‘Başarısızlığı Türkiye’ye atarız’

Kısacası “sonuç kötü olursa suçu Türkiye’ye atarız kurtuluruz” planları olduğunu itiraf etti.

Rum lider, “Kıbrıs sorununun federasyon zemininde çözümünün, iki taraf arasında varılan tarihi bir uzlaşma olduğunu” kaydetti.

Rum basınına göre, Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Kurultayı’na katılarak bir konuşma yapan Hristofyas, “müzakerelere ilişkin olguların çok kolay olmadığını” ifade etti.

“Kıbrıs sorununda 5 yıldır var olan çıkmazı aşmaya çalıştıklarını” belirten Hristofyas, “ancak bu çabanın Kıbrıs sorununun çözümüne yol açacağı sözünü hiç kimseye vermediğini” söyledi.

Hristofyas, “müzakerelerin başarısızlığa uğraması durumunda sorumluluğun Türkiye’ye yüklenmesi amacıyla planları bulunduğunu ve bu planların Türkiye’nin uzlaşmazlığının ortaya çıkarılmasını öngördüğünü” kaydetti.

“Federasyonun, Rum tarafı için ciddi bir taviz ve tarihi bir uzlaşma olduğu” görüşünü dile getiren Hristofyas, “müzakerelerde tartışılan federasyon unsurunun; tek egemenlik, tek uluslararası kimlik ve tek vatandaşlığa sahip bir federal devleti öngörmesi gerektiğini ve bunun için çaba gösterdiklerini” anlattı.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Genel Sekreteri Yorgos Perdikis’in, “Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerde konfederal nitelikli unsurları ortaya koyduğu ve Rum tarafının bunları kabul ettiği” yönündeki açıklamasını da yorumlayan Hristofyas, bu görüşü reddetti ve kendilerinin federal unsurları ortaya koyduğunu söyledi.

Hristofyas, “Müzakerelerin çok da iyi gittiğini söylemiyorum, ancak temel ilkeleri savunduğumuzu söylüyorum” dedi.

Rum siyasi parti liderlerine Kıbrıs müzakereleri süreci ile ilgili olarak “seslerini alçaltmaları” çağrısı yapan Hristofyas, “Kıbrıs konusundaki koşulların basit olmadığını, Kıbrıs müzakerelerinde ciddi mücadele verildiğini” kaydetti.

TALAT’IN ABD ZİYARETİ RUMLARI RAHATSIZ ETTİ

Dimitris Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın ay sonunda gideceği ABD ziyaretiyle ilgili olarak “yeni bir gelişmenin olup olmadığı” şeklindeki soruya, “Bu konuda yeni bir şey yok” karşılığını verdi.

Bu arada, Rum Fileleftheros gazetesi, Rum yönetiminin, Talat’ın ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşüp görüşmeyeceği konusunda hiçbir şey bilmediğini ve Rum yönetiminin, Amerikalıların, Talat’ın ziyareti konusunda hiçbir şey söylememesinden dolayı da rahatsızlık duyduğunu yazdı.

Gazete, Rum hükümetinin bu konudaki ümitlerini, bu ziyarete ilişkin hoşnutsuzluklarını Washington’a bildirmeleri için Yunan lobisine ve ABD’de yaşayan Rumlara bağladığını da belirtti.

1191990cookie-check‘Başarısızlığı Türkiye’ye atarız’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.