiddete uğrayan hemcinslerimizle aynı akıbete uğruyor.


Saldırı, aynı zamanda basın özgürlüğüne yönelik olduğu gibi farklılıklara tahammülsüzlüğün de göstergesidir.


Konya’da düzenlenen mitingin, dini ve vicdani değerlerine sahip çıkmak amacıyla düzenlendiği söyleniyor. Ancak böyle bir mitingi, farklı  inançtan, farklı  mezhepten bireyler izlemeye gelebilirlerdi. Zira, bu ülkede onlarca farklı inanış ve mezhep bulunmaktadır. Ve her bir inanış birbirinin inanışlarına ve biçimlerine saygı göstermek zorundadır. Bu, birlikte yaşamanın olmazsa olmaz bir kuralıdır. Ancak ne yazık ki, Türkiye farklılıklara tahammülsüzlüğün ülkesidir. Bu son örnek de, bunun en açık göstergesidir.


Dolayısıyla biz Amargi olarak, bu saldırıyı kınıyoruz. Biz kadınlar erkeklik kültürünün kendini zayıf ve güvensiz hissettiği noktada böyle saldırganlaşan yönlerini iyi biliyoruz. Ve bu saldırının da bunun bir parçası olduğunu söylüyoruz.


Özellikle saldırıya uğrayan Sabah Gazetesi muhabiri Aliye Çetinkaya ile  dayanışarak, yanında olacağımızı belirtiyoruz.


AMARGİ KADIN DAYANIŞMA KOOPERATİFİ”

1028290cookie-checkBaşı açık gazeteciye saldırı kınandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.