Bağdat’ta beş ABD askeri öldürüldü

Görgü tanıkları askerler yaya olarak devriye gezdiği sırada, yanlarına bir intihar eylemcisinin yaklaştığını ve üzerindeki yeleğe yerleştirdiği anlaşılan bombayı patlattığını söylüyorlar.

Patlama sonucu ölen beş askerin yanı sıra, üç Amerikalı askerle yanlarındaki Iraklı çevirmen yaralandı.

Bu son aylarda Bağdat’ta Amerikan askerlerine düzenlenen en ciddi saldırı.

Pazar günü, Amerikan makamları, Irak’ta son günlerde bombalı saldırılarda gözlenen artışın genellenmemesi gerektiğini savunmuşlardı.

ABD asker takviyesi uygulaması nedeniyle geçen yıla göre, şiddet olaylarında önemli oranda azalma kaydedildiğini vurguluyor.

ABD YANLISI AŞİRET LİDERİNE SALDIRI

Irak polisinin verdiği bilgiye göre bir aşiret lideri Bakuba’nın güneydoğusundaki evine düzenlenen intihar bombası eyleminde yaşamını yitirdi.

Tahir Gadban el Karki, çoğunlukla Sünni Araplardan oluşan ve Irak’taki El Kaide örgütlenmesine karşı ABD ordusu ile ittifak halinde bulunan “Uyanış” konseylerinin üyesi idi.

Verilen bilgiye göre, evin kapısını çalan bir kadın el Karki’nin sesini duyunca üzerindeki bomba yüklü yeleği patlattı. Olayda El Karki, yeğeni ve iki koruması yaşamını yitirdi.

ABD ve merkezi hükümetle işbirliği yapan Sünni militanların, geçen aylarda ülkedeki şiddet düzeyinin azaltılmasında önemli rol oynadıkları kabul ediliyor.

Bununla beraber, bu örgütlenmelerin üyeleri, sık sık El Kaide militanlarınca düzenlenen saldırıların hedefi haline geliyor.

Bölgedeki muhabirler, son saldırıyı düzenleyen kadın intihar bombacısının, ABD karşıtı direniş hareketinin başladığı 2003 yılından bu yana, en az 19 saldırı ya da saldırı girişimi ile ilgisi bulunduğunu söylüyor.

Verilen bilgiye göre bu eylemlerin bazıları, geçen aylarda, son saldırının da yapıldığı Diyala vilayetinde düzenlenmişti. (BBC)

:

1168360cookie-checkBağdat’ta beş ABD askeri öldürüldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.