Bağdat Film Festivali’nde 140 film yarıştı

2003 yılında ABD’nin öncülüğünde yapılan işgalden beri Irak’ta ilk defa 6 gün süren bir film festivali örgütlendi. Günde ortalama otuz kişinin öldüğü, bombalama olaylarının yaşamın bir parçası olan Bağdat’ın merkezinde bulunan ‘Sihirli Fener’ adlı çocuk tiyatrosu salonunda yapılan festivale Iraklı genç film yapımcılarının filmleri büyük ilgi gördü.

Festival’in kurucu ve organizatörü Nizar al-Rawi, (fotoğrafta görülen) “Bizim binlerce yıllık sanat ve bilgi birikimimiz var. Biz kendi sosyal yaşamımızı kurmayı biliriz. Irak dışındaki dünyaya, Irak’ın gerçek bir ülke olduğu mesajını göndermek istedik” diye konuştu.

Irak’taki film endüstrisi 1940’lara kadar uzanıyor. 1980’lere kadar Iraklılar aileleriyle birlikte sinemaya gitttiklerini hatırlıyor. Ancak 1991’deki Körfez Savaşı ve daha sonraki özeleştirmeler ve uygulanan ekonomik ambargolarla birlikte film ve tiyatro alışkanlığı da darbe yemişti. 2003 yılındaki işgalde Bağdat Film Üniversitesi’nin bombalanması ve yağmalanmasından sonra ise Bağdat’ta sadece iki adet sinema kalmıştı.

Güzel Sanatlar Üniversitesi profesörü Hamoudi Jassim’in yardımlarıyla düzenlenen festivale katılan filmler genellikle, işgalden sonra halkın, aynen Saddam dönemindeki gibi, korku ve acı içindeki yaşamını konu alıyor.

Olanaksızlar nedeniyle 30 kadar filmin katılacağını düşünen festival yöneticileri, 140 filmin sunulması karşısında hayretlerini gizleyemediler.

Bağdat Sanat Enstitüsü’nden yeni mezun olan Mais al-Kair’in sözleri bir anlamda festivalin atmosferini özetliyor; “Irak halkının çektiği acıları  dünyaya duyurmak bizim görevimiz” 

1115220cookie-checkBağdat Film Festivali’nde 140 film yarıştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.