Babacan: Hedefleri aşacağız

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, yatırım bankalarının temsilcileriyle görüşmek üzere Londra’ya geldi. Üç günlük Avrupa programı dahilinde Hollanda ve Frankfurt’un ardından Londra’ya gelen Babacan, burada bir basın toplantısı düzenledi.

Babacan, bu yıl yüzde 5’lik bir büyüme hedeflediklerinin ancak şu anki verilere bakıldığından bu hedefin üzerinde bir büyüme gerçekleştireceklerini söyledi.

Babacan, IMF ile yapılacak yeni stand-by anlaşması için temasların Eylül ayının ikinci yarısında başlayacağını ifade ederek, temasların içeriğinin Aralık ayında AB heyetine sunulacak olan ekonomik rapor doğrultusunda gerçekleşeceğini belirtti.

AB’yle uyum politikaları çerçevesinde geliştirilen ekonomik programda yapısal reformlara son derece önem verdiklerini belirten Ali Babacan, sosyal güvenlik, vergi ve bankacılık sektöründeki reformlar üzerine titizlikle çalıştıklarının altını çizdi.

AMAÇ AB

Babacan, Hollanda, Almanya ve İngiltere ziyaretlerinde ana gündem maddesinin  Türkiye’nin AB üyeliği olduğunu belirterek, temaslarında Türkiye’nin AB için neden önemli olduğunu dile getirmeye çalıştığını ifade etti.

Babacan ‘ Amacımız ekonomik alanda gelişmeyi sağlayarak Türkiye’yi AB’ye yakınlaştırmak. Türkiye’nin ğyeliği AB’ ye kültürel zenginlik getirecek. Bu AB için tarihi bir fırsat, bu fırsatı iyi değerlendireceklerine inanıyorum’ şeklinde konuştu

EN BÜYÜK SORUN, İŞSİZLİK

Londra’daki basın toplantısında, cari açıkla ilgili bir soruya karşılık olarak Ali Babacan, Türkiye’nin cari açıktan çok daha önemli sorunları olduğunu  söyledi. Babacan, ‘Tükiye’nin en büyük ekonomik ve sosyal sorunu işsizliktir. Önce bunun üzerinde durmalı ve buna çare aramalıyız’ dedi.

YTL VE ENFLASYON

Önümüzdeki yıldan itibaren uygulamaya girecek olan Yeni Lira’yla ilgili soruları yanıtlayan Babacan, Türk lirasından altı sıfır atılmasının enflasyona neden olmayacağını kaydetti. Babacan, Euro’ya geçen ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’nin yeni para birimine çok daha çabuk alışacağını ve bu yeniliğin Türk parasının irtibarını artıracağını ifade etti.

Ali Babacan ‘ Euro’ya geçen ülkeler, yuvarlama etkisiyle iki para birimi arasındaki çapraz kurlardan etkilendiği için küçük enflasyonlar yaşadı. Ama Yeni Lira’da böylr bir durum söz konusu değil. Biz paranın değerini değiştirmiyoruz, sadece altı sıfırı atıyoruz. Yeni uygulamayla Türk lirası itibarlı bir para birimi haline gelecektir’ dedi.


Hilal Yılmaz/ Dha – Londra

1094010cookie-checkBabacan: Hedefleri aşacağız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.