Babasını da sevmezdik zaten!

ABD Başkanı George Bush, yarın yemin ederek Beyaz Saray’da ikinci dört yıllık görevine başlayacak. 


Bush’un yemin töreni öncesinde, BBC Dünya Servisi 21 ülkede bir anket düzenleyerek, “ABD başkanlığına George Bush’un yeniden seçilmesi dünya barışı ve güvenliği için olumlu mu, olumsuz mu?” sorusuna yanıt aradı. 


Ankete göre, bu 21 ülkenin 16’sında ankete katılanların çoğunluğunun bu soruya yanıtı olumsuz oldu. 


21 ülkenin ortalaması alındığında, ankete katılanların yüzde 58’i Bush’un yeniden seçilmesinin dünyayı daha tehlikeli bir yer haline getirdiği görüşünde. 


TÜRKLER LİSTE BAŞI  


Bush hakkında olumsuz fikirlerin en yoğun olduğu ülke ise Türkiye. Ankete göre, Türkiye’de ankete katılanların yüzde 82’si Bush hakkında olumsuz düşündüklerini belirtti. 


Bu yeni anket, sadece Başkan Bush’un ülkesi dışındaki imajı hakkında ümitsiz bir tablo çizmekle kalmıyor, aynı zamanda Bush hakkındaki olumsuz görüşlerin kendisini seçen Amerikan halkına da yöneldiğini ortaya koyuyor. 


Bush’un Beyaz Saray’da kalması sayesinde dünyanın daha güvenli bir yer olacağını düşünen sadece iki ülke var: Hindistan ve Filipinler. 


Avrupa’da ise sadece Polonya’da Bush’un dış politikası hakkında olumlu görüş beyan edenler çoğunlukta.


Ankete göre, diğer ülkelerin çoğunluğunda, yani 21 ülkenin 16’sında, ankete katılanlar Bush’un yeniden seçilmesinin dünyayı daha tehlikeli bir yer haline getirdiğine inanıyor. 


BUSH’A EN OLUMSUZ BAKANLAR TÜRKLER  


Listenin başında, ankete katılanların yüzde 80’inden fazlasının Bush aleyhinde oy kullandığı Türkiye var. Türkiye’de ankete katılanların yüzde 82’si Bush hakkında olumsuz düşündüklerini belirtti. Ankete katılan, Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkeler Endonezya ve Lübnan’da da benzer bir tavır gözleniyor.


MÜTTEFİK ÜLKELERDE BUSH ALEYTARLIĞI


Bush’un yeniden seçilmesi hakkında en olumsuz görüşe sahip ülkelerden bazıları ABD’nin geleneksel müttefiklerinden. Fransa, Almanya ve İngiltere’de geniş kitleler Bush’un Beyaz Saray’da olmasının dünyayı daha tehlikeli bir yer haline getirdiğini düşünüyor.


BUSH’U DESTEKLEYENLER DE VAR


Bush’un Beyaz Saray’da kalması sayesinde dünyanın daha güvenli bir yer olacağını düşünen sadece iki ülke var: Hindistan ve Filipinler.


Avrupa’da ise sadece Polonya’da Bush’un dış politikası hakkında olumlu görüş beyan edenler çoğunlukta. Latin Amerika’da ise Bush karşıtı görüşler daha da güçlü.


IRAK’IN İŞGALİNE DESTEK YOK


Anketten çıkan sonuçlar hakkında son bir not da şu: Anketin yapıldığı ülkelerin hiçbirinde, hatta Amerikan dış politikasına sıcak baktıklarını belirten ülkelerde bile, ABD önderliğindeki Irak operasyonuna kendi askerlerinin gönderilmesine destek verilmemiş.

777610cookie-checkBabasını da sevmezdik zaten!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.