BAF ve İAKM-Cemevi başkanları yeni dönemi anlattılar…

Britanya Alevi Federasyonu (BAF) Başkanı İsrafil Erbil, İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM- Cemevi) Başkanı ve BAF Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzüm ile İAKM- Cemevi Başkan Yardımcısı ve Basın Halkla İlişkiler’den sorumlu üyesi Mustafa Demir gazetemizi ziyaret ederek yeni yönetim döneminde planladıkları çalışmaları anlattı.

28 Ocak’ta BAF’ta 3’ncü kez başkanlığa seçilen Erbil, Alevi toplumunun örgütlenme tarihinin 30 yıla dayanmasına karşın 4 yıl önce kurulan BAF’ın İrlanda dışında İngiltere, İskoçya ve Galler’de örgütlediği Cemevleri sayısının 18’i bulduğunu söyledi.

ERBİL: HEDEFİMİZ KAZANIMLARIMIZI GELİŞTİRMEK

Erbil, Cemevlerinin yaygınlaştırılmasındaki temel amacı “toplumu kendi kültürünü yitirmeden içinde yaşanılan ülkeye entegre olmasını sağlamak” olarak açıklayarak şöyle konuştu:

“Alevilerin Anadolu’daki köklerinin bilimsel olarak 12 bin yıl öncesine dayandığı saptandı. Biz Britanya’ya göç ettiğimiz için bu kültürü bırakmak istemiyoruz. Biz bu dünyaya barış umudu veren, bütün farklılıkların birarada yaşayabileceğinini evrensel hukukun da öncesinde ve ilerisinde savunan bu güzel geleneği 21’nci yy’da Britanya’da yaşatmak istiyoruz. Biz bu çabayı Alevi milliyetçiliği diye yapmıyoruz. Bizim Alevi anlaşışımız ayın aşurede olduğu gibi farklılıkların bir kazanda kaynaması ve ortak tadı oluşturmasıdır. Doğayı koruyan, farklılıklara saygı duyan, yaşamı önemseyen bir anlayış olduğu için dünya barışı ve geleceğine miras olsun diye Alevilik yapıyoruz.”

Bu amaçla ilkokullarda Alevilik öğretisinin Enfield’de 5, İslington’da da 4 yıldır devam ettiğini belirterek, “23 Şubat’ta Enfield’de Prince of Wales müdürü 80’e yakın ilkokul müdürüyle yapacağı konferansta, müfettiş raporlarında yer alan ‘Alevilik dersleri alan çocukların başarısına olumlu etkisi’ni anlatacak” dedi.

Erbil, Aleviler olarak siyasetin içinde de yer almak istediklerini vurgulayarak, “Birtanya’da parlamentoda milletvekili olmayan etnik kültürlerin temsili için yine parlamentoda sekreterya oluşturma hakkı var. Bin yıllık geleneği olan Britanya parlamentosu ‘demokrasi’yi de karşısındakine sus payı olarak vermeyi çok iyi biliyor. Enfield Milletvekili Joan Ryan’ın yaptığı Alevi Sekreteryası 2015’de kuruldu ve şu anda 15 milletvekiline ulaştı. Bunun yansıması olarak gençlerimiz merkezi ve yerel yönetimlere yöneliyorlar. Bu ülkenin karar mekanizmalarında Aleviler olarak biz de yer almak istiyoruz” diye konuştu.

(BAF Başkanı İsrafil Erbil, İAKM- Cemevi Başkanı ve BAF Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzüm ile İAKM- Cemevi Başkan Yardımcısı ve Basın Halkla İlişkiler’den sorumlu üyesi Mustafa Demir

Eğitime önem verdiklerini ve bütün üniversitelerde Alevi çocukların okuduğunu anlatan Erbil, “Alevi gençleri ileride çok daha nitelikli işlerde yer alacaklardır” dedi.

Erbil yeni dönemdeki hedeflerini de “var olan kazanımları korumak ve geliştirmek” diye açıkladı.

ÜZÜM: YÖRE DERNEKLERİNİ DE DERGAHA ÇAĞIRIYORUZ

İAKM- Cemevi Başkanı Hüseyin Üzüm de İAKM- Cemevi’nin 1993’de kurulduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:

“1997’de kiralık mekana çıktı. 2005’de Wood Green’de alınan yerin inşaatına başlandı ve  bu yıl dergah olarak hizmete açıldı. Biz bütün inancımızı dergahımızda yaşamak istiyoruz. Bu konuda sayısı 17’yi bulan yöre derneklerine çağrıda bulunarak, ‘Gelin cenaze hizmetleri, cem ve 40 lokmalarını kendi dergahınızda yapın’ diyoruz. Alevilerin kendi dergahı varken ibadetlerinin parçası olan hiç bir etkinliği başka bir mekanda yapmayalım. Yoksa kendi ibadethanemizi yok saymış, devletin yaptığına su taşımış oluruz.  Ayrıca cenaze işleri hizmetini de aracı kurumlar yerine kendimiz vermek istiyoruz. Artık gençlerimiz semahtan tiyatroya bütün etkinlik ve aktivitelerini dergahtaki sınıflarda yapabilecekler. Kadın kollarımızı önemsiyoruz. Kadın geldiğinde çocuğu da gelecek ve örgütü güçlendirecektir.”

“Yeni yönetim eski üyeleri de aktif hale getirmek için sadece 2018 üyelik aidatını ödemeleri yeterli olacağı kararı aldı” diyen Üzüm, “İngiltere’de yaşayan bütün Alevileri dergaha çağırıyoruz” dedi.

Üzüm, “Kahramanmaraş Cemevi inşaatınının tamamlanmasına destek olmak için yore dernekleriyle kahvaltıda biraraya geldik” diye konuştu.

İAKM- Cemevi tüzüğünü güncellemek için bir kurultay kuracaklarını da vurgulayan Üzüm, “2019’daki kongreye yeni tüzükle gitmek istiyoruz” dedi.

İAKM- Cemevi Başkan Yardımcısı  Demir de dergahın bitirilmesine iş dünyasının katkısına teşekkür ederek, “Biz İAKM- Cemevi olarak güven tazelemiş olduk. Yeni dergahımızla çalışmalarımız daha da artacak ve bütün Alevi toplumuna ulaşmaya çalışacak, toplumun sorunlarına çözüm üretmek için çaba gösterecektir” diye konuştu.

2165220cookie-checkBAF ve İAKM-Cemevi başkanları yeni dönemi anlattılar…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.