BAE Dışişleri Bakanı’nın Şam ziyareti Suriye için neden önemli?

Fehim Taştekin / Gazeteci-Yazar – Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad

Türkiye’nin Suriye’ye yeni askeri harekât planları Rusya ve ABD’yi sahada yeni pozisyonlar almaya iterken siyasi alanda önemli gelişmeler yaşanıyor. Rus ve Amerikan tarafı Ankara’nın beklediği ‘yeşil ışığı’ yakmayıp olası Türk askeri müdahalesi önünde caydırıcı önlemlerle meşgulken Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed 9 Kasım’da Şam’ı ziyaret etti.

Şam’la ilişkilerin askıya alındığı 2011’den beri bir ilke imza atan Zayed beraberindeki heyetle, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’la görüşmeler yaptı.

İkili ilişkiler, ortak çıkar alanlarında ortaklığın geliştirilmesi ve hayati sektörlerde yatırım çabalarının yoğunlaştırılması ele alındı. BAE liderliğinin Suriye’nin istikrara kavuşması ve yeniden inşasına yardım sözü iletildi. Somut olarak Şam kırsalında 300 megavat kapasiteli bir fotovoltaik tesisin kurulması kararlaştırıldı.

BAE’nin rolü: Ötekiler için köprü kurmak
Son ziyaret adım adım ilerleyen normalleşme sürecinde yeni bir eşiğe işaret ediyor. 27 Aralık 2018’de elçiliğini yeniden açtığından beri ilişkileri maslahatgüzar seviyesinde sürdüren BAE, 2020’de Covid-19 patlak verdiğinde göstere göstere Suriye’ye yardım elini uzatmıştı.

Geçen ayın beşinde BAE yönetimi 1973 Arap-İsrail Savaşı’nın yıldönümü vesilesiyle Suriye’nin liderliğini tebrik ederek Şam’a karşı Arap dünyasında oluşan olumsuz algıyı hedef almıştı.

20 Ekim 2021’de Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed, Esad’la ikinci telefon görüşmesinde diyaloğu sürdürme kararlılığını vurgulamıştı.

Bu görüşmeye paralel olarak Covid-19 nedeniyle Ekim 2021’e ertelenmiş “Expo 2020 Dubai” kapsamında iki ülkenin ekonomi bakanları bir araya gelmişti. Ekonomik ilişkileri geliştirmeye dönük bir anlaşma sağlanırken Suriye-BAE İşadamları Konseyi’nin yeniden canlandırılması kararlaştırılmıştı.

Dışişleri Bakanı Abdullah’ın ziyareti, Şam’la ilişkileri normalleştirmeye yönelik Arap ülkeleri arasındaki değişen havayı biraz daha olgunlaştıracak bir potansiyel taşıyor. Emirlikler kendi misyonunu, BAE Devlet Başkanı Diplomasi Danışmanı Enver Gargaş’ın ifadesiyle “köprüleri kurma ve ilişkileri güçlendirme” olarak niteliyor.

Bu ziyaretin nasıl bir arka fonda geliştiği de çok önemli. Eylül’de ABD’nin Sezar Yasası ile dayattığı yaptırımların fiilen delecek şekilde Lübnan’ın enerji krizini çözmek üzere Suriye üzerinden Mısır doğalgazı ve Ürdün elektriğini taşıyan eski hatların devreye sokulması planı gündeme gelmiş, bu minvalde Lübnan’dan bakanlar Şam’ı ziyaret etmiş, daha sonra Suriye, Mısır, Ürdün ve Lübnan’ın enerji bakanları Amman’da buluşmuş, devamında da Suriyeli bakanlar iki farklı heyet halinde Ürdün’de temaslarda bulunmuştu.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-59280376

2564480cookie-checkBAE Dışişleri Bakanı’nın Şam ziyareti Suriye için neden önemli?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.