Başesgioğlu: 200 bin kişi işsiz kalır

Başesgioğlu, istihdam paketindeki iyileştirmelerin ardından iş dünyasının tepkisine bakacaklarını belirterek, “Devletin fedakarlıkları karşılıklı bırakılmamalı” dedi.


Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve AB’nin düzenlediği “Kayıt Dışı İstihdama Karşı Hep Birlikte Konferansı”na katılan Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye’deki kayıt dışı istihdam oranının yüzde 50’ler civarında ifade edildiğini söyledi. Bakan Başesgioğlu, bu oranın abartılı olduğunu belirterek, kayıt dışı içerisinde görünenlerden ücretsiz aile işçilerinin, tarımda çalışanların, geçici tarım işçilerinin isteseler bile sigortalı olamadıklarına dikkat çekti.


Kayıt dışı nedeniyle, Hükümet’in, Türkiye’nin, işçinin işverenin de ciddi zararlara uğradığını anlatan Başesgioğlu,


herkesin kayıt dışının azaltılmasının ülkeye neler kazandıracağının bilincinde oldukları ifade etti. Bakan Başesgioğlu, kayıt dışının Türkiye’nin dinamikleri hem de AB süreci nedeniyle engellenmesinin önemine değinerek, kayıt dışıyla teşvik ve denetimlerle mücadele edilebileceğini anlattı.


Bakan Başesgioğlu, kamudaki bütün denetim elemanlarının seferber edilerek, 6 ay içinde cebri biçimde kayıt dışının üzerine gidilebileceğini ancak bu sürenin sonunda 200 bin kişinin işsiz kalacağını söyledi. İktidara gelmelerinden bu yana istihdam maliyetlerini azalttıklarını kaydeden Bakan Başesgioğlu, bu kapsamda işsizlik sigortası işveren primini düşürdüklerini kaydetti. Ayrıca, sigorta primine esas kazancı asgari ücret düzeyine çektiklerini ifade eden Başesgioğlu, 49 ilde uygulanan teşviklerle vergi ve sigorta primlerini de Hazine tarafından karşıladıklarını söyledi. Vergi dilimlerini de indirdiklerini anlatan Başesgioğlu, bunun sonucunda yaklaşık 11 milyar YTL’lik bir kaynağı işverenlerde bıraktıklarını bildirdi.


İSTİHDAM PAKETİNDE ÇALIŞIYORUZ


İşverenlerin rekabet düzeylerini yükseltmek amacıyla istihdam paketi hazırladıklarını anlatan Başesgioğlu, “Sigorta primlerini 10 puan indirmek hem Çalışma hem de Maliye Bakanı için siyasi anlamda iyi iştir. Ama bugün 8 milyon insana emekli maaşı veriliyor. Bunun bütün yükünü 14 milyon aktif sigortalımız çekiyor. Bu sistemin dönebilmesi için benim prim toplamam lazım. Ama primi sadece kayıt altında bulunan, vergi vermeyi, sigorta primini ödemeyi kendi namusu sayan iş adamlarımız ödüyor” diye konuştu.


İŞ DÜNYASINA UYARI


Bakan Başesgioğlu, istihdam paketindeki iyileştirmelerin ardından iş dünyasının tepkisine bakacaklarını belirterek, “Mutlaka bunun bir karşılığı olmalı. Benim hissedebildiğim bir durum yok” dedi. Başesgoğlu, “Pazarlık yapacağız ‘2008’de sigortalı sayısı 500 bin, 2009’da 500 bin artarsa, 2010 yılında toplam sigortalı artışımız 2 milyon kişi olursa primleri şu kadar indireceğiz’ diyeceğiz. Bunları indireceğiz ama devletin fedakarlığı da karşılıksız kalmamalı” diyerek iş dünyasını da uyardı.


PROJE BİZİM İÇİN ÖNEMLİ


Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Projesi’ne büyük önem verdiklerini ifade eden Başesgioğlu,kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda illerdeki yerel yöneticileri de devreye sokmayı planladıklarını söyledi. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde 81 il vali yardımcısıyla toplantı yapacaklarını sözlerine ekledi. Sendikal mevzuatta yapılacak değişikliklere de dikkat çeken Başesgioğlu, Sendikalar Yasası ile Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası’ndaki yeniliklerin Türk siyasetinin en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu bildirdi. Başesgioğlu, konuşmasını “Ben bunu şuna benzetiyorum: Şu anda mutfakta yemek hazır, servis aşamasındayız. Hangi masaya koyalım onu kararlaştıramadık. Sendikalarımız yoğun. Solda birlik, sağda birlik çalışmalarıyla çok yoğunlar. Ama kayıt dışına çok önem veriyorlar” sözleriyle tamamladı. ANKA 
 
 
 
 

1039350cookie-checkBaşesgioğlu: 200 bin kişi işsiz kalır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.